Szybki i niezawodny sernik z wiaderka.

Kuchnia

Sernik uważany jest za króla pośród wszystkich wypieków, jakie mamy przyjemność smakować. Niektóre młode Panie domu, zwlekają z upieczeniem swojego pierwszego sernika w obawie, aby nie zbezcześcić tego wyjątkowego ciasta. Zdarza się, że to ciasto potrafi „nie wyjść”, a co się z tym może wiązać, może się przypalić, opaść lub popękać. Co zrobić, aby do tego nie doszło?
Przyczyn nieudanego pieczenia może być kilka, z pewnością im większa praktyka, tym mniejsze szanse na zakalca, aczkolwiek nie bez znaczenia jest także piekarnik, jakim dysponujemy, a także przepis.
W internecie dostępnych jest wiele propozycji przepisów, nasze mamy mają swoje sprawdzone, a babcie jeszcze inny. I praktycznie każdy przepis może być tym najlepszym, jeżeli go dopracujemy i wykonamy, tak jak trzeba.
Dziś przedstawiam sernik z wiaderka, jaki robię od dawna i zawsze wychodzi smaczny, nawilżony i można powiedzieć, że idealny. Jeżeli nie słyszeliście nigdy wcześniej o tym cieście, to zapraszam do lektury mojej propozycji, z której dowiecie się jak zrobić sernik z wiaderka.
Składniki
Do przygotowania ciasta potrzebne będzie:
Mąka pszenna 3/4 szklanki,
Miękkie masło 3/4 kostki,
Żółtka 3 sztuki,
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka,
Cukier 2 łyżki, lub mniej, jeżeli lubicie mniej słodkie,

Składniki potrzebne do przygotowania masy serowej:
Ser z wiaderka 1 kg,
Żółtka 6 sztuk,
Cukier wanilinowy 2 opakowania,
Budyń śmietankowy 3 opakowania,
Olej 3/4 szklanki,
Mleko 1 i 1/2 szklanki,

Pianę ubijamy z 9 białek i 1 szklanki cukru.

Przygotowanie
Teraz krok po kroku opowiem jak zrobić sernik z wiaderka aby Twój wyszedł tak samo idealny, jak mój.
Potrzebna będzie tortownica, 3 miski oraz mikser.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
W pierwszej misce umieszczamy składniki na ciasto i miksujemy je na niewielkich obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i rozsmarowujemy na całej jej powierzchni.
Następnie do drugiej miski przenosimy wszystkie składniki potrzebne na masę serową, mieszamy je mikserem na wolnych obrotach.
W trzeciej misce na dużych obrotach miksera ubijamy pianę z jajek, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Sztywną pianę przenosimy postrożnie do masy serowej i łączymy ze sobą za pomocą szpatułki. Następnie wylewamy masę na ciasto do tortownicy i wstawiamy je do rozgrzanego piekarnika na ok. 50 – 55 minut. Sernik pieczemy w 180 stopniach, bez funkcji termoobiegu. W tym miejscu muszę podkreślić, że dużo zależy od rodzaju piekarnika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, rozchylamy delikatnie drzwiczki i studzimy.
Smacznego.

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …