Ciasto na oleju z owocami i budyniem, którym podbijesz serca swoich gości!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Wykorzystaj sezonowe dary natury
Lato to czas, w którym większość owoców możemy kupić świeżą w lokalnych warzywniakach, supermarketach czy na targu. Ich świeżość to niepodważalny atut, w przeciwieństwie do mrożonych bądź zalanych specjalną zalewą – mają w sobie pełen zestaw witamin, nie utraciły żadnych istotnych składników odżywczych, nie topią się niepotrzebnie w cukrze ani nie tracą kształtu, kruchości i soczystości.
Owoce same w sobie to świetne urozmaicenie diety, prosty, skuteczny i smaczny sposób by przemycić organizmowi trochę zdrowia, a co więcej – można je wykorzystać przy słodkich wypiekach. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto na oleju z owocami i budyniem, które zaspokoi łaknienie nawet największych łasuchów, a przy okazji będą zdrowe!
Ciasto na oleju z owocami i budyniem – truskawki i budyniowa pianka
W tej wersji wykorzystuje się jako spód kruche ciasto, a dopełnieniem są świeże truskawki i delikatna, budyniowa pianka.
Składniki:
Na kruche ciasto będziesz potrzebować:
• 2,5 szklanki mąki pszennej, może być tortowa lub krupczatka
• 5 żółtek jaj
• 250g masła o wysokiej zawartości tłuszczu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki cukru pudru
By zrobić budyniową piankę wykorzystasz:
• 5 białek pozostałych z jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 2 opakowania budyniu o wybranym przez siebie smaku (doskonale pasują waniliowy lub malinowy)
• 1/3 szklanki oleju
Dodatkami będą:
• 250g świeżych truskawek
• Opcjonalnie cukier puder do posypania gotowego wypieku po wierzchu
Przygotowanie kruchego ciasta:
Jeśli planujesz pieczenie ciasta o konkretnej godzinie, pamiętaj o tym, by wyciągnąć z lodówki jajka do dwóch godzin przed przystąpieniem do pieczenia.
Wymieszaj ze sobą składniki na kruche ciasto i zagniataj je dokładnie. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach 6 : 4, włóż do zamrażarki na około godzinę.
Przygotowanie foremki do pieczenia:
Nasmaruj foremkę tłuszczem, na jej spodzie zetrzyj na tarce większą z przygotowanych wcześniej części ciasta, wypoziomuj je równo ręką. Tak przygotowany spód podpiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż do osiągnięcia złotego koloru.
Czas na piankę:
W czasie, gdy wypieka się spód, zacznij ubijać białka. Na początku, przez około 5 minut ubijaj na sztywno pianę z jajek, stopniowo dosypując drobny cukier, nie przerywając ubijania. Jeśli robisz to przy użyciu miksera, ustaw go na najwyższe możliwe obroty. Dosyp budyń i powoli dolewaj oleju. Całość wymieszaj używając łyżki albo trzepaczki.
Truskawki i piana:
Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.
Gdy wyjmiesz już spód z piekarnika i przestygnie on odrobinę, wyłóż na niego ostrożnie ubitą pianę. Na pianie rozłóż pokrojone w cząstki truskawki, nie musisz zbytnio przejmować się układaniem finezyjnych wzorów, wszystko zostanie bowiem przykryte.
Kruszonka:
Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.
Na ułożone truskawki i piankę, zetrzyj na tarce mniejszą część przygotowanego wcześniej ciasta. Wsadź wszystko jeszcze raz do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około czterdziestu minut. Zanim wyjmiesz ciasto, ostudź je najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, potem przez kolejne 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimne już ciasto możesz wedle uznania posypać cukrem pudrem.