Idealna konsystencja ciasta na naleśniki

Kuchnia

Naleśniki to jedno z prostszych dań i pyszniejszych dań. Proste, gdyż większość z nas przynajmniej raz próbowała zrobić naleśniki i najprawdopodobniej one wyszły. Pyszne, gdyż można je jeść ze wszystkim – na słodko z owocami, dżemem, czy serem, albo na słono z kapustą, grzybami, mięsem, warzywami.
Jednak większość z nas musi przyznać – pierwszy naleśnik często nie wychodzi, a reszta wychodzi za ciężka. Z czego to wynika? Fatum naleśnikowego?
Nie. To konsystencja ciasta na naleśniki.

Konsystencja ciasta na naleśniki

Zrobienie pysznego, lekkiego, ciasta na naleśniki wydaje się proste. Jednak wielu osobom nie udaje się tego zrobić. Ciasto wychodzi za ciężkie, a później naleśniki rozpadają się i są za grube. Możemy tego uniknąć sprawdzając konsystencję ciasta.
Ciasto nie powinno być zbyt gęste ani za rzadkie. Najlepsza będzie konsystencja podobna do nieubitej śmietanki kremówki, czyli leiste. Jeśli weźmiemy łyżkę i przelejemy ma delikatnie spływać ciągłym strumieniem. Powinno być również jedwabiste, gładkie i bez grudek. Takie ciasto zapewni nam idealne naleśniki, które będą lekkie, puszyste i wszystkie wyjdą.
Również pierwszy naleśnik przy takim cieście będzie idealny. Oczywiście, jeśli po wylaniu porcji ciasta rozprowadzisz je równo po rozgrzanej patelni.

Przepis na ciasto naleśnikowe o idealnej konsystencji

Uzyskana konsystencja ciasta naleśnikowego bezpośrednio zależy od przepisu jaki mamy. Jeśli skorzystamy ze sprawdzonego i dobrego przepisu nasze ciasto będzie świetne. Jeśli coś za to pomylimy lub użyjemy przepisu, który nie jest dobry, naleśniki nie wyjdą.
Dlatego tutaj podamy wam sprawdzony przepis na naleśniki. Podane proporcje składników wystarcza na około 16 naleśników – zależnie od średnicy naszej patelni.
Składniki
– szklanka mąki pszennej,
– szklanka mleka,
– pół szklanki wody gazowanej,
– dwa jajka,
– jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego,
– szczypta soli.

Przygotowanie
Aby idealne naleśniki wyszły trzeba dobrze zrobić ciasto. Najpierw wsypujemy mąkę do dużej miski, wbijamy jajka, wlewamy mleko z wodą. Wszystko najpierw delikatnie mieszamy łyżką, po czym uruchamiamy mikser kuchenny. Na delikatnych obrotach mieszamy dalej dolewając olej i dodajemy sól.
Miksujemy całość aż do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy je na jakieś 20 minut. Zanim zaczniemy smażyć należy rozgrzać patelnię. Rozlewamy na niej ciasto – jedna chochla na dużą patelnię choć może być mniej – i na średnim ogniu smażymy. Rumienimy najpierw z jednej strony, po czym z drugiej.
Gotowe.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …