Jak zawekować ogórki na zupę w słoiki.

Kuchnia

Zupa ogórkowa to moja ulubiona zupa z dzieciństwa, dziś pojawiło się dużo unowocześnionych przepisów, można dodawać zioła śródziemnomorskie, tradycją śmietanę zastępować uważaną za zdrowszą śmietanką roślinną. Każdy z nich coś w sobie ma, ten smak, aromat, ale przede wszystkim główny składnik, czyli ogórki. Najlepsza zupa ogórkowa nie może istnieć bez ogórków kiszonych, a ponieważ nie zawsze mamy pod ręką gotowe „kiszoniaki”, albo brakuje nam czasu na tarcie ogórków. Co można zrobić, aby nigdy nie musieć odmawiać sobie tej wyjątkowej zupy, kiedy akurat najdzie nas na nią ochota?

Składniki:
Ogórki gruntowe 2 kg,
Sól – 6 łyżeczek,
Czosnek 5 ząbków,
Koper, 4 parasole.

Ogórki na zupę w słoiki przygotowanie:

Ogórki gruntowe porządnie myjemy, ponieważ będziemy ścierać je na tarce razem ze skórką. Jeżeli nie mamy w domu robota, który zrobi to za nas, to lepiej przygotujmy sobie więcej czasu na przygotowanie naszych słoików. Bez obaw jednak, w przyszłości ten czas wróci do nas z nawiązką w najmniej spodziewanym momencie.
Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie trzeba je posolić, dobrze wymieszać i odstawić w misce na godzinę, podczas której będą puszczać sok. W tym czasie możemy przygotować słoiki i zakrętki do nich. Najlepsze będą takie o słoiki o pojemności maksymalnie 250 ml, ponieważ mniej więcej tyle zużywamy jednorazowo, gotując zupę.
Następnie trzeba przemieszać mieszankę ogórków z sokiem i można nakładać je do umytych i wysuszonych słoików.
Teraz uwaga, nie pasteryzujemy ogórków. Napełniając słoiki pamiętajmy, aby zostawić trochę miejsca, tuż przy zakrętce. Wystarczy ok. 2 cm, to przestrzeń, która będzie się zapełniała buzującą wodą. Jest to zjawisko fermentacji, całkowicie normalne w procesie kiszenia, na tym etapie właśnie powstają drogocenne dobre bakterie fermentacji kwasu mlekowego, tzw. probiotyki naturalne.
Jeżeli jeszcze do tej pory nie słyszeliście o ich drogocennych właściwościach, to czas najwyższy zapozna się z nimi.

Do każdego dajemy jeden przekrojony na pół ząbek czosnku i po kawałku kopru włoskiego.
Na koniec zajęcie wymagające siły, ponieważ słoiki trzeba mocno dokręcić, a potem już tylko odstawić w bezpieczne miejsce na kilka dni, wystarczy 2-3.
Tak przygotowane ogórki na zupę w słoiki są gotowe do schowania do szafki, spiżarni lub do piwnicy, gdzie będą czekać, kiedy po nie przyjdziemy, nawet kilka miesięcy. W tym czasie można zaobserwować, kipienie słoików, jest to całkowicie naturalny proces i nie należy się nim przejmować.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …