Wino bez alkoholu w praktyce
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Czy wina bezalkoholowe mają sens?
Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów.
Smak wina bez alkoholu
Wiele osób uważa, że bezalkoholowe wina są gorszej jakości. Inni z kolei mówią, że sam alkohol jako taki w ogóle nie ma smaku, więc to bez znaczenia. Prawda jest jednak bardziej złożona. Walory smakowe win bezalkoholowych to potwierdzają. Otóż niejeden koneser został już zaskoczony w trakcie degustacji. Świadczy to o tym, że procenty faktycznie wcale nie są potrzebne, żeby napój mógł mieć bogaty aromat winogron oraz swój własny, unikalny bukiet. Interesującą strukturę wina da się zbudować bez alkoholu zarówno w przypadku win wytrawnych, jak i słodkich. Niemniej to wciąż nie jest to samo.
Choć najlepsze wino bezalkoholowe potrafi zadowolić wymagającego smakosza, wersje z procentami pozostają niedoścignione. Producenci starają się nadrabiać straty na przykład garbnikami. Pamiętajmy – sztuka tworzenia win bez alkoholu jest względnie młoda. Mistrzowie nieustanie dopracowują swoje wyroby. Póki co jednak wino z górnej półki ma pełniejszy smak.
Jak powstaje wino bezalkoholowe?
To, jak smakuje wino bezalkoholowe, w znacznym stopniu zależy od produkcji. Oczywiście takie napoje cały czas powstają z prawdziwych winogron uprawianych z pieczołowitością we Francji, Niemczech czy na południu Hiszpanii. Proces powstawania wina bez alkoholu również odbywa się poprzez fermentację. Choć brzmi to paradoksalnie, takie są fakty. Dopiero później z gotowego roztworu usuwany jest alkohol. Służą do tego precyzyjne techniki laboratoryjne oraz sprzęt. Może być nim na przykład kolumna rektyfikacyjna. Używa się jej również w przemyśle browarniczym.
W każdym razie metody usuwania alkoholu z wina, bez względu na zastosowane techniki, pozostawiają płyn podlegający dalszym modyfikacjom. Może zatem leżakować w drewnianych beczkach. Do gry wchodzą też wspomniane wcześniej garbniki czy specjalne, w pełni naturalne środki spożywcze. Równowaga i dobór stanowią o tym, czy mamy do czynienia z produktem naprawdę wyjątkowym. Niemniej napój ów wciąż dysponuje oryginalnym smakiem wina, ponieważ jego podstawą są dokładnie takie same szczepy winogron, z jakich powstają białe i czerwone wina alkoholowe.
Dobre wina bezalkoholowe
Z powyższego wynika dość jasno, że pyszne bezalkoholowe wino nie jest w strefie pobożnych życzeń. Takie produkty istnieją, aczkolwiek trudniej trafić na dobrą butelkę. Dzieje się tak, ponieważ robienie win bezalkoholowych jest nie byle rzemiosłem. Oznacza to, że w specjalistycznym sklepie istnieje możliwość zakupu takiego napoju. Selekcja i porady fachowców bez dwóch zdań okażą się przydatne. Miłośnicy wina niemogący spożywać alkoholu nie muszą zatem rezygnować z doznań smakowych.
Kobiety w ciąży czy choćby kierowcy z pewnością docenią obecność wysokiej jakości wina 0% na weselu. Tym bardziej w dobrym guście jest podanie takiego wina do lanczu biznesowego. W pewnych okolicznościach w końcu spożycie alkoholu nie jest mile widziane. Warto o tym pamiętać. Warto również mieć na uwadze fakt, że nawet markowe wino 0% nie jest drogie.
Wina bezalkoholowe mają całkiem sporo sensu. Robią się coraz popularniejsze na świecie, jak i w Polsce. Sprzyjają temu zalety praktyczne, ale smak też potrafi zaskoczyć. Przekonał się o tym niejeden koneser. Zachęcamy więc do zakupu takiego napoju. Choćby tylko na próbę.