Prosty przepis na ziemniaki z grilla bez gotowania – podbij sezon grillowy!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Zaczęło się!
Sezon grillowy zawitał w Polsce już na dobre, lato to idealny okres do wspólnych spotkań w gronie rodziny i przyjaciół, chociaż niektórzy szczególnie zaprawieni w boju fanatycy jedzenia z grilla rozpoczynają ucztowanie już dużo wcześniej.
Praktycznie wszędzie w powietrzu coraz częściej da się wyczuć dobiegający zapach palonego węgla, podpiekanych na nim mięs i innych specjałów, które w akompaniamencie schładzanych napojów wędrują do naszych spragnionych pyszności żołądków.
Od lat w kwestii bycia najczęstszym wyborem grillujących wiodą prym zdecydowanie wszelkiego rodzaju kiełbasy, kaszanki i karkówki. Oczywiście, nie oznacza to, że grillowanie to przywilej dostępny jedynie dla tych, którzy w swojej diecie zawierają mięso – dla każdego znajdzie się coś dobrego, a jeśli zdecydowałeś się porzucić dietę zawierającą mięso, bądź po prostu chciałbyś by na grillu nie było ono jedyną opcją, poniższa propozycja będzie dla Ciebie szczególnie atrakcyjna.
Ziemniaki z grilla bez gotowania – proste, ogólnodostępne, przepyszne!
Ziemniak przeżywa swego rodzaju renesans kulinarny, a kreatywność zarówno profesjonalnych jak i domorosłych kucharzy zdaje się nie mieć końca. Jest to warzywo tanie, ogólnodostępne (kupisz je w każdym warzywniaku czy supermarkecie), niewymagające. Nic więc dziwnego, że i wśród miłośników grillowych uczt znajdują się tacy, którzy to warzywo darzą szczególnymi względami i chętnie zajadają się nim. Ziemniaki z grilla bez gotowania to powiew świeżości na grillu, a także pyszny sposób na przemycenie odrobiny zieleniny i witamin do naszej uczty, poniżej znajdziesz propozycję przygotowania tego warzywa, która na pewno spotka się z uznaniem Twoich najbliższych.
Przepis i składniki:
Lista składników potrzebnych Ci do przyrządenia tego dania nie jest szczególnie długa, ani nie obciąży zanadto Twojej kieszeni. Potrzebować będziesz:
– 100ml oleju
– 1,5 łyżeczki drobnej soli
– 1 łyżeczkę cukru pudru
– 1 łyżeczkę rozmarynu pokruszonego
-1 łyżeczkę granulowanego czosnku
– 1 łyżeczkę wędzonej papryki w proszku (może być więcej, wedle uznania)
– około 2kg ziemniaków, możesz wybrać odmianę przeznaczoną do pieczenia, choć nada się każda)
1. Dokładnie umyj ziemniaki, nie obieraj ich. Skórka będzie bogata w smak, nie chcesz natomiast by ktokolwiek poczuł w ustach ziemię.
2. Do miseczki wlej olej, dodaj do niego wszystkie przyprawy, całość wymieszaj
3. Do dużego garnka lub miski włóż zimne ziemniaki i wlej przyprawiony olej, wymieszaj wszystko dokładnie i pozwól odstać około dwudziestu minut
4. Rozgrzej grill. Ułóż ziemniaki i piecz je równomiernie z każdej strony. By sprawdzić czy są już dobre, możesz użyć drewnianej wykałaczki – jeśli będzie bardzo wilgotna po wbiciu w ziemniaka, to znaczy, że nie jest on jeszcze gotowy