Tort bezowy – jak go przygotować i kroić?

Kuchnia

Tort bezowy to przepyszny deser, który smakuje niemal każdemu. Blaty bezowe w połączeniu z kwaskowatym kremem smakują niesamowicie. To ciekawa alternatywa dla klasycznego, pieczonego tortu. Jak przygotować taki deser? I jak kroić tort bezowy?

Składniki:

6 białek jajek
szczypta soli
300 g cukru
jedna łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g mrożonych malin
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
250 g sera mascarpone
200 ml śmietanki 30%
jeden cukier wanilinowy
4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Zacznij od nagrzania piekarnika do 160 ° z termoobiegiem. Przygotuj 2 blachy, na które położysz papier do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawaj cukier puder, jednocześnie ubijając, aż cukier się rozpuści. Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca Dodaj do niej sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Podziel pianę na 2 części i połóż ją na blachach do pieczenia tworząc okręgi. Piecz przez 5 minut, a później zmniejsz temperaturę do 120 ° i susz bezę przez półtorej godziny. Po tym czasie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tam bezę na jeszcze 15 minut. w końcu, wyjmij ją z piekarnika i całkowicie ostudź.
W międzyczasie możesz przygotować maliny. Włóż je do garnka i dodaj do nich cukier puder. Całość podgrzewaj, aż owoce puszczą sok. Dodaj do nich skrobią ziemniaczaną i wymieszaj. Po zagotowaniu całości, odstaw garnek z ognia, przełóż masę do czystej miski i pozwól się jej ostudzić. To bardzo ważne, żeby wszystkie składniki były chłodne, kiedy będziesz składać tort, bo inaczej mogą one topić krem, który będzie spływał i wyglądał nieestetycznie.
Następnie, przygotuj krem mascarpone. Ser mascarpone śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder włóż do miski i ubijaj przez około 5 minut. Krem powinien stać się puszysty i nieco urosnąć. Taki krem ułóż na jednym z blatów bezowych i dodaj na niego maliny. Zostaw łyżkę malin i łyżkę kremu do dekoracji na górze ciasta. Przykryj ciasto drugim blatem. Na środku ciasta połóż resztę kremu i malin. Jeśli masz jeszcze trochę owoców przycinek możesz położyć je na środku tortu. Smacznego!

Jak kroić tort bezowy?

Do tego celu wystarczy ostry nóż, który lekko moczymy w wodzie lub smarujemy tłuszczem. Tort bezowy jest dosyć delikatny, dzięki czemu łatwo jest go połamać i popsuć efekt. Żeby tego uniknąć, musimy go odpowiednio pokroić. Tort będzie się łatwiej kroił, jeśli weźmiemy się za to tuż po wyjęciu go z lodówki. Warto też wykorzystać nóż z ząbkami, na przykład takie do chleba, dzięki któremu łatwiej jest pokroić bezę.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …