Pyszny krem orzechowy z włoskich orzechów

Kuchnia

Orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Niezwykle popularne w Polsce, stanowią doskonały dodatek do deserów, ciast i dań wykwintnych. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bogate w różne składniki odżywcze.

Orzechy włoskie – dlaczego warto je jeść?

Orzechy włoskie to świetne źródło ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. To one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a ich regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych. Orzechy włoskie polecane są osobom, które cierpią m.in. na chorobę wieńcową oraz wysoki poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach kwasy mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność oraz poprawiają wzrok i funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie kilku orzechów włoskich dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia krwi. To także wyjątkowo wartościowy pokarm dla wszystkich dbających o urodę – orzechy włoskie zawierają m.in. dużą ilość koenzymu Q10, który wspaniale poprawia stan skóry i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się.

Orzechy włoskie to doskonałe źródło flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne, przez co powinny je jeść osoby cierpiące na żylaki (a także hemoroidy) i mające problem z pękającymi naczynkami. Zawierają również cynk, który poprawia stan skóry oraz liczne witaminy – w szczególności bogate są w witaminę A oraz E, które razem tworzą “witaminę młodości”. Z młodych orzechów włoskich przyrządzane są nalewki, które doskonale wpływają na żołądek i łagodzą różnego rodzaju dolegliwości gastryczne, takie jak zatrucia pokarmowe, biegunki i przewlekłe zaparcia.

Orzechy włoskie mają także zbawienny wpływ na układ nerwowy. Wspomagają mózg, regenerują komórki i wzmacniają funkcje poznawcze. Garść orzechów, choć wyjątkowo kaloryczna, świetnie sprawdzi się u osób, które przechodzą stresowy okres w życiu, a także u uczniów i studentów, którzy potrzebują dodatkowego wzmocnienia mózgu.

Krem orzechowy z orzechów włoskich

Aby przyrządzić pyszny i pożywny krem orzechowy z orzechów włoskich należy zmielić orzechy (około 200-300g), a następnie zmieszać je z 200ml mleka i 200g masła. Do smaku dodać można cukier w formie pudru, a także wybrane aromaty spożywcze. Składniki należy podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Po ostudzeniu krem można wykorzystać do ciast (np. do miodownika lub sernika) i deserów, a także jako pyszny i zdrowy dodatek do kanapek na słodko.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …