Jaki obiad przygotować z pieczarek?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Pieczarki przez wielu miłośników grzybów nie są uznawane za pełnoprawne grzyby. Należą do rodziny pieczarkowatych, a ich smak oraz zapach są o wiele delikatniejsze niż w przypadku leśnych gatunków. Stanowią więc w pewnym sensie kompromis i często zdarza się, że osoby, które nie ciepią grzybów leśnych, takich jak podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki, wprost uwielbiają pieczarki. Są hodowane na szeroką skalę i można je kupić wszędzie za niewielkie pieniądze, dlatego należą do dodatków, które często lądują w najróżniejszych potrawach.
Co na obiad z pieczarek?
Najpopularniejszą opcją na wykorzystanie pieczarek w formie obiadu jest zupa pieczarkowa. Istnieje mnóstwo przepisów, a każdy ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Aby była bardziej sycąca, warto dodać do niej również inne warzywa. Do przygotowania czterech porcji pysznej zupy pieczarkowej, potrzebujemy pół kilograma ziemniaków, 300 g pieczarek, jedną cebulę, jedną marchewkę, trzech łyżek masła, 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego, 80 ml śmietany 18%, świeżej natki pietruszki, ziela angielskiego, dwóch listków laurowych, soli i pieprzu. W dużym garnku smażymy cebulkę aż lekko się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę smażymy pięć minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie smażymy całość przez pięć minut. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość powinna gotować się pod przykryciem około dziesięciu minut, a po tym czasie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po dziesięciu minutach dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę, a także doprawiamy zupę solą i pieprzem. Można podawać ją w głębokich talerzach lub miseczkach, a całość ozdobić pietruszką.
Różne oblicza pieczarek
Potrawy z pieczarek nie kończą się jednak na zupie. Co na obiad z pieczarek, jeśli mamy ochotę na coś bardziej sycącego niż zupa? Kurczak pieczony faszerowany pieczarkami duszonymi wcześniej z cebulką brzmi pysznie. Placki z gęstym sosem pieczarkowym to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, a grzybowe zapiekanki makaronowe z mieszanką pieczarek i leśnych grzybów, to rozwiązanie na chłodne dni, kiedy organizm domaga się cięższych, bardziej rozgrzewających dań. Sos pieczarkowy pasuje również do polędwiczek wieprzowych i wszelkiego rodzaju pieczeni, grillowane pieczarki to wegetariańska odpowiedź na kiełbaski i karczek. Nie trzeba również dodawać, że istnieje mnóstwo potraw, w których pieczarki nie grają pierwszych skrzypiec, ale trudno sobie wyobrazić, żeby ich zabrakło. Świetnie pasują do pizzy, sosów pomidorowo mięsnych czy śmietanowych.