Najprostsza lustrzana polewa na domowy sernik

Kuchnia

Doskonały w smaku sernik na pewno umili popołudnia i będzie świetnym deserem do podania dla gości. Bardzo ważne w przepisie na sernik jest wykonanie odpowiedniej polewy. Lustrzana polewa na sernik podnosi w znaczący sposób zarówno walory dekoracyjne, jak i smakowe ciasta. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, jak zrobić taką polewę i na co zwrócić szczególną uwagę podczas jej przygotowywania.

Lustrzana polewa – składniki i sposób wykonania

Gładką i lśniąca polewę można przygotować z dodatkiem:

  • mleka skondensowanego
  • czekolady
  • glukozy
  • kakao

Najbardziej efektowne i sprawdzone przepisy na lśniącą polewę zakładają wykorzystanie mleka skondensowanego. Taka polewa jest naprawdę niezawodna, a przede wszystkim gęsta i gładka! Polewy z dodatkiem kakao a nawet białej czekolady będą rzadsze i trudniejsze nieco w wykonaniu. Pamiętajmy, że glazurę lustrzaną wylewamy na całkowicie schłodzony lub schłodzony częściowo deser. Nie można zastosować polewy na gorący sernik, ponieważ niestety wówczas deser będzie nieudany.

Jak się wylewa polewę na sernik?

Polewę zaczynamy wylewać od środka ciasta, a następnie zataczamy kręgi wokół jego brzegów. Taki sposób nie wymaga wprawy, ale trzeba robić to starannie i w miarę równo. Gdy Twoja lustrzana polewa na sernik ma widoczne pęcherze, wtedy musisz przebić je patyczkiem w celu pozbycia się nieestetycznych nierówności wypełnionych powietrzem. Po wylaniu polewy na schłodzony częściowo lub całkowicie sernik, deser należy odstawić w chłodne miejsce, ale niekoniecznie do lodówki. Równie dobrze możesz odstawić ciasto na balkon lub zostawić na półce w spiżarni. Można oczywiście wstawić sernik do lodówki. Wiedz jednak, że ciasto bardzo szybko chłonie inne zapachy, dlatego musisz upewnić się czy w Twojej lodówce nie znajdują się mocno aromatyczne potrawy, których zapach mógłby przeniknąć do świeżego ciasta. Sernik z lustrzaną polewą można dodatkowo ozdobić lukrem lub gotowymi słodkościami do kupienia w sklepie. Jeśli nie chcesz robić samodzielnie gładkiej polewy, możesz bez problemu też kupić gotowe, lustrzane polewy. Wtedy jedyne do czego musisz się przyłożyć to trzymanie się instrukcji podanej na przepisie takiego produktu. Niemniej jednak bardziej smaczne i zdecydowanie zdrowsze będą polewy lustrzane wykonane samodzielnie, tym bardziej, że nie są one drogie ani też pracochłonne w przygotowaniu. Jeśli skorzystasz z powyższych porad z pewnością poradzisz sobie z tym zadaniem i zrobisz samodzielnie wyśmienitą polewę!

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …