Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Kuchnia

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy!

Tortilla z kurczakiem do pracy

Składniki:

  • 4 pszenne tortille
  • 500ml jogurtu greckiego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 główka sałaty
  • 1 ogórek szklarniowy (lub kilka ogórków gruntowych)
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • główka czosnku
  • łyżka oleju
  • mieszanka przypraw do kurczaka
  • podwójna pierś z kurczaka

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w paski, zamarynować w oleju i ulubionych przyprawach (lub mieszance przypraw do kurczaka) i krótko podsmażyć na oleju.
  2. Czosnek obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wymieszać dokładnie z jogurtem greckim, odstawić na minimum 2h.
  3. Warzywa pokroić w cienkie paski, pomidorki koktajlowe w połówki.
  4. Placki tortilli smarować jogurtem greckim z czosnkiem, a następnie nakładać na nie liście sałaty, kurczaka i pokrojone w paski warzywa. Dodać drugą warstwę sosu czosnkowego i zawijać w rulony. Tortilla z kurczakiem do pracy świetnie smakuje zarówno podgrzana w mikrofalówce, jak i na zimno.

Mini tortille z kurczakiem

Składniki:

  • 2 pszenne tortille
  • 200g twarożku naturalnego do smarowania (opcjonalnie twarożku o wybranym smaku)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 łyżka oleju
  • przyprawy do kurczaka: papryka wędzona, papryka słodka i ostra, wybrane zioła, sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Pierś z kurczaka pokroić w długie, cienkie plastry, zamarynować w oleju i przyprawach i odłożyć do lodówki na minimum 2-3h. Po tym czasie krótko podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  2. Warzywa pokroić w cienkie paski.
  3. Tortille posmarować twarożkiem, a następnie wzdłuż układać paski warzyw i mięsa.
  4. Tortille zawinąć jak gołąbki, zaczynając od zgięcia górnych krawędzi. Pokroić w mniejsze kawałki i wbić w każdy z nich wykałaczkę. Lunch można zapakować do pudełek. Tak przygotowana tortilla świetnie sprawdzi się również jako przystawka lub smaczne i wyjątkowo zdrowe drugie śniadanie.

Do każdego przepisu możesz wykorzystać inne warzywa świeże (np. rzodkiewka), marynowane (np. papryka, ogórki konserwowe) i pieczone (np. cukinia), a także ulubione przyprawy i świeże zioła. Doskonałym dodatkiem będą także zielone lub czarne oliwki oraz plastry ulubionego sera żółtego lub pleśniowego.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …