Pyszny krem orzechowy z włoskich orzechów
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Orzechy włoskie to jedne z najbardziej wartościowych orzechów. Niezwykle popularne w Polsce, stanowią doskonały dodatek do deserów, ciast i dań wykwintnych. Są nie tylko wyjątkowo smaczne, ale przede wszystkim zdrowe i bogate w różne składniki odżywcze.
Orzechy włoskie – dlaczego warto je jeść?
Orzechy włoskie to świetne źródło ważnych dla organizmu kwasów tłuszczowych. To one odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, a ich regularne spożywanie obniża ryzyko wystąpienia groźnych chorób sercowo-naczyniowych. Orzechy włoskie polecane są osobom, które cierpią m.in. na chorobę wieńcową oraz wysoki poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w orzechach kwasy mają działanie antynowotworowe, wzmacniają odporność oraz poprawiają wzrok i funkcjonowanie układu nerwowego. Regularne spożywanie kilku orzechów włoskich dziennie pozwala na obniżenie ciśnienia krwi. To także wyjątkowo wartościowy pokarm dla wszystkich dbających o urodę – orzechy włoskie zawierają m.in. dużą ilość koenzymu Q10, który wspaniale poprawia stan skóry i zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu się.
Orzechy włoskie to doskonałe źródło flawonoidów, które wzmacniają naczynia krwionośne, przez co powinny je jeść osoby cierpiące na żylaki (a także hemoroidy) i mające problem z pękającymi naczynkami. Zawierają również cynk, który poprawia stan skóry oraz liczne witaminy – w szczególności bogate są w witaminę A oraz E, które razem tworzą „witaminę młodości”. Z młodych orzechów włoskich przyrządzane są nalewki, które doskonale wpływają na żołądek i łagodzą różnego rodzaju dolegliwości gastryczne, takie jak zatrucia pokarmowe, biegunki i przewlekłe zaparcia.
Orzechy włoskie mają także zbawienny wpływ na układ nerwowy. Wspomagają mózg, regenerują komórki i wzmacniają funkcje poznawcze. Garść orzechów, choć wyjątkowo kaloryczna, świetnie sprawdzi się u osób, które przechodzą stresowy okres w życiu, a także u uczniów i studentów, którzy potrzebują dodatkowego wzmocnienia mózgu.
Krem orzechowy z orzechów włoskich
Aby przyrządzić pyszny i pożywny krem orzechowy z orzechów włoskich należy zmielić orzechy (około 200-300g), a następnie zmieszać je z 200ml mleka i 200g masła. Do smaku dodać można cukier w formie pudru, a także wybrane aromaty spożywcze. Składniki należy podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać, aż do uzyskania gęstej, jednolitej masy. Po ostudzeniu krem można wykorzystać do ciast (np. do miodownika lub sernika) i deserów, a także jako pyszny i zdrowy dodatek do kanapek na słodko.