Miękki schab to już nie problem
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Pieczony schab podawany na ciepło z sosem lub jako wędlina na zimno. Pyszne, chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku schabowe, podawane co niedzielę w każdym polskim domu. Te sposoby na podanie schabu to niemal kwintesencja polskiej kuchni. Jednak trzeba przyznać – kwestia tego co zrobić żeby schab był miękki nie jest prosta.
Dlatego dzisiaj temat : Ja obchodzić się z tym mięsem?
Co zrobić żeby schab był miękki zawsze?
Smażenie i pieczenie, do którego zaraz przejdziemy ma duże znaczenie jeśli chodzi o miękkość schabu. Jednak jest jedna rzecz, która zawsze zmiękczy nam mięso.
Chodzi o mleko. Moczenie mięsa w mleku zmiękcza go i dodaje smaku – zwłaszcza jeśli do mleka w kroimy piórka cebuli i trochę przypraw. Trzeba jednak pamiętać, że kawałek schabu do pieczenia powinien siedzieć w mleku nawet kilka godzin – może nawet całą noc dzień przed pieczeniem.
Kotlety już potłuczone potrzebują mniej czasu bo zaledwie dwie godziny mogą wiele zmienić.
Po tym czasie wyjmujemy kotlety lub kawałek schabu osuszamy ręcznikami papierowymi z mleka i postępujemy z nimi tak jak zawsze.
Drugą rzecz, którą możemy zrobić odnosi się stricte do kotletów. Chodzi bowiem o ich tłuczenie. Jeśli chcesz, by były miększe, poproś w sklepie o przepuszczenie kotletów w kotleciarze, czyli maszynce, która pokroi je równo i zamiast zmiażdżyć mięso, nakłuje. Dzięki temu będzie miększe.
Taką ręczną kotleciarę, która nakłuje mięso zamiast tłuc możesz również kupić do domu.
Jak pies i smażyć schab aby był miękki?
W przypadku pieczenia trzeba trzymać się określonego sposobu przygotowania mięsa. Kawałek schabu powinniśmy zamarynować w soli i przyprawach kilkanaście godzin przed pieczeniem. Podczas samego pieczenia schab powinien być w naczyniu żarnoodpornym ewentualnie foliowym rękawie do pieczenia, dzięki czemu nie straci wody nadającej mu soczystości. Zawsze wstawiaj mięso do już rozgrzanego piekarnika, najlepiej na 180 stopni.
Czas zależy od wagi mięsa – każdy kilogram to godzina dłużej w piekarniku.
Aby kotlety schabowe były miękkie również należy założyć pewną kolejność postępowania. Po pierwsze należy je dobrze przyprawić solą i pieprzem. Po drugie warto je panierować w mące, a następnie jajku i bułce. Dzięki temu mąka wchłania wodę z mięsa i ją zatrzymuje dodając miękkości kotletom. Po drugie należy kłaść je na rozgrzany tłuszcz – najlepiej smalec, jednak na oleju rzepakowym również będą mieć ciekawy smak.
Tak przygotowany schab nie ma prawa wyjść suchy, twardy lub niesmaczny. Spróbuj zastosować się do tych wskazówek i ciesz się idealnie miękkim schabem.