Jajko w koszulce po benedyktyńsku
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, jak powiada wielu lekarzy i dietetyków, którego nie należy pomijać, a z którego pomocą dostarczyć odpowiednich składników odżywczych, by dobrze zacząć dzień. W tygodniu ciężko jest o jakieś bardziej wyszukane śniadanie, ale w weekendy? Na niedzielne śniadanie, kiedy ma się zdecydowanie więcej czasu, można przygotować coś dobrego, jak na przykład jajko w koszulce po benedyktyńsku i zacząć dzień dobrą porcją białka.
Wykwintne śniadanie
W ciągu tygodnia, jeśli śniadaniem są kanapki z białym serem, warzywami lub owsianka z owocami, można powiedzieć, że to wartościowy, choć przygotowany na szybko posiłek. Kiedy jednak poranek jest luźniejszy i można rozpocząć go na spokojnie, warto skupić się na przygotowaniu posiłku i spróbować czegoś bardziej wyszukanego.
Przykładem takiego dania jest jajko w koszulce po benedyktyńsku. Ta amerykańska wariacja na temat jajka serwowana jest na bułce z plastrem wędliny i najczęściej polana sosem holenderskim. Obok kanapki bardzo często pojawia się sałatka – liście rukoli, plastry pomidora. Sprawia to, że danie nie tylko prezentuje się efektownie, ale też dostarcza składników odżywczych.
Jeżeli niedziela zaczęła się bliżej południa niż poranka, jajko po benedyktyńsku można potraktować również jako brunch.
By zjeść takie jajko, wcale nie trzeba udawać się do wyszukanej restauracji, wystarczy przygotować je w domu – to z pewnością spotka się z zachwytami domowników, którzy może przekonają się także do częstszego przyjmowania białka w tej formie i jedzenia warzyw.
Składniki na 4 porcje:
– sos holenderski (pół porcji)
– 2 bułki lub 4 kromki chleba tostowego
– 4 plastry szynki, boczku lub bekonu
– 4 świeże jajka
– szczypiorek
– sól i pieprz
Wykonanie
Ugotować jajka w koszulkach: zagotować wodę w garnku (około 10 centymetrów) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli. Zrobić w wodzie wir poprzez zamieszanie jej łyżką. Jajka wbić do osobnych miseczek. Delikatnie wlać pierwsze jajko do gotującej się wody i gotować przez kilka minut, aż całe białko będzie ścięte, a żółtko pozostanie płynne. Powtórzyć dokładnie tak samo z każdym kolejnym jajkiem.
Bułki przekroić na pół, każdą część opiec w tosterze – lub każdą kromkę chleba tostowego.
Szynkę, boczek lub bekon przesmażyć na patelni. Ułożyć na każdej kromce chleba/połówce bułki. Na to położyć jajko w koszulce, polać sosem holenderskim. Na wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem.
Tak przygotowane jajka po benedyktyńsku można podawać z sałatką z rukoli i pomidora.