Co ma wspólnego makaron ryżowy z zupą rybną?

Kuchnia

Pasty i makarony to kultowe dania, które najczęściej kojarzą się nam z kuchnią śródziemnomorska oraz gorącą Italią. To właśnie Włochy są uważane za „makaroniarzy” i ich pasty smakują najlepiej. Pasty makaronowe, które przygotowują Włosi, smakują wyjątkowo, i nie chodzi jedynie o recepturę, ale także ten wyjątkowy klimat, który towarzyszy nie tylko spożywaniu posiłków, ale przede wszystkim ich przygotowywaniu. Oni wprost uwielbiają jeść i gotować i to się po prostu czuje w ich potrawach, przemawia przez nie szczera miłość, a tego się zwyczajnie nie da podrobić.
Włoskie pasty składają się najczęściej z kilku składników i tworzą niezwykłe kompozycje smakowe. W tym wypadku mniej znaczy więcej. Sekretem kuchni włoskiej jest także makaron, prawdziwy, z pszenicy, z glutenem cudownie twardy al dente, rozpływający się w ustach.
Trzeba przyznać, że chociaż makarony włoskie są najlepsze na świecie, to w naszej kuchni bardzo często sięgamy także po te pochodzące z zupełnie innego kontynentu. Makaron ryżowy nie ma nic wspólnego z Włochami, ponieważ króluje na stołach kuchni Chińskiej.

Do czego używać makaron ryżowy

Makaron ryżowy jest idealny do dań kuchni chińskiej, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Świetnie sprawdza się do warzyw, sajgonek, zup, sosów.
Jest lekko strawny i nie zawiera glutenu, mogą go spożywać także osoby z nietolerancją glutenu. A przy tych wszystkich superlatywach posiada chyba tylko jeden minus, nie posiada zbyt wiele wartości odżywczych, głównie są to węglowodany.
Makaron ryżowy ile gotować.
Jak wspomniałam wcześniej, makaron ryżowy jest bardzo szybki w przygotowaniu, niektóre rodzaje wystarczy zalać gorąca woda, przykryć szczelnie i odstawić do zmięknięcia na kilka minut. Po tym czasie makaron odcedza się z pozostałej wody i jest gotowy do spożycia. Inne potrzebują krótkiej obróbki termicznej, zazwyczaj jest to zalecane na opakowaniu 3 do 5 minut.
Moim ulubionym daniem, do którego wykorzystuję makaron ryżowy, jest zupa rybna.
Zupa rybna i makaron ryżowy ile gotować
Przygotowanie takiej zupy zajmuje maksymalnie ok. 1 godzinę. Ponieważ wszystkie składniki wykorzystywane do jej przygotowania, poddaje się jedynie krótkiej obróbce termicznej. Poczynając od podsmażenia warzyw, następnie pokrojonej w kostkę i panierowanej w mące ryby. Kolejno zalewamy wszystko gorącą wodą, dodajemy przyprawy pomidory, gotujemy ok.15 min, a na sam koniec wrzucamy do garnka z zupą, połamany na drobne kawałki makaron ryżowy. Po 5 minutach zupa rybna jest gotowa do spożycia.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …