Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Kuchnia

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje się dla seniorów i tych, którzy mają problemy żołądkowe.

Jak przygotować marchewkę w słoikach krok po kroku?

Tak jak było to powiedziane na wstępie marchewka na słodko jest bardzo zdrowym dodatkiem do różnych dań. Przetwory z marchewką na słodko w roli głównej zrobisz w okamgnieniu! Pracę w kuchni nad przetworami z marchewki rozpocznij od umycia i ubrania marchewek. Następnie pokrój je wzdłuż na części, najlepiej jeśli będą to słupki. W międzyczasie wodę zagotuj z:

  • solą
  • miodem
  • goździkami

Gotuj aż do momentu wrzenia. Po tym czasie włóż do wody marchewki, które wcześniej pokroiłeś i gotuj całość jeszcze mniej więcej przez 5 minut. Następnie dodaj rodzynki i gotuj przez następne 5 minut. Teraz wystudź zawartość garnka i delikatnie wyjmuj marchewki umieszczając je ciasno w słoiku. Twoim kolejnym krokiem będzie zalanie ich syropem i dodanie rodzynek. Słoiki pasteryzujemy przez 30 minut – jest to czas od momentu zagotowania się wody. Jeżeli nie wiesz, jak pasteryzować słoiki sięgnij po stare, sprawdzone sposoby – na dno garnka wyłóż czystą ściereczkę i ustaw słoiki, aby nie dotykały siebie nawzajem. Zalej garnek wodą do połowy wysokości słoików i ustaw na średnim lub wolnym ogniu. Kontroluj czas od momentu zagotowania się wody, bowiem zbyt długa pasteryzacja jest równie niekorzystna, co zbyt krótki czas pasteryzacji.

Marchewka w słoikach na słodko – na co trzeba szczególnie uważać podczas pasteryzacji?

Przygotowując swoje przetwory musisz przede wszystkim zwrócić uwagę na to, aby słoiki były czyste i nie wyszczerbione. Najlepiej jeśli będą to nowe egzemplarze z nowymi zakrętkami. Jeżeli mimo wszystko decydujesz się na słoiki używane musisz je starannie umyć a następnie osuszyć. Gdy zastanawiasz się, czy pasteryzacja się powiodła i chcesz mieć pewność, że Twoja marchewka na słodko w słoikach nie zepsuje się, musisz koniecznie sprawdzić, czy wieczko słoika jest wklęsłe. Jeśli tak to znaczy, że pasteryzacja się na pewno powiodła i Twoje smaczne, domowe przetwory mogą znaleźć się w spiżarni, w lodówce lub w kuchennej szafce, a Ty bez obaw możesz serwować marchewkę, jako dodatek do dań!

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …