Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Kuchnia

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały i aromatyczny dżem.

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek bez cukru?

Aby przygotować 3 słoiczki przetworów potrzebujesz:

  • około 250 g surowej dyni
  • trzy duże, świeże i słodkie jabłka

UWAGA: Najlepiej jest, aby do przetworów wybierać odmiany jabłek bardziej słodkich i mniej cierpkich, ponieważ brak cukru i kwaśne odmiany jabłek mogą sprawić, że dżem będzie niezbyt smaczny i po prostu będzie wymagał dosypania cukru.

Robimy dżem z dyni krok po kroku

Przygotowania zacznij od obrania dyni ze skórki i pokrojenie jej w kostkę. W następnej kolejności musisz włożyć pokrojoną dynię do dużego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obierz starannie pokrój w kostkę. Następnie duś na patelni do momentu aż wystarczająco zmiękną. Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru? Teraz musisz poczekać aż dynia i jabłka lekko ostygną i wrzucić je do blendera, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wówczas powstanie pyszny mus, ale jeśli zależy Ci na bardziej tradycyjnym przepisie i oczekujesz efektów w postaci dżemu z dużymi kawałkami, wtedy absolutnie nie używaj miksera i nie gotuj zbyt długo jabłek i dyni, aby się nie rozgotowały na zbyt miękkie kawałki. Jeżeli decydujesz się na zrobienie musów, wówczas całość przelej do garnka i gotuj kilkanaście minut tak, żeby stał się odpowiednio gęsty. Gotową masę przelewaj do czystych słoików i pasteryzuj, jeśli chcesz zrobić wystarczającą ilość zapasów na jesień, zimę i wiosnę.

Dżem z jabłek i dyni bez cukru – na co zwrócić szczególną uwagę?

Do takiego domowego dżemu świetnie będzie pasowała:
– mieszanka cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej lub imbiru Jeśli jednak wolisz postawić na bardziej neutralny smak i zamierzasz zwłaszcza podawać dżem dzieciom, zrezygnuj z różnego rodzaju przypraw. Pamiętaj również, że brak cukru powoduje to, że jest on zdecydowanie mniej słodki, a jeżeli wybierzesz bardzo kwaśne jabłka na swoje przetwory, wówczas może on stać się po prostu niejadalny! Mus lub dżem z dyni i jabłek bez cukru możesz przechowywać w lodówce go kilka dni, ale najlepsza będzie pasteryzacja – pamiętaj tylko o czystych słoikach i odpowiednim czasie pasteryzacji.

 

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …