Przepisy na dania ze śliwkami – biszkopt, desery i dania mięsne

Kuchnia

Śliwki to prawdziwe, polskie “superfoods”. Późnym latem i wczesną jesienią obficie rosną w całej Polsce. W sezonie są tanie, wyjątkowo aromatyczne i smaczne, o słodko-kwaśnym smaku, który doskonale komponuje się z różnymi składnikami. To także wyjątkowa bomba witaminowa, którą warto wprowadzić do swojej kuchni jako wspaniały dodatek do deserów i dań mięsnych, a także w formie odżywczych soków i lekkich, oczyszczających organizm kompotów owocowych.

Śliwki – właściwości zdrowotne

Śliwki znane są ze swojego znakomitego wpływu na układ pokarmowy. Ze względu na bardzo dużą zawartość pektyn doskonale regulują trawienie, przynoszą ulgę w uporczywych zaparciach i oczyszczają jelita. Są także wyjątkowo bogate w witaminy: w szczególności w witaminy C, A oraz E. Wpływają pozytywnie na kondycję skóry, zapobiegają jej przedwczesnemu starzeniu się, a nawet wykazują właściwości antynowotworowe. Regularne spożywanie śliwek zalecane jest osobom cierpiącym na choroby układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo śliwki bogate są w potas i żelazo – ze względu na wysoką zawartość tych pierwiastków poleca się je kobietom w ciąży, które często cierpią na anemię. Śliwki są owocami niskokalorycznymi. W 100g owoców znajduje się około 45kcal, przez co stanowią idealny słodki dodatek do dań w diecie odchudzającej.

Jak wykorzystać śliwki w kuchni?

Śliwki są wyjątkowo uniwersalnym owocem, który znajdzie zastosowanie w każdej kuchni. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do ciast i deserów. Z suszonych owoców przyrządza się tradycyjny kompot bożonarodzeniowy. Latem i jesienią możemy wykorzystać również świeże owoce śliwy do ugotowania pysznego, orzeźwiającego napoju serwowanego na zimno. Śliwki sprawdzą się również w daniach wytrawnych: doskonale pasują do czerwonego mięsa, dziczyzny i drobiu. Suszonymi owocami śliwki możemy nadziać kaczkę lub wykorzystać je do przyrządzenia aromatycznego sosu. Dodaje się je także do dań z kapusty (m.in. bigosu), gulaszów mięsnych oraz różnego rodzaju przystawek.

Przepisy na biszkopt ze śliwkami i inne desery

Jeśli chodzi o przepisy na biszkopt ze śliwkami największą popularnością cieszy się proste ciasto. Ze śliwek przygotować możemy również smaczne, kruche ciasta i ciasteczka, których słodycz doskonale współgra z kwaskowatym posmakiem owoców. Śliwki doskonale nadają się do przyrządzania tarty owocowej, a także deserów na bazie kruszonki. Rzadziej śliwki wykorzystuje się do deserów lodowych oraz mlecznych. Ze śliwek możemy przyrządzić również smaczne rogaliki posypane grubym cukrem.

 

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …