Tort bezowy – jak go przygotować i kroić?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Tort bezowy to przepyszny deser, który smakuje niemal każdemu. Blaty bezowe w połączeniu z kwaskowatym kremem smakują niesamowicie. To ciekawa alternatywa dla klasycznego, pieczonego tortu. Jak przygotować taki deser? I jak kroić tort bezowy?
Składniki:
6 białek jajek
szczypta soli
300 g cukru
jedna łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g mrożonych malin
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
250 g sera mascarpone
200 ml śmietanki 30%
jeden cukier wanilinowy
4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Zacznij od nagrzania piekarnika do 160 ° z termoobiegiem. Przygotuj 2 blachy, na które położysz papier do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawaj cukier puder, jednocześnie ubijając, aż cukier się rozpuści. Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca Dodaj do niej sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Podziel pianę na 2 części i połóż ją na blachach do pieczenia tworząc okręgi. Piecz przez 5 minut, a później zmniejsz temperaturę do 120 ° i susz bezę przez półtorej godziny. Po tym czasie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tam bezę na jeszcze 15 minut. w końcu, wyjmij ją z piekarnika i całkowicie ostudź.
W międzyczasie możesz przygotować maliny. Włóż je do garnka i dodaj do nich cukier puder. Całość podgrzewaj, aż owoce puszczą sok. Dodaj do nich skrobią ziemniaczaną i wymieszaj. Po zagotowaniu całości, odstaw garnek z ognia, przełóż masę do czystej miski i pozwól się jej ostudzić. To bardzo ważne, żeby wszystkie składniki były chłodne, kiedy będziesz składać tort, bo inaczej mogą one topić krem, który będzie spływał i wyglądał nieestetycznie.
Następnie, przygotuj krem mascarpone. Ser mascarpone śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder włóż do miski i ubijaj przez około 5 minut. Krem powinien stać się puszysty i nieco urosnąć. Taki krem ułóż na jednym z blatów bezowych i dodaj na niego maliny. Zostaw łyżkę malin i łyżkę kremu do dekoracji na górze ciasta. Przykryj ciasto drugim blatem. Na środku ciasta połóż resztę kremu i malin. Jeśli masz jeszcze trochę owoców przycinek możesz położyć je na środku tortu. Smacznego!
Jak kroić tort bezowy?
Do tego celu wystarczy ostry nóż, który lekko moczymy w wodzie lub smarujemy tłuszczem. Tort bezowy jest dosyć delikatny, dzięki czemu łatwo jest go połamać i popsuć efekt. Żeby tego uniknąć, musimy go odpowiednio pokroić. Tort będzie się łatwiej kroił, jeśli weźmiemy się za to tuż po wyjęciu go z lodówki. Warto też wykorzystać nóż z ząbkami, na przykład takie do chleba, dzięki któremu łatwiej jest pokroić bezę.