Tort bezowy – jak go przygotować i kroić?

Kuchnia

Tort bezowy to przepyszny deser, który smakuje niemal każdemu. Blaty bezowe w połączeniu z kwaskowatym kremem smakują niesamowicie. To ciekawa alternatywa dla klasycznego, pieczonego tortu. Jak przygotować taki deser? I jak kroić tort bezowy?

Składniki:

6 białek jajek
szczypta soli
300 g cukru
jedna łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
200 g mrożonych malin
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
250 g sera mascarpone
200 ml śmietanki 30%
jeden cukier wanilinowy
4 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Zacznij od nagrzania piekarnika do 160 ° z termoobiegiem. Przygotuj 2 blachy, na które położysz papier do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo dodawaj cukier puder, jednocześnie ubijając, aż cukier się rozpuści. Gdy piana będzie już gęsta i błyszcząca Dodaj do niej sok cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Podziel pianę na 2 części i połóż ją na blachach do pieczenia tworząc okręgi. Piecz przez 5 minut, a później zmniejsz temperaturę do 120 ° i susz bezę przez półtorej godziny. Po tym czasie, uchyl drzwiczki piekarnika i pozostaw tam bezę na jeszcze 15 minut. w końcu, wyjmij ją z piekarnika i całkowicie ostudź.
W międzyczasie możesz przygotować maliny. Włóż je do garnka i dodaj do nich cukier puder. Całość podgrzewaj, aż owoce puszczą sok. Dodaj do nich skrobią ziemniaczaną i wymieszaj. Po zagotowaniu całości, odstaw garnek z ognia, przełóż masę do czystej miski i pozwól się jej ostudzić. To bardzo ważne, żeby wszystkie składniki były chłodne, kiedy będziesz składać tort, bo inaczej mogą one topić krem, który będzie spływał i wyglądał nieestetycznie.
Następnie, przygotuj krem mascarpone. Ser mascarpone śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder włóż do miski i ubijaj przez około 5 minut. Krem powinien stać się puszysty i nieco urosnąć. Taki krem ułóż na jednym z blatów bezowych i dodaj na niego maliny. Zostaw łyżkę malin i łyżkę kremu do dekoracji na górze ciasta. Przykryj ciasto drugim blatem. Na środku ciasta połóż resztę kremu i malin. Jeśli masz jeszcze trochę owoców przycinek możesz położyć je na środku tortu. Smacznego!

Jak kroić tort bezowy?

Do tego celu wystarczy ostry nóż, który lekko moczymy w wodzie lub smarujemy tłuszczem. Tort bezowy jest dosyć delikatny, dzięki czemu łatwo jest go połamać i popsuć efekt. Żeby tego uniknąć, musimy go odpowiednio pokroić. Tort będzie się łatwiej kroił, jeśli weźmiemy się za to tuż po wyjęciu go z lodówki. Warto też wykorzystać nóż z ząbkami, na przykład takie do chleba, dzięki któremu łatwiej jest pokroić bezę.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …