Prosty przepis na ziemniaki z grilla bez gotowania – podbij sezon grillowy!

Kuchnia

Zaczęło się!

Sezon grillowy zawitał w Polsce już na dobre, lato to idealny okres do wspólnych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, chociaż niektórzy szczególnie zaprawieni w boju fanatycy jedzenia z grilla rozpoczynają ucztowanie już dużo wcześniej.

Praktycznie wszędzie w powietrzu coraz częściej da się wyczuć dobiegający zapach palonego węgla, podpiekanych na nim mięs i innych specjałów, które w akompaniamencie schładzanych napojów wędrują do naszych spragnionych pyszności żołądków.

Od lat w kwestii bycia najczęstszym wyborem grillujących wiodą prym zdecydowanie wszelkiego rodzaju kiełbasy, kaszanki i karkówki. Oczywiście, nie oznacza to, że grillowanie to przywilej dostępny jedynie dla tych, którzy w swojej diecie zawierają mięso – dla każdego znajdzie się coś dobrego, a jeśli zdecydowałeś się porzucić dietę zawierającą mięso, bądź po prostu chciałbyś by na grillu nie było ono jedyną opcją, poniższa propozycja będzie dla Ciebie szczególnie atrakcyjna.

Ziemniaki z grilla bez gotowania – proste, ogólnodostępne, przepyszne!

Ziemniak przeżywa swego rodzaju renesans kulinarny, a kreatywność zarówno profesjonalnych jak i domorosłych kucharzy zdaje się nie mieć końca. Jest to warzywo tanie, ogólnodostępne (kupisz je w każdym warzywniaku czy supermarkecie), niewymagające. Nic więc dziwnego, że i wśród miłośników grillowych uczt znajdują się tacy, którzy to warzywo darzą szczególnymi względami i chętnie zajadają się nim. Ziemniaki z grilla bez gotowania to powiew świeżości na grillu, a także pyszny sposób na przemycenie odrobiny zieleniny i witamin do naszej uczty, poniżej znajdziesz propozycję przygotowania tego warzywa, która na pewno spotka się z uznaniem Twoich najbliższych.

Przepis i składniki:

Lista składników potrzebnych Ci do przyrządenia tego dania nie jest szczególnie długa, ani nie obciąży zanadto Twojej kieszeni. Potrzebować będziesz:

– 100ml oleju
– 1,5 łyżeczki drobnej soli
– 1 łyżeczkę cukru pudru
– 1 łyżeczkę rozmarynu pokruszonego
-1 łyżeczkę granulowanego czosnku
– 1 łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (może być więcej, wedle uznania)
– około 2kg ziemniaków, możesz wybrać odmianę przeznaczoną do pieczenia, choć nada się każda)

1. Dokładnie umyj ziemniaki, nie obieraj ich. Skórka będzie bogata w smak, nie chcesz natomiast by ktokolwiek poczuł w ustach ziemię.
2. Do miseczki wlej olej, dodaj do niego wszystkie przyprawy, całość wymieszaj
3. Do dużego garnka lub miski włóż zimne ziemniaki i wlej przyprawiony olej, wymieszaj wszystko dokładnie i pozwól odstać około dwudziestu minut
4. Rozgrzej grill. Ułóż ziemniaki i piecz je równomiernie z każdej strony. By sprawdzić czy są już dobre, możesz użyć drewnianej wykałaczki – jeśli będzie bardzo wilgotna po wbiciu w ziemniaka, to znaczy, że nie jest on jeszcze gotowy

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …