Zakalec
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Zakalec często nazywany jest jedną z największych zagadek w świecie wypieków. Dzieje się tak ponieważ zdarza się, że pojawia się on w ciastach nawet bardzo doświadczonych w pieczeniu osób. Czasami po prostu zdarza się, że ciasto po wyciągnięciu z piekarnika zamiast puszystej konsystencji, jest w środku mokre i surowe.
Przyczyny powstawania zakalca
Przyczyn powstawania zakalca jest wiele, ale do najpopularniejszych należy niedokładne czytanie przepisów i modyfikowanie ich nieznacznie, co ma niestety znaczący wpływ na efekt końcowy. Wada ta może powstać, jeśli do wyrobu ciasta używasz zimnych składników. Większość ciast wymaga, aby mleko, masło i jajka miały temperaturę pokojową zanim połączymy je w jednolitą masę. Jedyny wyjątek stanowi tutaj ciasto kruche, do którego składniki muszą być schłodzone, w przeciwnym razie po upieczeniu ciasto nie będzie miało prawidłowej konsystencji. Nie powinno się również przesadzać z tłustymi, ciężkimi i soczystymi dodatkami, takimi jak bakalie, owoce czy tłuszcz. Jeśli w przepisie pojawia się instrukcja, że owoce mają być ułożone w odstępach trzech centymetrów od siebie i mają być w kawałkach określonej wielkości, to właśnie tak należy zrobić. Czasem drobne zmiany mogą skończyć się fiaskiem.
Co zrobić, kiedy powstanie zakalec?
Jeśli ciasto nie wyrośnie, to kwestia rozwiązania zależy od skali problemu. Całe ciasto w połowie surowe najczęściej trafia do śmietnika chociaż zdarzają się miłośnicy zakalca. Warto jednak pamiętać, że surowe ciasto jest ciężkostrawne i może skończyć się bólem brzucha, zwłaszcza u osób, które mają wrażliwe żołądki. Jeśli ciasto nie wyrosło tylko w niektórych miejscach, można je odkroić i pokroić na kawałki uratowane części. Jeśli już pokrojone poleje się je jakąś polewą, można całkowicie zakamuflować mankamenty w wyglądzie ciasta i cieszyć się pysznym oraz estetycznym wypiekiem. Jeśli niewypieczone ciasto pojawiło się w niektórych miejscach ciasta biszkoptowego, można namoczyć je w likierze migdałowym i kawie, dodać do niego mascarpone i zrobić przepyszne tiramisu.