Dlaczego warto jeść dynię i jak upiec ją do zupy?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia, Zdrowie
Dlaczego tak lubimy dynię?
Dynia jest prawdziwą bombą witaminową, nie tylko jeśli chodzi o wygląd! Im bardziej pomarańczowy jest miąższ dyni, tym więcej witamin ona zawiera. Dynia to wspaniałe źródło witamin z grupy B, witaminy PP, A (ukrytej w postaci beta- karotenu) oraz witaminy C, a także innych licznych i istotnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składników mineralnych takich jak między innymi magnez czy też potas.
Co bardziej zaznajomieni z tym warzywem wiedzą, że dynia jest również źródłem stosunkowo dużych ilości białka, a jej niska kaloryczność i wysoka zawartość błonnika sprawia, że warzywo to jest doskonałym składnikiem diet na redukcję masy ciała.
Właściwości dyni pozwalają w łatwy sposób uzupełnić braki witaminy A, witamin grupy B, a także minerałów takich jak żelazo, magnez czy wapń występujące w naszym organizmie. Tym samym, wzmacnia to nasz układ odpornościowy i pozwala na cieszenie się lepszym zdrowiem zwłaszcza w okresach, gdy ludzie chorują więcej. Wartościowy w dyni jest nie tylko miąższ, ale także pestki i znajdujący się w nich olej, który bogaty jest w selen, cynk, mangan oraz witaminę E. Przeprowadzane badania udowodniły, że regularnie spożywane pestki dyni pomagają leczyć stany owrzodzenia żołądka, choroby skóry takie jak trądzik, a także choroby prostaty.
Beta-karoten, w który dynia obfituje, to silny antyoksydant neutralizujący działanie wolnych rodników i zapobiegający powstawaniu i rozwojowi komórek nowotworowych. Spowalnia on także proces starzenia się! Jeśli to nie wystarczy by przekonać Cię do wprowadzenia dyni jako elementu diety, wiedz, że beta-karoten zapobiega również powstawaniu płytek miażdżycowych na ścianach tętnic, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Jeśli cierpisz na choroby układu krążenia, dynia powinna stać się stałym elementem Twojego menu. Duża zawartość błonnika i pektyn w dyni pozwala wyregulować pracę jelit i usunąć zalegające w nich resztki przemiany materii, działa ona odkwaszająco i oczyszczająco na ludzki organizm.
W jakich formach mogę jeść dynię?
Dynia w Twojej kuchni może występować w różnych wersjach i odsłonach. Jej miąższ możesz śmiało użyć zarówno w potrawach wytrawnych jak na przykład zupa (pieczenie dyni do zupy będzie tu ważnym krokiem), sos dyniowy czy sałatka, jak i w słodkościach takich jak racuchy, ciasto dyniowe, muffinki czy dżem.
Większość potraw wymaga uprzedniego upieczenia lub ugotowania dyni, w kawałkach lub w formie puree. Póki trwa sezon, warto jest przygotować i pomrozić puree z dyni – pozwoli nam to cieszyć się jej smakiem przez cały rok.
Pieczenie dyni do zupy – jak to zrobić?
O ile posiadana przez nas dynia nie jest odpowiednio małych rozmiarów, zaleca się pokrojenie jej tak, by mogła zmieścić się do piekarnika, pozwala to choćby zredukować czas pieczenia.
Zaleca się przekrojenie dyni na przynajmniej dwie części i usunięcie miąższu wraz z pestkami.
Dynię można pokroić na przykład w plastry, by czas pieczenia był jak najkrótszy.
Dyni przed pieczeniem nie obieramy, ponieważ po upieczeniu jest to prostsze i szybsze w wykonaniu zadanie. Co więcej, skóra niektórych odmian dyni jest jadalna!
Pokrojoną na plastry dynię rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie skrop oliwą, posyp solą, pieprzem i – wedle uznania- suszonymi ziołami.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim pokrojoną dynię około 35 minut.