Inne spojrzenie na kanapkę
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Kanapki to jeden z najczęstszych wyborów, jeżeli chodzi o pierwsze czy drugie śniadanie. Zabierane są do szkoły czy pracy, sprawdzają się również jako posiłek w podróży. Na ich popularność wpływa to, że można dodać do nich wiele składników. Czy kanapka może być zaskakująca? Tak, jeżeli jest to kanapka z klopsem w duchu zero waste – wykorzystująca pozostałość z innego posiłku.
Smaczna kanapka z mięsem
Z obiadu zostały kotlety mielone i nie wiadomo, co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Można je natomiast użyć do kanapki. Jeżeli nie ma kotletów, można je przygotować i także za ich sprawą stworzyć smaczną kanapkę.
Do przygotowania takiej kanapki zamiast chleba lepiej sprawdzi się bagietka. A poza tym składniki, które uczynią ją bardzo smaczną i pożywną.
Tak stworzona kanapka z klopsem będzie trudniejsza do zabrania ze sobą – do tego polecają się plastikowe, zamykane pojemniki – ale dla takiego smaku z pewnością będzie pojawiała się równie często, co tradycyjne.
Składniki:
– 250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
– 1 łyżka bułki tartej
– 1 jajko
– 1 ząbek czosnku
– ½ cebuli
– sól
– oliwa z oliwek
Sos:
– 200 g pomidorów z puszki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 2 szczypty suszonego oregano
– 1 łyżka suszonej bazylii
– ½ cebuli
– sól, pieprz
– 2 bagietki pszenne
Przygotowanie
Do miski włożyć mięso, dodać bułkę tartą, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wbić jajko i dorzucić drobno posiekaną cebulę.
Dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Na patelni rozgrzać oliwę
Formować kotlety z mięsa i wrzucać na oliwę.
Smażyć około 5 minut, obracając co jakiś czas do uzyskania zrumienionego koloru.
W międzyczasie zrobić sos: w rondelku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią posiekaną cebulę i czosnek.
Jak się przyrumieni i zacznie ładnie pachnieć, dodać pomidory i przyprawy.
Zagotować i zmniejszyć ogień.
Bagietki rozciąć wzdłuż – tak żeby ich całkiem nie przeciąć – zostawić między pół a jednym centymetrem.
Włożyć je na 5 minut do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem
Posmarować bagietki w środku sosem.
Do środka dodać mięso.
Bagietki gotowe. Można również wzbogacić je o plasterki żółtego sera i piklowane ogórki bądź plasterki papryczki jalapeno.