Co zrobić kiedy przesolimy fasolkę po bretońsku.

Kuchnia

Fasolka po bretońsku kiedyś kojarzyła się głównie z wojskiem i menu, ponieważ było to jedno z głównych dań w menu żołnierzy. Sycące, bogate w białko, niezbyt kosztowne i wygodne w przygotowaniu jak większość dań jednogarnkowych.
Dziś jednak ze względu na dużo większą sympatię, którą zaczynamy darzyć rośliny strączkowe, do których należy fasola, zaczynamy coraz częściej sięgać, bo dania, które je zawierają.

Co jest potrzebne do przygotowania fasolki po bretońsku

Do przygotowania kociołka fasolki po bretońsku będziemy potrzebować przede wszystkim fasoli, tzw. „Piękny Jaś”, zaznaczę od razu, że jest to potrawa czasochłonna w przygotowaniu. Jednak dobra wiadomość jest taka, że można ją śmiało wekowa w słoikach, warto zatem przygotować większą porcję a nadmiar zawekować do słoików i przechowywać w lodówce, zamrozić lub obdarować sąsiadów. Nie polecam częstować gości, chyba że będziemy ją spożywać na dworze. Fasola jest dosyć wzdymająca i może powodować gazy.
Przyrządzanie potrawy najlepiej rozpocząć już dzień wcześniej od namoczenia fasoli. Najlepiej zrobić to wieczorem , aby przez cała noc napęczniała i stała się twarda.
Lista potrzebnych składników:
1 kg fasoli suchej,
Boczek wędzony surowy, ok. 500g,
Kiełbasa ok. 1 kg,
Cebula 2 sztuki,
Czosnek, cala główka,
Pomidory, 3 kg,
Koncentrat pomidorowy 6 łyżek,
Sól pieprz,
Ziele angielskie, liście laurowe, słodka papryka wędzona i majeranek.
Rozpoczynamy gotowanie od gotowania fasoli, w dużym garnku najlepiej, aby nic nie wykipiało. Do wody dodajemy przyprawy wszystkie i wrzucamy fasolę, będzie się ona teraz gotowała prawdopodobnie z 1,5 godziny. W tym czasie kroimy kiełbasę i boczek, zasmażamy na patelni, następnie siekamy cebulę i również zasmażamy. Kroimy pomidory w grubszą kostkę. Kiedy fasolka będzie już miękka, możemy dodawać wszystkie przygotowane składniki, resztę przypraw i przykryć wszystko, zostawić na gazie przez następne 15 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do jedzenia…lub wekowania.

Przesolona fasolka po bretońsku co zrobić

Co zrobić, jeżeli dodamy za dużo przypraw, zwłaszcza soli? Zdarza się, zwłaszcza kiedy w przepisie pojawia się magicznie brzmiące określenie „na oko”. Znam jeden sposób, który wypróbowałam w swojej kuchni, mogę go spokojnie polecić wszystkim początkującym i roztargnionym, kucharkom i kucharzom.
Jeżeli zdarzy się wam zbyt mocno doprawić solą wasza fasolkę, już nie musicie szukać w sieci hasła przesolona fasolka po bretońsku co zrobić, wystarczy, że poukładacie na wierzchu w garnku kilka plastrów surowych ziemniaków. W ciągu kilku minut wyciągną one z potrawy nadmiar soli.

 

Kuchnia
Słodka precyzja w kuchni z wiórkami czekoladowymi

Czy mały detal może wynieść deser na poziom cukierniczej sceny? Tak, jeśli ten detal to dobrze dobrane wiórki czekoladowe. Dodają struktury, połysku i intensywnej nuty kakao, a przy tym nie wymagają długich przygotowań. Ten przewodnik pokaże Ci, jak używać wiórków pewnie i świadomie, aby każdy wypiek zyskał wyraźny charakter. Może …

Kuchnia
Zakupy spożywcze online: wygoda i tradycja w jednym

W dzisiejszych czasach zakupy spożywcze online stają się coraz bardziej popularne. Wygoda, jaką oferują, jest nieoceniona, zwłaszcza dla osób, które cenią sobie czas i komfort. Dzięki zakupom online możemy zaoszczędzić nie tylko czas, ale także uniknąć stresu związanego z tłumami w sklepach. Co więcej, zakupy przez internet dają nam dostęp …

Kuchnia
Grill w stylu amerykańskim – sekrety idealnych steków i żeberek

Kuchnia amerykańska to zróżnicowana mieszanka kultur, tradycji i kulinarnych inspiracji z całego świata. Wywodzi się z czasów kolonialnych, kiedy pierwsi osadnicy zaczęli łączyć swoje rodzime tradycje kulinarne z nowo poznanymi składnikami i technikami. Ważny wpływ miały kuchnie rdzennych Amerykanów, którzy wprowadzili do jadłospisu takie produkty jak kukurydza, fasola czy dynia. …