Placki ziemniaczane bez smażenia

Kuchnia

Lubisz placki ziemniaczane, ale chciałeś zmniejszyć ilość jedzonych przez siebie smażonych potraw? Nie martw się, nie musisz rezygnować z ulubionych placków ziemniaczanych. Możesz je zrobić bez smażenia i bez oleju. I to szybciej bez stania nad gorącą patelnią z olejem.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez oleju ?

Najogólniej rzecz ujmując wystarczy zamienić patelnię z gorącym olejem na piekarnik. Dzięki temu unikamy smażenia, podczas którego powstają groźne dla naszego zdrowia substancje.
Jednak dalej w przepisie poniżej możesz znaleźć olej. Dlaczego? Wiele witamin rozpuszcza się w oleju, dlatego w niewielkiej ilości powinien występować w naszych potrawach. Również za jego pomocą możemy natłuścić przygotowaną blachę do pieczenia, aby placki nie przywarły. Można go jednak spokojnie zastąpić zdrowszą oliwą z oliwek.
Składniki
– kilogram ziemniaków,
– jedna średnia cebula,
– ząbek czosnku,
– dwie łyżki oleju lub oliwy,
– pół pęczka koperku,
– dwa jajka,
– łyżka mąki pszennej,
– przyprawy : sól, pieprz, majeranek – po pół łyżeczki.

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy wodę z ziemniaków – możemy je przerzucić na chwilę na sitko o małych oczkach lub wybrać za pomocą łyżki, dodatkowo przechylając miskę.
Następnie na tarce tym razem na drobnych oczkach ścieramy cebulę. Dodajemy ją do ziemniaków razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, olejem, jajkami i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy blachę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia, który można lekko natłuścić olejem lub oliwą. Następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Staramy się, by przybrały one formę placków.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni na górę i dół. Wkładamy placki i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i za pomocą szpatułki przekładamy na drugą stronę. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na jakieś 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podawać na talerze.

Propozycje podania

Takie placki możemy podawać jak tradycyjne – ze śmietaną lub sosem jogurtowym. Do takiego sosu potrzebujemy 200 gram jogurtu naturalnego, pół pęczka koperku, ząbek czosnku i przyprawy – sól z pieprzem. Wszystko mieszamy i polewamy nasze placki.
Placki ziemniaczane bez oleju możemy również podawać z sosem po cygańsku, jako dodatek do sosu mięsnego lub jeść same.
Są świetną opcją na lżejszy obiad w cieplejszy dzień, gdyż wystarczy włączyć piekarnik i możesz dalej się chłodzić.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …