Przepisy na zdrowe przekąski: Pyszne i pożywne dania na międzyposiłki
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Przepisy na zdrowe przekąski: Pyszne i pożywne dania na międzyposiłki
W dzisiejszym zabieganym stylu życia nie zawsze mamy czas na regularne posiłki. Międzyposiłki są nieodłącznym elementem naszej codziennej rutyny, dlatego warto zastanowić się, jak je urozmaicić i uczynić zdrowszymi. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na pyszne i pożywne dania, które doskonale sprawdzą się jako przekąski w ciągu dnia.
1. Prosta i pełna białka przekąska: jajka na twardo z awokado
Składniki:
– 2 jajka
– 1 awokado
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Ugotuj jajka na twardo.
2. Awokado pokrój na plastry.
3. Obierz jajka i pokrój je na połówki.
4. Na każdej połówce jajka połóż plaster awokado.
5. Dopraw solą i pieprzem.
1. Orzeźwiająca i sycąca sałatka owocowa z jogurtem
Składniki:
– 1 jabłko
– 1 banan
– 1 pomarańcza
– 1 kiwi
– 1 jogurt naturalny
– garść orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
1. Obierz i pokrój wszystkie owoce w kostkę.
2. Wrzuć owoce do miski.
3. Włóż do miski jogurt naturalny.
4. Wymieszaj wszystkie składniki.
5. Posyp sałatkę orzechami.
1. Bogata w błonnik i witaminę C przekąska: marchewka z hummusem
Składniki:
– 2 marchewki
– 4 łyżki hummusu
Sposób przygotowania:
1. Obierz marchewki i pokrój w słupki.
2. Przygotuj hummus według ulubionego przepisu.
3. Zamocz słoiczek do hummusu przez kilka minut w ciepłej wodzie.
4. Na talerzu ułóż marchewki i przygotowany hummus.
1. Szybkie i chrupiące prażone na patelni ciecierzyce
Składniki:
– 1 puszka ciecierzycy
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– sól i przyprawy do smaku (np. papryka słodka, cynamon)
Sposób przygotowania:
1. Odcedź ciecierzycę z puszki.
2. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
3. Wrzuć na patelnię ciecierzycę.
4. Smaż ciecierzycę na średnim ogniu, aż stanie się chrupiąca.
5. Dopraw ciecierzycę solą i ulubionymi przyprawami.
1. Zdrowa i bogata koktajl z warzyw i owoców
Składniki:
– 1 banan
– 1 szklanka szpinaku
– 1 kiwi
– 1 szklanka mleka roślinnego
– garść jagód
Sposób przygotowania:
1. Obierz banan i kiwi.
2. Wrzuć do blendera banan, kiwi, szpinak, mleko roślinne i jagody.
3. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.
4. Przelej do szklanki i podawaj od razu.
1. Sycący i pożywny wrap z hummusem i warzywami
Składniki:
– tortilla
– hummus
– sałata
– pomidor
– ogórek
– rzodkiewka
– papryka
Sposób przygotowania:
1. Rozgrzej tortillę na patelni.
2. Na wierzch tortilli rozsmaruj hummus.
3. Na jednej części tortilli umieść sałatę, pomidora, ogórka, rzodkiewkę i paprykę.
4. Zroluj tortillę w rulon.
5. Przekąskę można podzielić na mniejsze części.
1. Szybka sałatka z makaronem pełnoziarnistym i tuńczykiem
Składniki:
– 100g makaronu pełnoziarnistego
– 1 puszka tuńczyka w wodzie
– 1 średnia cebula
– 1 ogórek kiszony
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– sok z połowy cytryny
– sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Gotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
2. Tuńczyka odsącz z wody.
3. Obierz i pokrój cebulę.
4. Pokrój ogórek kiszony w kostkę.
5. Wymieszaj makaron, tuńczyka, cebulę i ogórek w misce.
6. Dodaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz.
7. Całość delikatnie wymieszaj i odstaw na około 15 minut przed podaniem.
Pamiętaj, że zdrowe przekąski to nie tylko coś smacznego, ale też pełnowartościowy posiłek, który dostarcza organizmowi niezbędne składniki odżywcze. Wypróbuj nasze przepisy i ciesz się pysznymi i pożywnymi daniami na międzyposiłki!