Jak wykorzystać kompot? Zrób z niego wino!

Kuchnia

Na pewno to znasz. Okres wakacyjny, mnóstwo owoców i co robisz? Kompot pewnie, żeby mieć słodki, świeży i domowy napój owocowy. Problem pojawia się jednak, kiedy nikt inny oprócz ciebie nie chce pić tego kompotu, albo zrobiłaś go za dużo albo po prostu trzeba coś z nim zrobić bo się zepsuje. Tylko co zrobić z takim kompotem?
Wino z kompotu.

Jak zrobić wino z kompotu?

Trunek z kompotu można zrobić bardzo łatwo, a że ma znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia to na pewno kiedyś się go wypije. Żeby zrobić takie wino potrzebujemy :
– litra kompotu,
– drożdże winiarskich do wina owocowego,
-pół litra syropu owocowego,
– litra przegotowanej wody.
Jak przygotować trunek z kompotu?
Kompot z owocami mieszamy z syropem. Płyn wlewamy do butelki fermentacyjnej. Do tego dolewamy litr przegotowanej wody w temperaturze około 30 stopni. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie za pomocą cukromierza sprawdzamy zawartość cukru w mieszance. Powinny wynosić 23 stopnie w skali Ballinga – może być z dwustopniowym błędem. Jeśli jest znacznie mniej dosładzamy, jeśli więcej dolewamy wody.
Następnie dodajemy drożdże – przerobione w matkę drożdżową, jeśli tego wymagają lub nie. (Informacja o tym, czy wymagają wcześniejszego wyrobienia powinna znajdować się na opakowaniu i to nią się sugerujemy. Także matkę drożdżową wyrabiamy według instrukcji na opakowaniu.)
Nastawiamy kompot do fermentacji. Zakręcamy butelkę i umieszczamy rurkę fermentacyjną. Odstawiamy całość w ciepłe, ale zacienione miejsce.
Teraz porada dla lubujących mocniejsze wina. Jeśli po dwóch tygodniach owoce w winie podniosą się do góry to znak, że możemy dosłodzić nastaw by w efekcie otrzymać mocniejsze wino. Jeśli nie chcemy, to nie musimy tego robić.
Po miesiącu dobrze odcedzić z wina kawałki owoców. Przez sitko przelewamy wino do garnka lub jakiegoś pojemnika. Owoce wrzucamy, butelkę płuczemy i przelewamy do niej z powrotem wino.
Teraz obserwujemy, czy wino zaczęło się klarować od góry. Kiedy się wyklaruje, a na dole pozostanie sam osad, zbieramy wino i przelewamy do mniejszych butelek. Osad oczywiście usuwamy.
Wino w mniejszych butelkach powinno trochę leżakować, jednak w teorii już jest gotowe do spożycia.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …