Polewa do babki czekoladowa czy lukrowa?

Kuchnia

Polewa do ciasta to nie tylko piękna dekoracja, ale również element, który poprawia walory smakowe. Podczas wyboru odpowiedniej polewy należy trzymać się pewnych zasad: do ciasta drożdżowego z cytryny pasuje cytrynowy lukier, natomiast do biało-czarnej babki zastosujemy czekoladową gęstą i błyszczącą polewę. Oczywiście można wybrać inaczej, ale smak ciasta nieco się wtedy zmieni, a gdy nasza polewa będzie nietrafnie dobrana, ryzykujemy, że babka straci swój oryginalny smak! Dla niewprawnych cukierników i dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę w kuchni z pieczeniem ciast, w tym babki, taka polewa pomoże również ukryć nierówny wierzch ciasta czy nieestetyczne pęknięcia na powierzchni wypieków. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić polewę do babki, koniecznie sięgnij po inspirujące porady z poniższego artykułu!

Polewa do babki czekoladowa – jak zrobić w najprostszy sposób?

Najłatwiejszą polewę z czekolady przygotujesz z masła i czekolady w proporcji jeden do dwóch. Najpierw masło należy rozpuścić w kąpieli wodnej, a potem dodać czekoladę i mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Możesz również zastąpić masło śmietanką kremówką. Wtedy śmietankę podgrzewasz, a kiedy się zagotuje dodaj taką samą ilość czekolady i mieszaj do połączenia.
Pamiętaj: aby polewa czekoladowa lśniła, obowiązkowo musisz dodać żółtko do przestudzonej już polewy lub trochę żelatyny i starannie wymieszać.
W sprzedaży znajdziesz gotowe polewy czekoladowe. Są one utwardzone i aby je rozmiękczyć, trzeba włożyć opakowanie do wrzącej wody, a następnie, gdy zawartość zmięknie, przeciąć róg opakowania i wylać polewę na ciasto. Jednak polewa własnej roboty jest znacznie bardziej zdrowa i do tego uchodzi za smaczniejszą!

Polewa lukrowa – szybka, prosta i dziecinnie łatwa!

Polewa do babki z lukru? Oczywiście, że tak! Popularna i efektowna polewa z lukru jest szybsza w przygotowaniu niż polewa czekoladowa. Robi się ją dosłownie w kilka minut i dodatkowo na lukrowanej powierzchni można ułożyć inne elementy dekoracyjne, np. rodzynki, czy gotowe dekoracje, które kupisz w sklepie, takie jak kolorowa, drobna posypka. W najprostszej wersji potrzebujesz tylko cukru pudru i wody. Składniki te po zmieszaniu zmieniają się w gęstą pomadę.
UWAGA: Bardziej gęstą polewę uzyskasz ubijając białko z cukrem pudrem. Możesz również dodać odrobinę barwnika. Taki lukier nazywany jest lukrem królewskim i świetnie sprawdzi się nie tylko do dekorowania babki, ale również do dekorowania świątecznych ciasteczek!

 

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Odkryj Tajemnice Greckiej Kuchni: Najlepsze Przepisy na Autentyczne Potrawy

Czy kiedykolwiek pragnąłeś przenieść się do słonecznej Grecji, smakując wyjątkowe dania, które królują na śródziemnomorskich stołach? Dzięki naszym przepisom na dania kuchni greckiej, możesz poczuć się jak prawdziwy grecki kucharz, przygotowując autentyczne potrawy zgodnie z tradycją tego pięknego kraju. Sprawdź, jakie kulinarne skarby kryją się w greckiej kuchni i zainspiruj …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …