Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Kuchnia

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały i aromatyczny dżem.

Jak zrobić dżem z dyni i jabłek bez cukru?

Aby przygotować 3 słoiczki przetworów potrzebujesz:

  • około 250 g surowej dyni
  • trzy duże, świeże i słodkie jabłka

UWAGA: Najlepiej jest, aby do przetworów wybierać odmiany jabłek bardziej słodkich i mniej cierpkich, ponieważ brak cukru i kwaśne odmiany jabłek mogą sprawić, że dżem będzie niezbyt smaczny i po prostu będzie wymagał dosypania cukru.

Robimy dżem z dyni krok po kroku

Przygotowania zacznij od obrania dyni ze skórki i pokrojenie jej w kostkę. W następnej kolejności musisz włożyć pokrojoną dynię do dużego naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Jabłka obierz starannie pokrój w kostkę. Następnie duś na patelni do momentu aż wystarczająco zmiękną. Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru? Teraz musisz poczekać aż dynia i jabłka lekko ostygną i wrzucić je do blendera, a następnie zmiksować do uzyskania gładkiej masy. Wówczas powstanie pyszny mus, ale jeśli zależy Ci na bardziej tradycyjnym przepisie i oczekujesz efektów w postaci dżemu z dużymi kawałkami, wtedy absolutnie nie używaj miksera i nie gotuj zbyt długo jabłek i dyni, aby się nie rozgotowały na zbyt miękkie kawałki. Jeżeli decydujesz się na zrobienie musów, wówczas całość przelej do garnka i gotuj kilkanaście minut tak, żeby stał się odpowiednio gęsty. Gotową masę przelewaj do czystych słoików i pasteryzuj, jeśli chcesz zrobić wystarczającą ilość zapasów na jesień, zimę i wiosnę.

Dżem z jabłek i dyni bez cukru – na co zwrócić szczególną uwagę?

Do takiego domowego dżemu świetnie będzie pasowała:
– mieszanka cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej lub imbiru Jeśli jednak wolisz postawić na bardziej neutralny smak i zamierzasz zwłaszcza podawać dżem dzieciom, zrezygnuj z różnego rodzaju przypraw. Pamiętaj również, że brak cukru powoduje to, że jest on zdecydowanie mniej słodki, a jeżeli wybierzesz bardzo kwaśne jabłka na swoje przetwory, wówczas może on stać się po prostu niejadalny! Mus lub dżem z dyni i jabłek bez cukru możesz przechowywać w lodówce go kilka dni, ale najlepsza będzie pasteryzacja – pamiętaj tylko o czystych słoikach i odpowiednim czasie pasteryzacji.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …