Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Kuchnia

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje się dla seniorów i tych, którzy mają problemy żołądkowe.

Jak przygotować marchewkę w słoikach krok po kroku?

Tak jak było to powiedziane na wstępie marchewka na słodko jest bardzo zdrowym dodatkiem do różnych dań. Przetwory z marchewką na słodko w roli głównej zrobisz w okamgnieniu! Pracę w kuchni nad przetworami z marchewki rozpocznij od umycia i ubrania marchewek. Następnie pokrój je wzdłuż na części, najlepiej jeśli będą to słupki. W międzyczasie wodę zagotuj z:

  • solą
  • miodem
  • goździkami

Gotuj aż do momentu wrzenia. Po tym czasie włóż do wody marchewki, które wcześniej pokroiłeś i gotuj całość jeszcze mniej więcej przez 5 minut. Następnie dodaj rodzynki i gotuj przez następne 5 minut. Teraz wystudź zawartość garnka i delikatnie wyjmuj marchewki umieszczając je ciasno w słoiku. Twoim kolejnym krokiem będzie zalanie ich syropem i dodanie rodzynek. Słoiki pasteryzujemy przez 30 minut – jest to czas od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie wiesz, jak pasteryzować słoiki sięgnij po stare, sprawdzone sposoby – na dno garnka wyłóż czystą ściereczkę i ustaw słoiki, aby nie dotykały siebie nawzajem. Zalej garnek wodą do połowy wysokości słoików i ustaw na średnim lub wolnym ogniu. Kontroluj czas od momentu zagotowania się wody, bowiem zbyt długa pasteryzacja jest równie niekorzystna, co zbyt krótki czas pasteryzacji.

Marchewka w słoikach na słodko – na co trzeba szczególnie uważać podczas pasteryzacji?

Przygotowując swoje przetwory musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na to, aby słoiki były czyste i nie wyszczerbione. Najlepiej jeśli będą to nowe egzemplarze z nowymi zakrętkami. Jeżeli mimo wszystko decydujesz się na słoiki używane musisz je starannie umyć a następnie osuszyć. Gdy zastanawiasz się, czy pasteryzacja się powiodła i chcesz mieć pewność, że Twoja marchewka na słodko w słoikach nie zepsuje się, musisz koniecznie sprawdzić, czy wieczko słoika jest wklęsłe. Jeśli tak to znaczy, że pasteryzacja się na pewno powiodła i Twoje smaczne, domowe przetwory mogą znaleźć się w spiżarni, w lodówce lub w kuchennej szafce, a Ty bez obaw możesz serwować marchewkę, jako dodatek do dań!

 

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …

Kuchnia
Najprostsza lustrzana polewa na domowy sernik

Doskonały w smaku sernik na pewno umili popołudnia i będzie świetnym deserem do podania dla gości. Bardzo ważne w przepisie na sernik jest wykonanie odpowiedniej polewy. Lustrzana polewa na sernik podnosi w znaczący sposób zarówno walory dekoracyjne, jak i smakowe ciasta. Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, jak zrobić taką polewę …