Wrapy, wygodna przekąska w domu i w podróży.

Kuchnia

Dla wszystkich, którzy jeszcze nie słyszeli o wrapach, spieszę wyjaśnić, że są to placki, wykonane z mąki pszennej, zwane także tortillami. NA ogół kojarzone są z kuchnią meksykańską, jednak już od dawna zagościły także na naszych polskich stołach. A nawet doczekały się swoich Polskich wersji, jedną z moich ulubionych są wrapy z szynką i serem. To chyba najlepsze i najszybsze wrapy, jakie można sobie wyobrazić, a do tego smaczne i zajadają je nawet dzieci. Wykonanie ich jest bardzo proste i szybkie, taka przekąska długo zachowuje świeżość, więc można ją spokojnie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy nawet w dłuższą podróż. Wrapy cieszą się dużym powodzeniem również jako przekąski na imprezach, gdzie ich skład można różnie modyfikować, dodawać do środka warzywa, łososia, smakowe serki, sałaty i wiele innych ulubionych składników.

Jak przygotować wrapy z szynką i serem

Przygotowanie tortilli trzeba zacząć od zakupów, jeżeli mamy już kupione placki, mogą być różne. W sklepach znajdziemy nawet tortille różnokolorowe, czerwone są z pomidorami, zielone ze szpinakiem, a klasyczne mogą być czyste lub z ziarnami, znajdziemy również pełnoziarniste.
Placki możemy posmarować swoim ulubionym serkiem, może być śmietankowy, naturalny, czosnkowy, z ziołami. Można użyć ajvara, pasty warzywnej, serowej, pasty z avocado, majonezu, a nawet keczupu. Sosy można mieszać wedle swojego gustu, ciekawie smakuje bardzo prosty dip wykonany z keczupu i majonezu z dodatkiem pieprzu i soli.
Kiedy mamy już sos, możemy przejść do układania na placu sera i szynki. Ser i szynkę najlepiej kupić już pokrojone w plasterki. W zależności od tego, czy chcemy, aby nasze wrapy były cienkie, czy bardziej sycące, dozujemy ilość produktów wedle gustu.
Już prawie koniec, zostaje jedynie zawinięcie w rulon, niby proste jednak trzeba pamiętać, aby z jednej strony zawinąć placek, aby jego zawartość nie wyciekła nam na ubranie w trakcie jedzenia.

Wrapy na ciepło czy na zimno

Wrapy z szynką i serem świetnie smakują na zimno, można je zabrać do plecaka na wycieczkę czy jako drugie śniadanie do pracy. A także można je serwować na ciepło, np. na kolację lub na imprezę. Jeżeli mamy w domu opiekacz, możemy podgrzać w nim naszą tortillę, wtedy ser się rozpuści, a cały wrap zrobi się cieniutki, gorący i chrupiący. W wersji na ciepło trochę przypominają tosty.

Jeżeli już jesteśmy przy plackach z tortilli, to jeśli znudzą się Wam wrapy, polecam zrobić pizzę z placków do tortilli, macie szynkę ser i keczup, to wystarczy, aby w 15 min przygotować kolejne ciekawe danie na szybko.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …