Pudding chia z mleczkiem kokosowym – czyli jak wykorzystać zdrowe nasiona w diecie

Kuchnia

Chia nie Chio, czyli o co chodzi z tymi nasionami

Nasiona Chia (które nie mają nic wspólnego ze słynnymi chipsami Chio Chips) słynne są ze swoich niespotykanych właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Mają w sobie więcej kwasów omega-3 niż hodowlany łosoś atlantycki, uchodzący dotychczas za lidera w tej kwestii. Co więcej, mają one także więcej wapnia niż główne źródło tego składnika w diecie większości z nas, czyli mleko.

Te niepozorne nasiona sprawdzają się w kuchni, pudding chia mleczko kokosowe i inne słodkie składniki stanowią ciekawą i zdrową mieszankę, która z powodzeniem może być śniadaniem, deserem jak i podwieczorkiem.

Nasiona chia, to tak naprawdę nasiona pochodzącej z Meksyku i Gwatemali rośliny, którą jest szałwia hiszpańska (Salvia Hispanica L). Są one nieduże i czarne, po namoczeniu ulegają pęcznieniu i stają się bardziej miękkie.

Ich dobry wpływ na zdrowie, a także bogate wartości odżywcze zostały docenione już przez plemiona azteckie Nahua na terenie środkowego Meksyku. Zaraz po fasoli i kukurydzy, szałwia hiszpańska stanowi trzecią najważniejszą dla Azteków uprawę.

Lepsza pamięć i zwalczanie depresji

Jak zostało już wspomniane, nasiona chia pod względem zawartości kwasów omega-3 przebijają popularnego w hodowlach łososia atlantyckiego. To właśnie olej z nasion chia, spośród wszystkich innych, jest największym źródłem kwasów omega-3 (to aż 63% tego oleju!). By mieć punkt odniesienia można wspomnieć, że olej z nasion lnu zawiera jedynie 54% kwasów omega-3.

Kwasy te wspomagają pracę mózgu, ułatwiają proces nauki, wpływają korzystnie na koncentrację i pamięć. Poleca się je szczególnie uczniom, pracownikom wykonującym pracę umysłową, czy studentom. Dodatkowo, kwasy omega-3 wspomagają pracę układu nerwowego – mają działanie uspokajające, mogą przyczynić się do złagodzenia objawów depresji (choć zawsze i tak zaleca się kontakt ze specjalistą, sama dieta nie jest kluczem do wyjścia ze stanów depresyjnych).

Pudding chia mleczko kokosowe – przepis zdrowy i smaczny

By zrobić pudding chia na mleczku kokosowym będą Ci potrzebne:

– 400ml mleczka kokosowego
– 100ml dowolnie wybranego mleka, może być też woda
– 4 łyżki nasion chia
– 1 – 2 łyżeczki syropu z agawy lub innego słodzika
– wedle uznania: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dla urozmaicenia

Pudding możesz podawać z ulubionymi owocami, syropem lub konfiturami.

Banalne przygotowanie:

Do miski wlej oba rodzaje mleka (bądź mleczko kokosowe i wodę, jeśli zdecydowałeś się na to rozwiązanie), do tego dosyp ziarna chia, syrop z agawy i wanilię – o ile się na nie zdecydowałeś. Wymieszaj wszystko przy użyciu trzepaczki przez około dwie minuty, następnie podziel na porcje w szklankach, słoiczkach lub miseczkach i odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, choć pudding może postać w lodówce równie dobrze całą noc.

Następnego poranka, Twój pudding jest już zdatny do spożycia – możesz zjeść go ze świeżymi owocami, konfiturami bądź jakimkolwiek innym dodatkiem, który przyjdzie Ci do głowy. Smacznego!

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …