Jak przygotować zapiekankę z kurczakiem, szpinakiem i sosem śmietanowym?

Kuchnia

Zapiekanki makaronowe to świetne rozwiązanie na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny albo na wizytę gości. Większość osób za nimi przepada, a jeśli rozplanujemy przygotowanie z wyprzedzeniem, powinniśmy wyrobić się w niecałą godzinę. Jedną z dość popularnych zapiekanek jest zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym. To alternatywa dla lasagne czy bardzo popularnych zapiekanek z sosem bolońskim i beszamelem. Nie trzeba również dodawać, że połączenie szpinaku z kurczakiem to kombinacja, która nigdy nie zawodzi.

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem w sosie śmietanowym

Jest to jedna z tych zapiekanek, których przygotowanie jest odrobinę energochłonne i pracochłonne. Zanim wszystkie składniki wylądują w piekarniku, należy stosowanie je przygotować. Aby przygotować klasyczną wersję tej zapiekanki dla czterech osób, potrzebne nam będą podwójna pierś z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka lub gyros, 450 g szpinaku, dwa ząbki czosnku, jedna cebula średniej wielkości, dwie łyżki kwaśnej śmietany, pół kilograma makaronu penne, odrobina oleju i 150 g tartej mozzarelli. Mięso myjemy, wykrawamy białe błonki i kroimy w kosteczkę. Smażymy je z dodatkiem przypraw, a potem odsączamy tłuszcz. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na małej ilości oleju, a po chwili dodajemy świeży lub mrożony szpinak i całość dusimy aż wyparuje woda. Doprawiamy również szpinak solą i pieprzem. Następnie gotujemy makaron, przecedzamy go przez durszlak i dodajemy do szpinaku razem z kurczakiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a potem od razu układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym tłuszczem. Zapiekanka powinna piec się około 15 minut w temperaturze 180 stopni, a starty ser sypiemy na górę tylko na ostatnie minuty, aby się nie przypalił.

Różne wersje jednej zapiekanki

Poza podstawowym przepisem na zapiekankę makaronową z kurczakiem i szpinakiem na bazie sosu śmietanowego, istnieją liczne wariacje, które powodują, że jest ona jeszcze ciekawsza i smaczniejsza. Do zapiekanki można dodać również podsmażone wcześniej pieczarki albo suszone pomidory, które przełamią delikatny smak sosu. Zamiast mozzarelli świetnie sprawdzi się również dodatek w postaci sera pleśniowego typu camembert lub brie, a nawet błękitne czy zielone sery, jeśli ktoś przepada za intensywniejszym smakiem. Jeśli zdecydujemy się na to, aby szpinak wzbogacić serem feta, trzeba uważać z przyprawianiem, ponieważ ser ten naturalnie jest bardzo słony.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …