Jak przygotować fit naleśniki bez mąki pszennej?

Kuchnia

Naleśniki są przepyszne, ale niestety lepiej unikać ich, kiedy jesteśmy na diecie. Są bardzo słodkie i mają dużo kalorii, więc nie służą odchudzaniu. Ale czy to aby na pewno prawda? Niekoniecznie! Poznaj wyjątkowy przepis na fit naleśniki bez mąki pszennej, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia na diecie! Przeczytaj jak przygotować to danie!

Składniki
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mleka roślinnego, wody lub soku
2 jajka
30 ml oleju (ok. 3 łyżki)
szczypta soli
olej do smażenia

Jak przygotować fit naleśniki bez mąki?

Jeśli chcemy przygotować naleśniki bez mąki, musimy zastąpić czymś ten składnik. Zazwyczaj na taki przepis decydują się osoby, które nie jedzą glutenu, a więc mogą zastąpić mąkę pszenną innym rodzajem mąki, na przykład gryczaną lub ryżową. Co więcej, jeśli mamy dobry młynek do kawy, możemy zmielić w nim ryż i samodzielnie wykonać taką mąkę. Jak przygotować z niej naleśniki?
Przygotuj miskę, do której włożysz wszystkie składniki na ciasto. Zacznij od przesiania mąki, dzięki czemu ciasto nie będzie miało grudek. Dodaj do niej mleko. Możesz użyć mleka krowiego, ale jeśli chcesz, dobrze sprawdzi się roślinne, na przykład ryżowe, czy owsiane (które będzie miało delikatnie słodki smak). Do miski dodaj jajka, olej i szczyptę soli. Jeśli przygotowujesz naleśniki na słodko, możesz dodać też odrobinę cukru. Nie będzie to konieczne, jeśli użyjesz słodkiego mleka. Wszystkie składniki pomieszaj ze sobą do momentu, w którym uzyskasz gładkie ciasto bez grudek.
Rozgrzej patelnię i wylewaj na nią porcje ciasta. Po 2-3 minutach, obróć naleśnik i podsmaż go przez chwilę na drugiej stronie. Naleśnik powinien być zarumieniony i chrupiący na brzegach. Gotowy placek zdejmij z patelni i odłóż na talerz na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nieco tłuszczu. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze bardziej fit.

Z czym podawać naleśniki bez mąki pszennej?

Możliwości są nieskończone! Możemy podawać to danie zarówno na słodko, jak i na słono. Świetnie smakują one ze szpinakiem i piersią z kurczaka. Możemy też przygotować je z kremem czekoladowym (ta wersja smakuje szczególnie dzieciom!) albo owocowym dżemem. Jeśli robimy naleśniki na słono, możemy dodać do nich nieco sera żółtego i zapiec je w piekarniku.
Z naleśników można też przygotować inne dania. Wiele osób używa ich zamiast makaronu do lazanii, czy przeróżnych zapiekanek. Jest też pewna słynna restauracja, która podaje sos spaghetti z naleśnikami pokrojonymi w paski. Jak widać, możliwości są nieskończone!

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …