Podstawy cukiernictwa – o czym warto pamiętać?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Przygotowanie słodkich łakoci w postaci ciastek, babeczek, muffinek, apetycznych ciast i tortów wymaga zastosowania odpowiednich akcesoriów. Osoby, które szykują się na fascynującą przygodę z cukiernictwem, powinny rozpocząć ją właśnie od zakupu właściwych przyborów, bez których nie jest możliwe przygotowanie żadnego wypieku. Produkty wykonane z pierwszej klasy surowców gwarantują bezproblemowe i przyjemne przygotowanie apetycznych i elegancko prezentujących się słodkich przysmaków. Sprawdź, jakie akcesoria warto kupić, stawiając pierwsze kroki w cukiernictwie.
Formy i blachy do pieczenia
Piękny kształt babki, sernika, ciasta z owocami, tortu lub innych łakoci jest możliwy dzięki dopasowaniu właściwego naczynia nadającego estetyczny wygląd wypiekom. W tym celu niezbędne okazuje się wybranie odpowiedniej formy lub blachy do pieczenia wykonanej z wysokiej jakości materiałów. Dlatego warto odwiedzić sklep internetowy RadochyGospochy.pl i wybrać modele wyprodukowane z pierwszej klasy nierdzewnej stali węglowej. Formy pokryte są powłoką non-stick, która zapobiega przypalaniu i przywieraniu ciasta do podłoża. Ponadto powłoka ta sprawia, że ciepło równomiernie się rozprowadza, dzięki czemu wypiek będzie udany, bez ryzyka powstania zakalca.
Foremki i wykrawaczki do ciastek
Oprócz blach i form do pieczenia warto zaopatrzyć się we foremki do babeczek oraz do muffinek. Ponadto do stworzenia apetycznych pierników niezbędne okażą się wykrawacze do ciastek dostępne w sklepie RadochyGospochy.pl. Na stronie znajdziesz modele w rozmaitych kształtach pozwalające na stworzenie słodkich smakołyków, które swoją formą zaskoczą gości. Tego typu akcesoria sprawdzą się zarówno, kiedy pieczesz profesjonalnie, jak i podczas użytku domowego na co dzień.
Stolnica i wałek
Ciasto najwygodniej wyrobić na stolnicy, która może być wyprodukowana z drewna lub z wysokogatunkowego silikonu. Ważne, aby była solidna i nie ślizgała się w trakcie pracy z ciastem. Aby nadać ciastu odpowiedni kształt, najczęściej potrzebny jest wałek. On również może być wykonany z drewna lub z silikonu. Podczas jego zakupu zwróć szczególną uwagę na kształt rączek, które powinny być wygodne i ergonomiczne.
Inne akcesoria kuchenne
W zarabianiu ciasta niezbędne okazują się takie akcesoria jak: tłuczek, łyżka do mieszania oraz trzepaczka. Powinny one być wykonane z trwałych i mocnych tworzyw, gwarantujących sprawne łączenie składników suchych z płynnymi. Ponadto warto zaopatrzyć się w profesjonalne noże do krojenia ciast oraz przybory do tynkowania tortów. Niezastąpione okażą się też łopatki do nakładania kremów na ciasta i wygładzania ich powierzchni.
Dekoratory do ciast
Wykończenie wypieku nie jest możliwe bez stworzenia nawet prostej, minimalistycznej dekoracji. Aby wzbogacić ciasta, torty, ciasteczka, babki oraz inne łakocie warto zaopatrzyć się w dekorator do kremów z rozmaitymi wzorkami. Do bardziej skomplikowanych ozdób najlepiej sprawdzą się małe nożyki do zdobienia, cukierniczy rękaw dekoratorski, a także pędzel do ciasta.