Pyszny krem orzechowy z włoskich orzechów

Kuchnia

Orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Niezwykle popularne w Polsce, stanowią doskonały dodatek do deserów, ciast i dań wykwintnych. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bogate w różne składniki odżywcze.

Orzechy włoskie – dlaczego warto je jeść?

Orzechy włoskie to świetne źródło ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. To one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a ich regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych. Orzechy włoskie polecane są osobom, które cierpią m.in. na chorobę wieńcową oraz wysoki poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach kwasy mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność oraz poprawiają wzrok i funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie kilku orzechów włoskich dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia krwi. To także wyjątkowo wartościowy pokarm dla wszystkich dbających o urodę – orzechy włoskie zawierają m.in. dużą ilość koenzymu Q10, który wspaniale poprawia stan skóry i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się.

Orzechy włoskie to doskonałe źródło flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne, przez co powinny je jeść osoby cierpiące na żylaki (a także hemoroidy) i mające problem z pękającymi naczynkami. Zawierają również cynk, który poprawia stan skóry oraz liczne witaminy – w szczególności bogate są w witaminę A oraz E, które razem tworzą “witaminę młodości”. Z młodych orzechów włoskich przyrządzane są nalewki, które doskonale wpływają na żołądek i łagodzą różnego rodzaju dolegliwości gastryczne, takie jak zatrucia pokarmowe, biegunki i przewlekłe zaparcia.

Orzechy włoskie mają także zbawienny wpływ na układ nerwowy. Wspomagają mózg, regenerują komórki i wzmacniają funkcje poznawcze. Garść orzechów, choć wyjątkowo kaloryczna, świetnie sprawdzi się u osób, które przechodzą stresowy okres w życiu, a także u uczniów i studentów, którzy potrzebują dodatkowego wzmocnienia mózgu.

Krem orzechowy z orzechów włoskich

Aby przyrządzić pyszny i pożywny krem orzechowy z orzechów włoskich należy zmielić orzechy (około 200-300g), a następnie zmieszać je z 200ml mleka i 200g masła. Do smaku dodać można cukier w formie pudru, a także wybrane aromaty spożywcze. Składniki należy podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Po ostudzeniu krem można wykorzystać do ciast (np. do miodownika lub sernika) i deserów, a także jako pyszny i zdrowy dodatek do kanapek na słodko.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …