Dwie propozycje na szybki obiad dla dzieci
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Każda zapracowana matka lub ojciec staje pewnie przed problemem zrobienia dobrego, pełnowartościowego i szybkiego obiadu dla dzieci. Jak się bowiem okazuje prosty obiad dla dzieci to nie taka prosta kwestia jakby mogło się wydawać.
Na szczęście tutaj przedstawimy wam dwie propozycje na prosty obiad w mniej więcej pół godziny.
Na słodko – naleśniki z twarogiem, miodem, konfiturami lub świeżymi owocami
Naleśniki to proste danie, które większość lubi. Można do niego dodać wiele, a dalej będą pyszną opcją, która doda dzieciom energii po dniu w szkole.
Składniki
– jedna szklanka mąki pszennej,
– dwa jajka,
– szklanka mleka 3,2%,
– ¾ szklanki wody gazowanej,
-jedna łyżka cynamonu,
– szczypta soli,
– 250 gram śmietankowego twarogu,
– dwie łyżki miodu płynnego,
– konfitura – dowolna
– opcjonalnie świeże owoce jak borówki, maliny, truskawki, porzeczki,
Przygotowanie
Mieszamy sypkie składniki. Mieszamy i powoli dodajemy mleko, wodę i jajka. Miksujemy aż masa będzie gładka i lekko lepiąca się. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Porcję ciasta rozlewamy po patelni i smażymy aż się zarumieni po obu stronach.
Po usmażeniu tak wszystkich naleśników zajmujemy się nadzieniem. Twaróg mieszamy z miodem i przekładamy nim naleśniki. Na wierzch kładziemy konfitury i opcjonalnie owoce.
Obiad gotowy.
Na słono – pomidorowa zupa krem z papryką
Zupa pomidorowa to klasyk w kwestii obiadu dla dzieci. Jednak nawet jej największemu sympatykowi może się kiedyś znudzić. Dlatego warto coś zmienić i urozmaicić trochę klasyczną pomidorówkę.
Składniki
– dwie czerwone papryki,
– kilogram pomidorów,
– jedna cebula,
– kilka ząbków czosnku,
– ¼ szklanki oliwy z oliwek,
– łyżka koncentratu pomidorowego,
– łyżeczka soli himalajskiej,
– kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie
Pomidory kroimy na ćwiartki, cebulę w klasyczne piórka, a paprykę na pół – wyjmujemy oczywiście gniazdo z nasionami. Przygotuj od razu czosnek ale w łupinach. Układamy wszystko na blaszce z papierem do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem i oliwą.
Wstawiamy do nagrzanego na 185 stopni piekarnika na około 40 minut. Warzywa powinny się ładnie przyrumienić.
Po wyciągnięciu zostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Wyjmujemy czosnek z łupin. Warzywa ostrożnie przekładamy do blendera. Dodajemy listki bazylii.
Blendujemy aż uzyskamy konsystencję zupy krem.
Jeśli wyda się nam za łagodna możemy dodać nieco przypraw – papryki, oregano lub czosnku. W przypadku za ostrej możemy ją załagodzić łyżką śmietany.
Taką zupę krem najlepiej podawać z grzankami, świeżymi bułeczkami czosnkowymi lub bagietką. Taki prosty obiad dla dzieci na pewno zachwyci całą rodzinę.