Smaczne i zdrowe sałatki do wędlin bez majonezu

Kuchnia

Wyobraź sobie świąteczny stół lub spotkanie z rodziną. Najpewniej zobaczysz wiele dań na ciepło i jeszcze więcej dań na zimno. W tym obowiązkowo talerz z wędlinami. Zaś do kanapeczki z wędliną oczywiście najlepiej pasuje sałatka.
Jednak nasza polska, tradycyjna kuchnia zakłada dużą ilość sałatek do wędlin z majonezem. Nie ma w tym nic złego, jednak osoba na diecie lub po prostu chcąca wprowadzić więcej zdrowych nawyków żywieniowych stawiana jest przez wyborem. Jeść czy nie jeść?
Otóż, spokojnie. Są sałatki do wędlin bez majonezu, a oto kilka z nich.

Błyskawiczna sałatka

Składniki
– brokuły,
– pomidory,
– jajka,
– ząbek czosnku,
– jogurt.
Przygotowanie
Brokuły dzielimy na różyczki i sparzamy na durszlaku. Gotujemy wodę z odrobiną soli i cukru. Wrzucamy do niej brokuły i gotujemy kilka minut. Po ugotowaniu odcedzamy je, przelewamy zimną wodą na durszlaku i odstawiamy aż ostygną.
W międzyczasie gotujemy jajka na twardo i sparzamy pomidory. I jajka i pomidory, po obraniu kroimy na cząstki.
Wracamy do brokułów, które dzielimy na mniejsze części. Łączymy je z pomidorami i jajkami i mieszamy. Następnie dodajemy do tego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę jogurtu naturalnego. Wszystko mieszamy i możemy doprawić solą z pieprzem.
Sałatka gotowa.

Kolorowa sałatka

Składniki
– ogórki konserwowe,
– pieczarki marynowane,
– marynowana papryka,
– kukurydza konserwowa.
Przygotowanie
Ogórki, pieczarki i paprykę odsączamy z zalewy. Wszystko kroimy w kostkę. Odcedzamy również kukurydzę z puszki. Wszystko mieszamy w misce. Dodajemy przyprawy – najlepiej sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i gotowe.

Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami

Składniki
– rukola,
– 200 gram sera feta,
– kilka suszonych pomidorów,
– pomidorki koktajlowe,
– słonecznik,
– puszka ciecierzycy,
– trzy łyżki oliwy z suszonych pomidorów,
– łyżka octu balsamicznego,
– łyżeczka miodu,
– łyżeczka musztardy miodowej,
– sól.
Przygotowanie
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni po czym je studzimy. Przechodzimy do rukoli, którą umieszczamy w misce. Fetę kroimy w kostkę, a suszone pomidory w cząstki. Odsączamy ciecierzycę. Rukolę, fetę, suszone pomidory i ciecierzycę mieszamy w misce.
W szklance mieszamy składniki na sos sałatkowy – oliwę z suszonych pomidorów, łyżka octu balsamicznego, łyżeczka miodu i musztardy miodowej oraz sól.
Skrapiamy sałatkę sosem i podajemy.

Oto kilka propozycji na sałatki do wędlin bez majonezu, które na pewno zdrowiej i smaczniej zastąpią wiele propozycji połączonych za pomocą majonezu.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …