Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Kuchnia

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały i aromatyczny dżem.

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek bez cukru?

Aby przygotować 3 słoiczki przetworów potrzebujesz:

  • około 250 g surowej dyni
  • trzy duże, świeże i słodkie jabłka

UWAGA: Najlepiej jest, aby do przetworów wybierać odmiany jabłek bardziej słodkich i mniej cierpkich, ponieważ brak cukru i kwaśne odmiany jabłek mogą sprawić, że dżem będzie niezbyt smaczny i po prostu będzie wymagał dosypania cukru.

Robimy dżem z dyni krok po kroku

Przygotowania zacznij od obrania dyni ze skórki i pokrojenie jej w kostkę. W następnej kolejności musisz włożyć pokrojoną dynię do dużego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obierz starannie pokrój w kostkę. Następnie duś na patelni do momentu aż wystarczająco zmiękną. Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru? Teraz musisz poczekać aż dynia i jabłka lekko ostygną i wrzucić je do blendera, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wówczas powstanie pyszny mus, ale jeśli zależy Ci na bardziej tradycyjnym przepisie i oczekujesz efektów w postaci dżemu z dużymi kawałkami, wtedy absolutnie nie używaj miksera i nie gotuj zbyt długo jabłek i dyni, aby się nie rozgotowały na zbyt miękkie kawałki. Jeżeli decydujesz się na zrobienie musów, wówczas całość przelej do garnka i gotuj kilkanaście minut tak, żeby stał się odpowiednio gęsty. Gotową masę przelewaj do czystych słoików i pasteryzuj, jeśli chcesz zrobić wystarczającą ilość zapasów na jesień, zimę i wiosnę.

Dżem z jabłek i dyni bez cukru – na co zwrócić szczególną uwagę?

Do takiego domowego dżemu świetnie będzie pasowała:
– mieszanka cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej lub imbiru Jeśli jednak wolisz postawić na bardziej neutralny smak i zamierzasz zwłaszcza podawać dżem dzieciom, zrezygnuj z różnego rodzaju przypraw. Pamiętaj również, że brak cukru powoduje to, że jest on zdecydowanie mniej słodki, a jeżeli wybierzesz bardzo kwaśne jabłka na swoje przetwory, wówczas może on stać się po prostu niejadalny! Mus lub dżem z dyni i jabłek bez cukru możesz przechowywać w lodówce go kilka dni, ale najlepsza będzie pasteryzacja – pamiętaj tylko o czystych słoikach i odpowiednim czasie pasteryzacji.

 

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Najprostsza lustrzana polewa na domowy sernik

Doskonały w smaku sernik na pewno umili popołudnia i będzie świetnym deserem do podania dla gości. Bardzo ważne w przepisie na sernik jest wykonanie odpowiedniej polewy. Lustrzana polewa na sernik podnosi w znaczący sposób zarówno walory dekoracyjne, jak i smakowe ciasta. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, jak zrobić taką polewę …