Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym?

Kuchnia

Zapiekanki makaronowe to świetne rozwiązanie na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny albo na wizytę gości. Większość osób za nimi przepada, a jeśli rozplanujemy przygotowanie z wyprzedzeniem, powinniśmy wyrobić się w niecałą godzinę. Jedną z dość popularnych zapiekanek jest zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. To alternatywa dla lasagne czy bardzo popularnych zapiekanek z sosem bolońskim i beszamelem. Nie trzeba również dodawać, że połączenie szpinaku z kurczakiem to kombinacja, która nigdy nie zawodzi.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

Jest to jedna z tych zapiekanek, których przygotowanie jest odrobinę energochłonne i pracochłonne. Zanim wszystkie składniki wylądują w piekarniku, należy stosowanie je przygotować. Aby przygotować klasyczną wersję tej zapiekanki dla czterech osób, potrzebne nam będą podwójna pierś z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyros, 450 g szpinaku, dwa ząbki czosnku, jedna cebula średniej wielkości, dwie łyżki kwaśnej śmietany, pół kilograma makaronu penne, odrobina oleju i 150 g tartej mozzarelli. Mięso myjemy, wykrawamy białe błonki i kroimy w kosteczkę. Smażymy je z dodatkiem przypraw, a potem odsączamy tłuszcz. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na małej ilości oleju, a po chwili dodajemy świeży lub mrożony szpinak i całość dusimy aż wyparuje woda. Doprawiamy również szpinak solą i pieprzem. Następnie gotujemy makaron, przecedzamy go przez durszlak i dodajemy do szpinaku razem z kurczakiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a potem od razu układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Zapiekanka powinna piec się około 15 minut w temperaturze 180 stopni, a starty ser sypiemy na górę tylko na ostatnie minuty, aby się nie przypalił.

Różne wersje jednej zapiekanki

Poza podstawowym przepisem na zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem na bazie sosu śmietanowego, istnieją liczne wariacje, które powodują, że jest ona jeszcze ciekawsza i smaczniejsza. Do zapiekanki można dodać również podsmażone wcześniej pieczarki albo suszone pomidory, które przełamią delikatny smak sosu. Zamiast mozzarelli świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci sera pleśniowego typu camembert lub brie, a nawet błękitne czy zielone sery, jeśli ktoś przepada za intensywniejszym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na to, aby szpinak wzbogacić serem feta, trzeba uważać z przyprawianiem, ponieważ ser ten naturalnie jest bardzo słony.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …