Popularne i proste ciasto z 10 jaj
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Kakaowa klasyka gatunku
Biszkopt to popularna w cukiernictwie masa, która może stanowić podstawę pod upieczenie tortu lub ciasta biszkoptowego. Klasyczny biszkopt przygotowuje się wykorzystując mąkę pszenną wymieszaną w odpowiednich proporcjach ze skrobią ziemniaczaną.
Biszkopt może występować zarówno w ciemnej, jak i jasnej wariacji – jeśli chcemy zdecydować się na ciemny biszkopt, kluczem do uzyskania odpowiedniego koloru będzie wprowadzenie do przepisu odpowiednich ilości kakao.
By wszystko poszło jak należy, biszkopt powinno się piec od razu po przygotowaniu, w odpowiednio nagrzanym wcześniej piekarniku. Podczas pieczenia biszkoptu kluczowym jest pamiętanie o tym, by nie otwierać piekarnika przynajmniej na samym początku pieczenia – może to sprawić, że nasz wypiek opadnie, zrobi się zakalcowaty i niesmaczny. Na końcu pieczenia można otworzyć ostrożnie piekarnik na chwilę i sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto biszkoptowe jest już gotowe – drewniany patyczek wbijamy w ciasto, wyciągamy i obserwujemy go. Jeśli jest wciąż wilgotny, oznacza to że ciasto będzie potrzebowało jeszcze chwili, jeśli natomiast jest suchy – oznacza to, że możemy wyciągać nasz biszkopt z piekarnika.
By upiec dobry biszkopt, w ogóle nie musisz przejmować się używaniem proszku do pieczenia. Odpowiednio przygotowane ciasto wyrasta ładnie, a obecność proszku do pieczenia będzie zbędna. Nie jest to co prawda przymus i jeśli obawiasz się, że z jakiegoś powodu Twój biszkopt może nie wyrosnąć jak trzeba – możesz dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia i wymieszać go z mąką, nie przesadź jednak z ilością, ponieważ możesz popsuć smak lub proporcje swojego wypieku.
Poniżej znajdziesz przepis na biszkoptowe ciasto z 10 jaj, które będzie wręcz rozpływało się w ustach.
Przepis na biszkoptowe ciasto z 10 jaj z dodatkiem kakao
Składniki:
185g mąki pszennej
15g kakao
szczypta soli
10 jajek (o temperaturze pokojowej)
200g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
2 łyżki masła (= 30g)
Przygotowanie i wypiekanie:
1. Zacznij od przygotowania tortownicy o średnicy nie mniejszej niż 24cm – wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie zaciśnij obręcz.
2. Roztop masło uważając by go nie przypalić, a następnie pozostaw je do ostygnięcia
3. Wymieszaj mąkę, kakao i sól, a następnie przesiej je do miski – najlepiej dwukrotnie. Przesiane i wymieszane produkty odstaw na bok.
4. Jajka z cukrem ubijaj mikserem ustawiając go na najwyższe obroty przez około dziesięć minut. Chcesz osiągnąć jasną, sztywną masę o kremowym kolorze. Wyznacznikiem gotowości masy będzie widoczny na masie ślad pozostały po podniesieniu trzepaków miksera.
5. Wymieszaj delikatnie drewnianą łyżką przesiane składniki z roztopionym masłem
6. Ciasto przełóż do formy i wyrównaj. Piecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 40 minut przy ustawieniu góra – dół. Dobrze wyrośnięte ciasto będzie sięgać brzegu formy.
7. Po upieczeniu uchyl lekko drzwiczki piekarnika i pozostaw w nim biszkopt na parę minut
8. Lekko wystygnięty, wyjmij z piekarnika i odwróć do góry dnem na podłoże wyłożone uprzednio papierem do pieczenia – uzyskasz tak płaski biszkopt, a papier pozwoli uniknąć przyklejenia się ciasta do podłoża
9. Po ostygnięciu, przekrój biszkopt dwukrotnie tak, by mieć z niego trzy blaty