Jak wykorzystać kompot? Zrób z niego wino!

Kuchnia

Na pewno to znasz. Okres wakacyjny, mnóstwo owoców i co robisz? Kompot pewnie, żeby mieć słodki, świeży i domowy napój owocowy. Problem pojawia się jednak, kiedy nikt inny oprócz ciebie nie chce pić tego kompotu, albo zrobiłaś go za dużo albo po prostu trzeba coś z nim zrobić bo się zepsuje. Tylko co zrobić z takim kompotem?
Wino z kompotu.

Jak zrobić wino z kompotu?

Trunek z kompotu można zrobić bardzo łatwo, a że ma znacznie dłuższą datę przydatności do spożycia to na pewno kiedyś się go wypije. Żeby zrobić takie wino potrzebujemy :
– litra kompotu,
– drożdże winiarskich do wina owocowego,
-pół litra syropu owocowego,
– litra przegotowanej wody.
Jak przygotować trunek z kompotu?
Kompot z owocami mieszamy z syropem. Płyn wlewamy do butelki fermentacyjnej. Do tego dolewamy litr przegotowanej wody w temperaturze około 30 stopni. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie za pomocą cukromierza sprawdzamy zawartość cukru w mieszance. Powinny wynosić 23 stopnie w skali Ballinga – może być z dwustopniowym błędem. Jeśli jest znacznie mniej dosładzamy, jeśli więcej dolewamy wody.
Następnie dodajemy drożdże – przerobione w matkę drożdżową, jeśli tego wymagają lub nie. (Informacja o tym, czy wymagają wcześniejszego wyrobienia powinna znajdować się na opakowaniu i to nią się sugerujemy. Także matkę drożdżową wyrabiamy według instrukcji na opakowaniu.)
Nastawiamy kompot do fermentacji. Zakręcamy butelkę i umieszczamy rurkę fermentacyjną. Odstawiamy całość w ciepłe, ale zacienione miejsce.
Teraz porada dla lubujących mocniejsze wina. Jeśli po dwóch tygodniach owoce w winie podniosą się do góry to znak, że możemy dosłodzić nastaw by w efekcie otrzymać mocniejsze wino. Jeśli nie chcemy, to nie musimy tego robić.
Po miesiącu dobrze odcedzić z wina kawałki owoców. Przez sitko przelewamy wino do garnka lub jakiegoś pojemnika. Owoce wrzucamy, butelkę płuczemy i przelewamy do niej z powrotem wino.
Teraz obserwujemy, czy wino zaczęło się klarować od góry. Kiedy się wyklaruje, a na dole pozostanie sam osad, zbieramy wino i przelewamy do mniejszych butelek. Osad oczywiście usuwamy.
Wino w mniejszych butelkach powinno trochę leżakować, jednak w teorii już jest gotowe do spożycia.

 

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …