Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje się dla seniorów i tych, którzy mają problemy żołądkowe.
Jak przygotować marchewkę w słoikach krok po kroku?
Tak jak było to powiedziane na wstępie marchewka na słodko jest bardzo zdrowym dodatkiem do różnych dań. Przetwory z marchewką na słodko w roli głównej zrobisz w okamgnieniu! Pracę w kuchni nad przetworami z marchewki rozpocznij od umycia i ubrania marchewek. Następnie pokrój je wzdłuż na części, najlepiej jeśli będą to słupki. W międzyczasie wodę zagotuj z:
- solą
- miodem
- goździkami
Gotuj aż do momentu wrzenia. Po tym czasie włóż do wody marchewki, które wcześniej pokroiłeś i gotuj całość jeszcze mniej więcej przez 5 minut. Następnie dodaj rodzynki i gotuj przez następne 5 minut. Teraz wystudź zawartość garnka i delikatnie wyjmuj marchewki umieszczając je ciasno w słoiku. Twoim kolejnym krokiem będzie zalanie ich syropem i dodanie rodzynek. Słoiki pasteryzujemy przez 30 minut – jest to czas od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie wiesz, jak pasteryzować słoiki sięgnij po stare, sprawdzone sposoby – na dno garnka wyłóż czystą ściereczkę i ustaw słoiki, aby nie dotykały siebie nawzajem. Zalej garnek wodą do połowy wysokości słoików i ustaw na średnim lub wolnym ogniu. Kontroluj czas od momentu zagotowania się wody, bowiem zbyt długa pasteryzacja jest równie niekorzystna, co zbyt krótki czas pasteryzacji.
Marchewka w słoikach na słodko – na co trzeba szczególnie uważać podczas pasteryzacji?
Przygotowując swoje przetwory musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na to, aby słoiki były czyste i nie wyszczerbione. Najlepiej jeśli będą to nowe egzemplarze z nowymi zakrętkami. Jeżeli mimo wszystko decydujesz się na słoiki używane musisz je starannie umyć a następnie osuszyć. Gdy zastanawiasz się, czy pasteryzacja się powiodła i chcesz mieć pewność, że Twoja marchewka na słodko w słoikach nie zepsuje się, musisz koniecznie sprawdzić, czy wieczko słoika jest wklęsłe. Jeśli tak to znaczy, że pasteryzacja się na pewno powiodła i Twoje smaczne, domowe przetwory mogą znaleźć się w spiżarni, w lodówce lub w kuchennej szafce, a Ty bez obaw możesz serwować marchewkę, jako dodatek do dań!