Pudding chia z mleczkiem kokosowym – czyli jak wykorzystać zdrowe nasiona w diecie
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Chia nie Chio, czyli o co chodzi z tymi nasionami
Nasiona Chia (które nie mają nic wspólnego ze słynnymi chipsami Chio Chips) słynne są ze swoich niespotykanych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Mają w sobie więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, uchodzący dotychczas za lidera w tej kwestii. Co więcej, mają one także więcej wapnia niż główne źródło tego składnika w diecie większości z nas, czyli mleko.
Te niepozorne nasiona sprawdzają się w kuchni, pudding chia mleczko kokosowe i inne słodkie składniki stanowią ciekawą i zdrową mieszankę, która z powodzeniem może być śniadaniem, deserem jak i podwieczorkiem.
Nasiona chia, to tak naprawdę nasiona pochodzącej z Meksyku i Gwatemali rośliny, którą jest szałwia hiszpańska (Salvia Hispanica L). Są one nieduże i czarne, po namoczeniu ulegają pęcznieniu i stają się bardziej miękkie.
Ich dobry wpływ na zdrowie, a także bogate wartości odżywcze zostały docenione już przez plemiona azteckie Nahua na terenie środkowego Meksyku. Zaraz po fasoli i kukurydzy, szałwia hiszpańska stanowi trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę.
Lepsza pamięć i zwalczanie depresji
Jak zostało już wspomniane, nasiona chia pod względem zawartości kwasów omega-3 przebijają popularnego w hodowlach łososia atlantyckiego. To właśnie olej z nasion chia, spośród wszystkich innych, jest największym źródłem kwasów omega-3 (to aż 63% tego oleju!). By mieć punkt odniesienia można wspomnieć, że olej z nasion lnu zawiera jedynie 54% kwasów omega-3.
Kwasy te wspomagają pracę mózgu, ułatwiają proces nauki, wpływają korzystnie na koncentrację i pamięć. Poleca się je szczególnie uczniom, pracownikom wykonującym pracę umysłową, czy studentom. Dodatkowo, kwasy omega-3 wspomagają pracę układu nerwowego – mają działanie uspokajające, mogą przyczynić się do złagodzenia objawów depresji (choć zawsze i tak zaleca się kontakt ze specjalistą, sama dieta nie jest kluczem do wyjścia ze stanów depresyjnych).
Pudding chia mleczko kokosowe – przepis zdrowy i smaczny
By zrobić pudding chia na mleczku kokosowym będą Ci potrzebne:
– 400ml mleczka kokosowego
– 100ml dowolnie wybranego mleka, może być też woda
– 4 łyżki nasion chia
– 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika
– wedle uznania: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dla urozmaicenia
Pudding możesz podawać z ulubionymi owocami, syropem lub konfiturami.
Banalne przygotowanie:
Do miski wlej oba rodzaje mleka (bądź mleczko kokosowe i wodę, jeśli zdecydowałeś się na to rozwiązanie), do tego dosyp ziarna chia, syrop z agawy i wanilię – o ile się na nie zdecydowałeś. Wymieszaj wszystko przy użyciu trzepaczki przez około dwie minuty, następnie podziel na porcje w szklankach, słoiczkach lub miseczkach i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć pudding może postać w lodówce równie dobrze całą noc.
Następnego poranka, Twój pudding jest już zdatny do spożycia – możesz zjeść go ze świeżymi owocami, konfiturami bądź jakimkolwiek innym dodatkiem, który przyjdzie Ci do głowy. Smacznego!