Przepis na czekoladowe naleśniki.
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Naleśniki to jedno z ulubionych dań dzieci, to pewniak, który z pewnością przypadnie do gustu nawet tym najbardziej wymagającym. Podobno naleśniki smakują wszystkim, wystarczy jedynie dobrać odpowiednie dodatki. Można je jeść na zimno lub na ciepło, na słodko lub wytrawnie, zawijane w kopertkę albo w rurkę. Sposobów na przyrządzanie naleśników jest tak wiele, że nie sposób nawet wspomnieć o wszystkich w jednym poście, dlatego dziś zaprezentuję przepis na czekoladowe naleśniki, który z pewnością ucieszy wszystkie dzieci.
Czekoladowe naleśniki to prawdziwy rarytas dla łasuchów, nie znam nikogo, kto nie lubiłby naleśników a tym bardziej czekolady. Stąd mam pewność, że tworząc kombinację tych dwóch smaków, jesteśmy w stanie stworzyć coś absolutnie doskonałego i dla każdego.
Przepis na czekoladowe naleśniki
Składniki:
mąka 150 g,
mleko 350 ml,
jaja 2 sztuki,
kakao 2 łyżki,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
masło 40 g roztopionego,
Sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do robienia naleśników, wyjmujemy zimne produkty z lodówki i najpierw roztapiamy masło, a następnie przenosimy do miski wszystkie składniki i mieszamy je rózgą lub mikserem. Jeżeli mamy czas można gotowe ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie możemy zacząć smażyć pojedynczo placki na rozgrzanej patelni.
Do przełożenia możemy użyć serka waniliowego lub truskawkowego homogenizowanego. Trzeba pamiętać, że smarujemy dopiero lekko przestudzone, jednak nadal ciepłe naleśniki, aby serek nie spłyną.
Do przygotowania czekoladowych naleśników będziemy jeszcze potrzebować świeżych owoców, czekolady deserowej oraz śmietanki 30%, w celu wykonania polewy na wierzch.
Z czekoladowymi naleśnikami idealnie komponują się truskawki pokrojone w kawałki, maliny, borówki, banany, winogrona czy mango.
Polewa na naleśniki
Tabliczkę czekolady deserowej 100 g, łamiemy na drobniejsze kostki i umieszczamy w rondelku razem ze 150 ml śmietanki 30%. Składniki podgrzewamy delikatnie, mieszając, aby nie dopuścić do przypalenia i zbrylenia się. Połączone składniki utworzą gotową polewę czekoladową, którą możemy od razu polewać przygotowane naleśniki.
Gotowe naleśniki można posypać jeszcze cukrem pudrem. Smakują wspaniale zarówno na ciepło, jak i na zimno, jednak nie powinno się ich mocno podgrzewać, aby nie rozpuścić serka homogenizowanego.
Z czekoladowych naleśników można również przygotować rollsy, czy szaszłyki naleśnikowe, które świetnie sprawdzają się na dziecięcych przyjęciach.