Jaki obiad przygotować z pieczarek?

Kuchnia

Pieczarki przez wielu miłośników grzybów nie są uznawane za pełnoprawne grzyby. Należą do rodziny pieczarkowatych, a ich smak oraz zapach są o wiele delikatniejsze niż w przypadku leśnych gatunków. Stanowią więc w pewnym sensie kompromis i często zdarza się, że osoby, które nie ciepią grzybów leśnych, takich jak podgrzybki, borowiki, kurki czy maślaki, wprost uwielbiają pieczarki. Są hodowane na szeroką skalę i można je kupić wszędzie za niewielkie pieniądze, dlatego należą do dodatków, które często lądują w najróżniejszych potrawach.

Co na obiad z pieczarek?

Najpopularniejszą opcją na wykorzystanie pieczarek w formie obiadu jest zupa pieczarkowa. Istnieje mnóstwo przepisów, a każdy ma swoją ulubioną wersję tej zupy. Aby była bardziej sycąca, warto dodać do niej również inne warzywa. Do przygotowania czterech porcji pysznej zupy pieczarkowej, potrzebujemy pół kilograma ziemniaków, 300 g pieczarek, jedną cebulę, jedną marchewkę, trzech łyżek masła, 1,5 litra bulionu lub wywaru mięsnego, 80 ml śmietany 18%, świeżej natki pietruszki, ziela angielskiego, dwóch listków laurowych, soli i pieprzu. W dużym garnku smażymy cebulkę aż lekko się przyrumieni, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę smażymy pięć minut. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i ponownie smażymy całość przez pięć minut. Zalewamy warzywa bulionem i dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Całość powinna gotować się pod przykryciem około dziesięciu minut, a po tym czasie do zupy dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Po dziesięciu minutach dodajemy śmietanę i posiekaną pietruszkę, a także doprawiamy zupę solą i pieprzem. Można podawać ją w głębokich talerzach lub miseczkach, a całość ozdobić pietruszką.

Różne oblicza pieczarek

Potrawy z pieczarek nie kończą się jednak na zupie. Co na obiad z pieczarek, jeśli mamy ochotę na coś bardziej sycącego niż zupa? Kurczak pieczony faszerowany pieczarkami duszonymi wcześniej z cebulką brzmi pysznie. Placki z gęstym sosem pieczarkowym to pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, a grzybowe zapiekanki makaronowe z mieszanką pieczarek i leśnych grzybów, to rozwiązanie na chłodne dni, kiedy organizm domaga się cięższych, bardziej rozgrzewających dań. Sos pieczarkowy pasuje również do polędwiczek wieprzowych i wszelkiego rodzaju pieczeni, grillowane pieczarki to wegetariańska odpowiedź na kiełbaski i karczek. Nie trzeba również dodawać, że istnieje mnóstwo potraw, w których pieczarki nie grają pierwszych skrzypiec, ale trudno sobie wyobrazić, żeby ich zabrakło. Świetnie pasują do pizzy, sosów pomidorowo mięsnych czy śmietanowych.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …