Brązowe łany zbóż – któż zjadł je? Któż, któż, któż?

Kuchnia

Brązowe łany zbóż – któż zjadł je? Któż, któż, któż?

Lubicie sięgać po sprawdzone produkty? Nie chcecie jeść śmieciowego jedzenia ani zapychać się pustymi kaloriami? Doskonale to rozumiemy. Zastanawialiście się kiedyś jaki rodzaj pieczywa wybrać? W takim razie przeczytajcie ten tekst uważnie. Powszechnie uważa się, że chleb biały nie jest pełnowartościowy. Wy też na pewno słyszeliście niejednokrotnie takie pogłoski. Jednak jak jest naprawdę? Czy to prawda? Niestety tak. Dostarcza on nam mniej błonnika niż pieczywo ciemne. W zasadzie jedynym plusem chleba pszenicznego jest to, że łatwo się go trawi. W pozostałych aspektach wygrywają inne zboża.

Jak u doktora w gabinecie – czy prawdę mi powiecie?

Chleb żytni właściwości – przyjrzyjmy się temu bliżej. Przede wszystkim spożywając go mamy zmniejszone ryzyko otyłości w porównaniu z chlebem pszennym. Nie musimy również zamartwiać się o nasz poziom cholesterolu LDL. Co jest szczególnie ważne u osób ze stwierdzoną nadwagą. Zapobieganie miażdżycy to także bardzo ważny aspekt. Szczególnie dla osób, które są już w starszym wieku. Działa dobrze na florę bakteryjną jelit i kosmki jelitowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Jest bogaty w wiele mikroelementów oraz makroelementów. Nie pozostawia wrażenie głodu, doskonale nasyca żołądek. Chleby żytnie na zakwasie pełnią dodatkowo funkcję świetnych antyoksydantów. Jest bogatym źródłem witamin. Przede wszystkim tych z grupy B. Zawiera dużą ilość cennych beta-glukanów. Wielu osobom po prostu również smakuje bardziej niż chleb zrobiony z pszenicy.

Wystrzałowe żytnie pląsy

Pieczenie chleba żytniego jest dosyć trudne, ale możemy spróbować dokonać tego we własnym domu. Jak widać, ma on mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Powinniśmy jeść go często. Dzięki temu nasza dieta będzie odpowiednio zbilansowana, a to bardzo ważna rzecz. Życzymy wam dokonywania świadomych wyborów. Dbajcie o swoje zdrowie i nie dajcie się śmieciowym, przetworzonym i gotowym do kupienia produktom.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …