Na zdrowie – syrop z cebuli i imbiru

Kuchnia

Okres jesienno-zimowy, a także wczesna wiosna to czas, gdy odporność człowieka jest mniejsza i częściej narażony jest on na złapanie wszelkiego rodzaju infekcji, przeziębiania czy grypy. Sięga się wówczas po dostępne w aptece lekarstwa i suplementy diety, nie zapomina jednak przy tym o domowych sposobach, które przekazały w spadku babcie i mamy. Co takiego wśród nich jest? Między innymi syrop z cebuli i imbiru, który jest dobrym żołnierzem w walce o zdrowie.

Dla odporności witamina C

O zdrowotnych właściwościach cebuli i imbiru nie trzeba nikogo przekonywać – w medycynie ludowej znalazły swoje miejsce już wieki temu, a mimo upływu czasu i postępu, z jakim poszła medycyna i farmakologia, wciąż są brane pod uwagę, kiedy tylko dopada infekcja.

Cebula to warzywo kryjące w sobie witaminę C i substancje bakteriobójcze. Poza tym pod jej łuskami kryją się między innymi fosfor, magnez, siarka, cynk oraz krzem – minerały te wzmacniają ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby. Regularne spożywanie cebuli może ponadto zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, zapobiega zakrzepom, nadciśnieniu i obniża poziom cholesterolu.

Imbir to nie tylko stosowana w kuchni przyprawa, ale także produkt używany w medycynie naturalnej. Napoje, napary na jego bazie wykazują właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz łagodzące. Jego korzeń zawiera witaminę C, B1 i B2, E, A, K, kwas foliowy, a także wapń, fosfor, żelazo i potas. Imbir jest także źródłem żywic i olejków eterycznych. Jego spożywanie zmniejsza lepkość krwi, wpływa korzystnie na pracę serca, poprawia koncentrację.

By przygotować syrop z cebuli i imbiru, potrzebnych jest tylko kilka składników i uzbrojenie się w cierpliwość, by proces tworzenia syropu mógł przebiec, a kiedy to się wydarzy, syrop szybko postawi na nogi.

Składniki:

– 2 duże cebule
– kawałek korzenia imbiru
– ½ cytryny ze skórką
– 4 łyżki miodu, stewii lub innego słodzika, który się stosuje

Wykonanie

Cebulę obrać i pokroić w krążki, cytrynę sparzyć i dokładnie umyć, imbir obrać lub wyszorować i pokroić w plasterki. W wybranym pojemniku/słoiku ułożyć warstwę cebuli, posypać stewią lub zalać łyżką miodu, następnie kolejną warstwę cebuli, ponownie posypać stewią/zalać miodem. Następna warstwa to imbir, stewia/miód. Na wierzch ułożyć plastry cytryny, które również należy posypać stewią/zalać miodem. Słoik zamknąć lub przykryć gazą. Odłożyć w ciepłe miejsce na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Powstały syrop odlać lub przecedzić przez gazę. Przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni.

 

Kuchnia
Dieta na święta- czyli co jeść, a czego unikać

Zbliżają się święta, a wraz z nimi pokusy kulinarne. “Dieta na święta” nie musi oznaczać rezygnacji z ulubionych potraw. W tym artykule pokażemy, jak cieszyć się świątecznymi smakami, dbając jednocześnie o zdrowie i dobre samopoczucie. Wyjaśniamy też, dlaczego warto wykonać badanie krwi w domu! Czym jest dieta na święta? Dieta …

Kuchnia
Odkryj Tajemnice Greckiej Kuchni: Najlepsze Przepisy na Autentyczne Potrawy

Czy kiedykolwiek pragnąłeś przenieść się do słonecznej Grecji, smakując wyjątkowe dania, które królują na śródziemnomorskich stołach? Dzięki naszym przepisom na dania kuchni greckiej, możesz poczuć się jak prawdziwy grecki kucharz, przygotowując autentyczne potrawy zgodnie z tradycją tego pięknego kraju. Sprawdź, jakie kulinarne skarby kryją się w greckiej kuchni i zainspiruj …

Kuchnia
Poznaj 3 najpopularniejsze metody palenia kawy

Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a dla wielu osób stanowi ważny, codzienny rytuał, bez którego nie wyobrażają sobie dnia. Począwszy od tanich ziaren aż po te ekskluzywne rodzaje takie jak Kopi Luwak, metoda palenia ma ogromne znaczenie w wydobywaniu nut smakowych. W zależności od techniki palenia ziaren …