Brązowe łany zbóż – któż zjadł je? Któż, któż, któż?

Kuchnia

Brązowe łany zbóż – któż zjadł je? Któż, któż, któż?

Lubicie sięgać po sprawdzone produkty? Nie chcecie jeść śmieciowego jedzenia ani zapychać się pustymi kaloriami? Doskonale to rozumiemy. Zastanawialiście się kiedyś jaki rodzaj pieczywa wybrać? W takim razie przeczytajcie ten tekst uważnie. Powszechnie uważa się, że chleb biały nie jest pełnowartościowy. Wy też na pewno słyszeliście niejednokrotnie takie pogłoski. Jednak jak jest naprawdę? Czy to prawda? Niestety tak. Dostarcza on nam mniej błonnika niż pieczywo ciemne. W zasadzie jedynym plusem chleba pszenicznego jest to, że łatwo się go trawi. W pozostałych aspektach wygrywają inne zboża.

Jak u doktora w gabinecie – czy prawdę mi powiecie?

Chleb żytni właściwości – przyjrzyjmy się temu bliżej. Przede wszystkim spożywając go mamy zmniejszone ryzyko otyłości w porównaniu z chlebem pszennym. Nie musimy również zamartwiać się o nasz poziom cholesterolu LDL. Co jest szczególnie ważne u osób ze stwierdzoną nadwagą. Zapobieganie miażdżycy to także bardzo ważny aspekt. Szczególnie dla osób, które są już w starszym wieku. Działa dobrze na florę bakteryjną jelit i kosmki jelitowe. Zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy. Jest bogaty w wiele mikroelementów oraz makroelementów. Nie pozostawia wrażenie głodu, doskonale nasyca żołądek. Chleby żytnie na zakwasie pełnią dodatkowo funkcję świetnych antyoksydantów. Jest bogatym źródłem witamin. Przede wszystkim tych z grupy B. Zawiera dużą ilość cennych beta-glukanów. Wielu osobom po prostu również smakuje bardziej niż chleb zrobiony z pszenicy.

Wystrzałowe żytnie pląsy

Pieczenie chleba żytniego jest dosyć trudne, ale możemy spróbować dokonać tego we własnym domu. Jak widać, ma on mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Powinniśmy jeść go często. Dzięki temu nasza dieta będzie odpowiednio zbilansowana, a to bardzo ważna rzecz. Życzymy wam dokonywania świadomych wyborów. Dbajcie o swoje zdrowie i nie dajcie się śmieciowym, przetworzonym i gotowym do kupienia produktom.

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …