Krówka jak zrobić?

Kuchnia

Krówki to smakołyki, które przypadną do gustu zarówno starszym, jak i młodszym. Cukierki krówki najczęściej są spotykane w dwóch rodzajach jako:

  • krówki kruche
  • ciągutki

Do przygotowania domowych krówek wystarczą cztery podstawowe składniki, które większość z nas ma w domu. Będą tp:

  • mleko
  • masło
  • cukier
  • cukier waniliowy

Takie pyszne, domowe słodycze, które powstały z mleka i cukru mają przewagę nad tymi ze sklepu, ponieważ przede wszystkim możemy kontrolować ilość dodanego cukru, co ma ogromne znaczenie dla osób będących na dietach różnego rodzaju. Można się również spotkać z przepisem, gdzie do domowych krówek dodaje się śmietanę. Jeżeli zastanawiasz się, jak zrobić te popularne cukierki, koniecznie przeczytaj poniższe wskazówki i spróbuj swoich sił w kuchni!

Krówka jak zrobić krok po kroku?

Na początek do małego garnuszka wrzuć margarynę lub masło. Możesz je wyjąć bezpośrednio z lodówki – nie trzeba tutaj czekać, jak przy robieniu ciasta, aby masło uzyskało temperaturę pokojową! Następnie do garnka z roztopionym masłem wlej mleko i wsyp cukier zwykły oraz cukier waniliowy. Starannie zamieszaj aż do momentu, kiedy masa będzie miała brązowy kolor. Nabieranie brązowej barwy trwa mniej więcej około godziny. Uważaj, aby nie przypalić masy, ponieważ wówczas będziesz musiał od nowa robić swoje krówki! Gdy zawartość garnka zrobi się brązowa, trzeba sprawdzić również czy jest ona odpowiednio gęsta. W tym celu wylej trochę swojej masy krówkowej na talerzyk skropiony wodą. Jeśli po jakimś czasie masa zastygnie oznacza, że jest ona już gotowa.

Krówki kruche czy ciągutki?

Krówka jak zrobić, żeby wyszło naprawdę smacznie? Przy przygotowywaniu krówek ciągutek należy skrócić czas gotowania masy. Natomiast jeżeli chcesz otrzymać krówki kruche skróć ten czas do około 35 do 40 minut.
Jakie są następne etapy przygotowania krówek?
Gotową masę wylej na płaskie naczynie lub do pojemniczka na kostki lodu. Koniecznie poczekaj, aż masa wystygnie a następnie włóż ją do lodówki czekaj aż się całkowicie ochłodzi. Nie zapomnij, aby przy pomocy noża pokroić cukierki w kostkę lub uformować z masy dowolne kształty – czynność ta z pewnością przypadnie do gustu dzieciom, które uwielbiają zabawę w kuchni!
UWAGA: Do przygotowywania krówek musisz wybrać garnek o grubym, nieprzywierający dnie. Niezbędna będzie również łopatka z silikonu, która ułatwia mieszanie masy. Jeżeli chcesz, aby twoje krówki miały jednakową wielkość, wówczas użyj silikonowej formy do lodu. Gotowe krówki zawiń w papier i umieść w ozdobnym słoiku.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …