Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały i aromatyczny dżem.
Jak zrobić dżem z dyni i jabłek bez cukru?
Aby przygotować 3 słoiczki przetworów potrzebujesz:
- około 250 g surowej dyni
- trzy duże, świeże i słodkie jabłka
UWAGA: Najlepiej jest, aby do przetworów wybierać odmiany jabłek bardziej słodkich i mniej cierpkich, ponieważ brak cukru i kwaśne odmiany jabłek mogą sprawić, że dżem będzie niezbyt smaczny i po prostu będzie wymagał dosypania cukru.
Robimy dżem z dyni krok po kroku
Przygotowania zacznij od obrania dyni ze skórki i pokrojenie jej w kostkę. W następnej kolejności musisz włożyć pokrojoną dynię do dużego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obierz starannie pokrój w kostkę. Następnie duś na patelni do momentu aż wystarczająco zmiękną. Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru? Teraz musisz poczekać aż dynia i jabłka lekko ostygną i wrzucić je do blendera, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wówczas powstanie pyszny mus, ale jeśli zależy Ci na bardziej tradycyjnym przepisie i oczekujesz efektów w postaci dżemu z dużymi kawałkami, wtedy absolutnie nie używaj miksera i nie gotuj zbyt długo jabłek i dyni, aby się nie rozgotowały na zbyt miękkie kawałki. Jeżeli decydujesz się na zrobienie musów, wówczas całość przelej do garnka i gotuj kilkanaście minut tak, żeby stał się odpowiednio gęsty. Gotową masę przelewaj do czystych słoików i pasteryzuj, jeśli chcesz zrobić wystarczającą ilość zapasów na jesień, zimę i wiosnę.
Dżem z jabłek i dyni bez cukru – na co zwrócić szczególną uwagę?
Do takiego domowego dżemu świetnie będzie pasowała:
– mieszanka cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej lub imbiru Jeśli jednak wolisz postawić na bardziej neutralny smak i zamierzasz zwłaszcza podawać dżem dzieciom, zrezygnuj z różnego rodzaju przypraw. Pamiętaj również, że brak cukru powoduje to, że jest on zdecydowanie mniej słodki, a jeżeli wybierzesz bardzo kwaśne jabłka na swoje przetwory, wówczas może on stać się po prostu niejadalny! Mus lub dżem z dyni i jabłek bez cukru możesz przechowywać w lodówce go kilka dni, ale najlepsza będzie pasteryzacja – pamiętaj tylko o czystych słoikach i odpowiednim czasie pasteryzacji.