Placki ziemniaczane bez smażenia

Kuchnia

Lubisz placki ziemniaczane, ale chciałeś zmniejszyć ilość jedzonych przez siebie smażonych potraw? Nie martw się, nie musisz rezygnować z ulubionych placków ziemniaczanych. Możesz je zrobić bez smażenia i bez oleju. I to szybciej bez stania nad gorącą patelnią z olejem.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez oleju ?

Najogólniej rzecz ujmując wystarczy zamienić patelnię z gorącym olejem na piekarnik. Dzięki temu unikamy smażenia, podczas którego powstają groźne dla naszego zdrowia substancje.
Jednak dalej w przepisie poniżej możesz znaleźć olej. Dlaczego? Wiele witamin rozpuszcza się w oleju, dlatego w niewielkiej ilości powinien występować w naszych potrawach. Również za jego pomocą możemy natłuścić przygotowaną blachę do pieczenia, aby placki nie przywarły. Można go jednak spokojnie zastąpić zdrowszą oliwą z oliwek.
Składniki
– kilogram ziemniaków,
– jedna średnia cebula,
– ząbek czosnku,
– dwie łyżki oleju lub oliwy,
– pół pęczka koperku,
– dwa jajka,
– łyżka mąki pszennej,
– przyprawy : sól, pieprz, majeranek – po pół łyżeczki.

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy wodę z ziemniaków – możemy je przerzucić na chwilę na sitko o małych oczkach lub wybrać za pomocą łyżki, dodatkowo przechylając miskę.
Następnie na tarce tym razem na drobnych oczkach ścieramy cebulę. Dodajemy ją do ziemniaków razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym koperkiem, olejem, jajkami i przyprawami. Wszystko dokładnie mieszamy.
Następnie przygotowujemy blachę do pieczenia. Wykładamy ją papierem do pieczenia, który można lekko natłuścić olejem lub oliwą. Następnie za pomocą łyżki nakładamy porcje masy ziemniaczanej. Staramy się, by przybrały one formę placków.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni na górę i dół. Wkładamy placki i pieczemy przez 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i za pomocą szpatułki przekładamy na drugą stronę. Ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na jakieś 10-15 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i podawać na talerze.

Propozycje podania

Takie placki możemy podawać jak tradycyjne – ze śmietaną lub sosem jogurtowym. Do takiego sosu potrzebujemy 200 gram jogurtu naturalnego, pół pęczka koperku, ząbek czosnku i przyprawy – sól z pieprzem. Wszystko mieszamy i polewamy nasze placki.
Placki ziemniaczane bez oleju możemy również podawać z sosem po cygańsku, jako dodatek do sosu mięsnego lub jeść same.
Są świetną opcją na lżejszy obiad w cieplejszy dzień, gdyż wystarczy włączyć piekarnik i możesz dalej się chłodzić.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …