Ciasto na oleju z owocami i budyniem, którym podbijesz serca swoich gości!

Kuchnia

Wykorzystaj sezonowe dary natury

Lato to czas, w którym większość owoców możemy kupić świeżą w lokalnych warzywniakach, supermarketach czy na targu. Ich świeżość to niepodważalny atut, w przeciwieństwie do mrożonych bądź zalanych specjalną zalewą – mają w sobie pełen zestaw witamin, nie utraciły żadnych istotnych składników odżywczych, nie topią się niepotrzebnie w cukrze ani nie tracą kształtu, kruchości i soczystości.

Owoce same w sobie to świetne urozmaicenie diety, prosty, skuteczny i smaczny sposób by przemycić organizmowi trochę zdrowia, a co więcej – można je wykorzystać przy słodkich wypiekach. Poniżej znajdziesz przepis na ciasto na oleju z owocami i budyniem, które zaspokoi łaknienie nawet największych łasuchów, a przy okazji będą zdrowe!

Ciasto na oleju z owocami i budyniem – truskawki i budyniowa pianka

W tej wersji wykorzystuje się jako spód kruche ciasto, a dopełnieniem są świeże truskawki i delikatna, budyniowa pianka.

Składniki:

Na kruche ciasto będziesz potrzebować:

2,5 szklanki mąki pszennej, może być tortowa lub krupczatka
• 5 żółtek jaj
• 250g masła o wysokiej zawartości tłuszczu
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 łyżki cukru pudru

By zrobić budyniową piankę wykorzystasz:

5 białek pozostałych z jaj
• 3/4 szklanki cukru
• 2 opakowania budyniu o wybranym przez siebie smaku (doskonale pasują waniliowy lub malinowy)
• 1/3 szklanki oleju

Dodatkami będą:

• 250g świeżych truskawek
• Opcjonalnie cukier puder do posypania gotowego wypieku po wierzchu

Przygotowanie kruchego ciasta:

Jeśli planujesz pieczenie ciasta o konkretnej godzinie, pamiętaj o tym, by wyciągnąć z lodówki jajka do dwóch godzin przed przystąpieniem do pieczenia.
Wymieszaj ze sobą składniki na kruche ciasto i zagniataj je dokładnie. Ciasto podziel na dwie części w proporcjach 6 : 4, włóż do zamrażarki na około godzinę.

Przygotowanie foremki do pieczenia:

Nasmaruj foremkę tłuszczem, na jej spodzie zetrzyj na tarce większą z przygotowanych wcześniej części ciasta, wypoziomuj je równo ręką. Tak przygotowany spód podpiecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 15 minut, aż do osiągnięcia złotego koloru.

Czas na piankę:

W czasie, gdy wypieka się spód, zacznij ubijać białka. Na początku, przez około 5 minut ubijaj na sztywno pianę z jajek, stopniowo dosypując drobny cukier, nie przerywając ubijania. Jeśli robisz to przy użyciu miksera, ustaw go na najwyższe możliwe obroty. Dosyp budyń i powoli dolewaj oleju. Całość wymieszaj używając łyżki albo trzepaczki.

Truskawki i piana:

Na podpieczony i lekko przestygnięty spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać pokrojone truskawki.

Gdy wyjmiesz już spód z piekarnika i przestygnie on odrobinę, wyłóż na niego ostrożnie ubitą pianę. Na pianie rozłóż pokrojone w cząstki truskawki, nie musisz zbytnio przejmować się układaniem finezyjnych wzorów, wszystko zostanie bowiem przykryte.

Kruszonka:

Na truskawki zetrzeć na tarce mniejszą część zimnego ciasta. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy ciasto najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, później studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Zimne ciasto oprószyć lekko cukrem pudrem.

Na ułożone truskawki i piankę, zetrzyj na tarce mniejszą część przygotowanego wcześniej ciasta. Wsadź wszystko jeszcze raz do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około czterdziestu minut. Zanim wyjmiesz ciasto, ostudź je najpierw przez 10 minut w zamkniętym piekarniku, potem przez kolejne 10 minut przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimne już ciasto możesz wedle uznania posypać cukrem pudrem.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …