Zakalec

Kuchnia

Zakalec często nazywany jest jedną z największych zagadek w świecie wypieków. Dzieje się tak ponieważ zdarza się, że pojawia się on w ciastach nawet bardzo doświadczonych w pieczeniu osób. Czasami po prostu zdarza się, że ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zamiast puszystej konsystencji, jest w środku mokre i surowe.

Przyczyny powstawania zakalca

Przyczyn powstawania zakalca jest wiele, ale do najpopularniejszych należy niedokładne czytanie przepisów i modyfikowanie ich nieznacznie, co ma niestety znaczący wpływ na efekt końcowy. Wada ta może powstać, jeśli do wyrobu ciasta używasz zimnych składników. Większość ciast wymaga, aby mleko, masło i jajka miały temperaturę pokojową zanim połączymy je w jednolitą masę. Jedyny wyjątek stanowi tutaj ciasto kruche, do którego składniki muszą być schłodzone, w przeciwnym razie po upieczeniu ciasto nie będzie miało prawidłowej konsystencji. Nie powinno się również przesadzać z tłustymi, ciężkimi i soczystymi dodatkami, takimi jak bakalie, owoce czy tłuszcz. Jeśli w przepisie pojawia się instrukcja, że owoce mają być ułożone w odstępach trzech centymetrów od siebie i mają być w kawałkach określonej wielkości, to właśnie tak należy zrobić. Czasem drobne zmiany mogą skończyć się fiaskiem.

Co zrobić, kiedy powstanie zakalec?

Jeśli ciasto nie wyrośnie, to kwestia rozwiązania zależy od skali problemu. Całe ciasto w połowie surowe najczęściej trafia do śmietnika chociaż zdarzają się miłośnicy zakalca. Warto jednak pamiętać, że surowe ciasto jest ciężkostrawne i może skończyć się bólem brzucha, zwłaszcza u osób, które mają wrażliwe żołądki. Jeśli ciasto nie wyrosło tylko w niektórych miejscach, można je odkroić i pokroić na kawałki uratowane części. Jeśli już pokrojone poleje się je jakąś polewą, można całkowicie zakamuflować mankamenty w wyglądzie ciasta i cieszyć się pysznym oraz estetycznym wypiekiem. Jeśli niewypieczone ciasto pojawiło się w niektórych miejscach ciasta biszkoptowego, można namoczyć je w likierze migdałowym i kawie, dodać do niego mascarpone i zrobić przepyszne tiramisu.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …