Czosnek w zalewie octowej

Kuchnia

Mądrość ludowa, choć przegrywa z rozwojem technologii i łatwym dostępem do informacji, wciąż jest obecna i służy radą na przykład w przypadku przeziębień. Kto choć raz nie pił syropu z cebuli na kaszel czy ciepłego mleka z czosnkiem, niech podniesie rękę! Czy naprawdę czosnek ma moc polepszenia stanu zdrowia? Oczywiście, dlatego warto mieć go w kuchni i tworzyć z nim nie tylko dania – czosnek w zalewie octowej sprawdzi się bowiem jako przekąska.

Czosnek na odporność i zdrowie

O zdrowotnych właściwościach czosnku można pisać wiele, za każdym razem udowadniając, że jego znaczenie w medycynie ludowej nie wzięło się znikąd. Choć jego intensywny zapach wielu ludzie odstrasza, to właściwości przemawiają za tym, by po niego sięgać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, i wspomóc swoją odporność.

Choć do Polski trafił dopiero w średniowieczu, czosnek znany jest na świecie od około 4500 lat. Pochodzi z Azji, obecnie uprawiany jest na całym świecie, gdyż wszyscy zdołali poznać się na jego właściwościach leczniczych.

Czosnek stanowi bowiem źródło witaminy C, B, prowitaminy A, do tego znajdują się w nim między innymi selen, fosfor, wapń, magnez i żelazo. Wykazuje działanie przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, przeciwwirusowe, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność. Zawiera w sobie olejki eteryczne, które leczą przeziębienie oraz infekcje. Przygotowuje się z niego preparaty, które korzystnie wpływają na przepływ krwi i stan naczyń krwionośnych. Jako środek leczniczy czosnek stosowany jest także w przypadku ropni, czyraków, wielu chorób skórnych.

Mało kto wie, gdyż nie jest to zbytnio rozpowszechniana informacja, że poza korzystnym wpływem na odporność i układ krążenia oraz serce czosnek sprawdza się także przy redukcji skutków zatrucia ołowiem.

Czosnek w zalewie octowej robi się szybko, jego przechowywanie także nie nastręcza trudności, dlatego warto naszykować słoik czy dwa i sięgać, kiedy przeziębienie będzie się zbliżać lub najdzie ochota na coś ostrzejszego, a niekoniecznie niezdrowego. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek czy na kanapce.

Składniki:

– ½ kg czosnku
– 1 szklanka wody
– ½ szklanki octu
– 3 łyżki cukru
– ½ łyżki soli
– 4 ziarenka pieprzu
– 4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie

Czosnek umyć, obrać, włożyć do słoików (umytych, wyparzonych, suchych).
Składniki na zalewę umieścić w jednym garnku, zagotować.
Czosnek w słoik zalać gorącą zalewu. Każdy słoik dobrze zakręcić.
Pasteryzować przez 15 minut. Przechowywać w suchych i ciemnym miejscu, na przykład w piwnicy.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …