Sałatka wiosenna z szynką i makaronem.

Kuchnia

Sałatki są jednym z najlepszych punktów imprezowych potraw, świetnie się sprawdzają jako przekąski, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przygotowanie sałatki na ogół nie stanowi większego kłopotu dla i nawet dla największych laików kulinarnych.
Sałatki mogą być daniem samym w sobie albo stanowić dodatek do głównej potrawy.

Przepis na sałatkę z szynką

Sałatka z szynką przypadnie do gustu nie tylko mięsożercom, ale także miłośnikom makaronów. To właśnie trzykolorowy makaron jest głównym składnikiem tej wiosennej sałatki, a szynka nadaje jej smaku. Kolorowy makaron dostarcza również wrażeń estetycznych, dzięki czemu sałatka prezentuje się ciekawie i wielobarwnie.
Składniki
Makaron trzykolorowy, mogą być świderki, rurki lub kokardki.
Szynka,
Kukurydza,
Seler konserwowy,
Świeży koperek,
Majonez,
Jogurt gęsty,
Pieprz/sól.

Przygotowanie
Przepis na sałatkę z szynką nie jest zbyt skomplikowany, jednak przygotowanie sałatki wymaga czasu, a sałatka smakuje nawet lepiej następnego dnia niż w dniu wykonania.
Przygotowywanie sałatki najlepiej rozpocząć od ugotowania makaronu al dente. To bardzo ważne, aby nie rozgotować makaronu, ponieważ straci on konsystencje i będzie się rwał podczas jedzenia, a nawet podczas nakładania na talerz.
Do miski z lekko przestudzonym ulubionym makaronem, dodajemy pokrojoną w średnią kostkę szynkę. Najlepiej sprawdza się chuda, drobiowa szynka, może być z indyka lub z kurczaka, ale szynka wieprzowa bez białych błonek także będzie dobrze smakowała. Dodajemy szynkę, kukurydzę odsączoną z puszki.
Następnie odsączamy z zalewy seler naciowy konserwowy, wstążki selera można delikatnie skrócić, jeżeli wolimy krótsze. Dzięki temu na pewno będzie wygodniej jeść sałatkę.
Po dodaniu wszystkich składników możemy przygotować sos do polania. W tym celu w osobnej miseczce łączymy majonez, z jogurtem greckim oraz odrobiną soku z cytryny. Świeżo, drobno posiekany koperek możemy dodać do sosu, lub bezpośrednio do miski ze składnikami. Mieszamy i przenosimy do miski. Wszystkie składniki dobrze mieszamy oraz odstawiamy na kilkanaście lub kilkadziesiąt minut do lodówki. To ważne, szczególnie jeżeli nasz makaron nie był dobrze przestudzony wcześniej.

Tak przygotowana wiosenna sałatka z szynką i makaronem, może być propozycją na imprezę, jak również na kolację. Jeżeli dodatkowo makaron będzie miał ciekawy kształt, z pewnością, być może zasmakuje ona także dzieciom. Jednak w wersji dla dzieci radzę uważać z selerem, który może jednak nie zyskać akceptacji w oczach najmłodszych.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …