Czosnek w zalewie octowej

Kuchnia

Mądrość ludowa, choć przegrywa z rozwojem technologii i łatwym dostępem do informacji, wciąż jest obecna i służy radą na przykład w przypadku przeziębień. Kto choć raz nie pił syropu z cebuli na kaszel czy ciepłego mleka z czosnkiem, niech podniesie rękę! Czy naprawdę czosnek ma moc polepszenia stanu zdrowia? Oczywiście, dlatego warto mieć go w kuchni i tworzyć z nim nie tylko dania – czosnek w zalewie octowej sprawdzi się bowiem jako przekąska.

Czosnek na odporność i zdrowie

O zdrowotnych właściwościach czosnku można pisać wiele, za każdym razem udowadniając, że jego znaczenie w medycynie ludowej nie wzięło się znikąd. Choć jego intensywny zapach wielu ludzie odstrasza, to właściwości przemawiają za tym, by po niego sięgać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, i wspomóc swoją odporność.

Choć do Polski trafił dopiero w średniowieczu, czosnek znany jest na świecie od około 4500 lat. Pochodzi z Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie, gdyż wszyscy zdołali poznać się na jego właściwościach leczniczych.

Czosnek stanowi bowiem źródło witaminy C, B, prowitaminy A, do tego znajdują się w nim między innymi selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność. Zawiera w sobie olejki eteryczne, które leczą przeziębienie oraz infekcje. Przygotowuje się z niego preparaty, które korzystnie wpływają na przepływ krwi i stan naczyń krwionośnych. Jako środek leczniczy czosnek stosowany jest także w przypadku ropni, czyraków, wielu chorób skórnych.

Mało kto wie, gdyż nie jest to zbytnio rozpowszechniana informacja, że poza korzystnym wpływem na odporność i układ krążenia oraz serce czosnek sprawdza się także przy redukcji skutków zatrucia ołowiem.

Czosnek w zalewie octowej robi się szybko, jego przechowywanie także nie nastręcza trudności, dlatego warto naszykować słoik czy dwa i sięgać, kiedy przeziębienie będzie się zbliżać lub najdzie ochota na coś ostrzejszego, a niekoniecznie niezdrowego. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy na kanapce.

Składniki:

– ½ kg czosnku
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki octu
– 3 łyżki cukru
– ½ łyżki soli
– 4 ziarenka pieprzu
– 4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie

Czosnek umyć, obrać, włożyć do słoików (umytych, wyparzonych, suchych).
Składniki na zalewę umieścić w jednym garnku, zagotować.
Czosnek w słoik zalać gorącą zalewu. Każdy słoik dobrze zakręcić.
Pasteryzować przez 15 minut. Przechowywać w suchych i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …