Jak zrobić chrupiące i puszyste ciasto na gofry?

Kuchnia

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z nadmorskimi promenadami, gdzie latem stanowią idealną przekąskę na słodko. Miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasto stanowi bazę pod najróżniejsze dodatki ze świeżymi owocami na czele, ale przygotowane ciasto może również stanowić odmianę dla kanapek, z łososiem lub włoską szynką, odrobiną świeżych ziół i oliwek. W związku z tym, że gofrownice można kupić za relatywnie niewielkie pieniądze i przyrządzać gofry samemu, warto wiedzieć, jak przygotowuje się najlepsze ciasto na gofry.

Ciasto na gofry chrupiące i puszyste

Nawet najpyszniejsze dodatki nie uratują gofra, jeśli jego podstawą będzie nieudane ciasto. Z kolei jeśli będzie ono takie, jakie powinno być, niewiele trzeba dodać, aby rozkoszować się pysznym deserem lub przekąską na słono. Ciasto na gofry chrupiące i puszyste – właśnie takie powinno być, aby całość smakowała wybornie. Jak je przygotować? Aby przygotować dwanaście gofrów dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi, potrzebne są dwie szklanki mąki pszennej, jedna i pół szklanki mleka, jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego, trzy jajka, łyżka proszku do pieczenia, jedna łyżeczka cukru i szczypta soli. Zaczynamy od rozdzielenia żółtek od białek, które wlewamy do szklanej lub metalowej miski. Żółtka wlewamy do osobnej miseczki i dodajemy do nich olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera mieszamy wszystko na jednolitą masę, a następnie do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy trochę cukru i i mieszamy dalej. Ubitą pianę dodajemy delikatnie do masy z żółtek, mieszając stopniowo po dodaniu każdej łyżki. Chodzi o to, aby ubite białka zachowały swoją puszystość. Kiedy masa jest całkowicie jednolita, smarujemy powierzchnię gofrownicy cienką warstwą oleju, a następnie nakładamy na nie ciasto i zapiekamy gofry zgodnie z instrukcją obsługi. Tajemnicą udanych gofrów jest między innymi nieotwieranie gofrownicy w trakcie ich robienia. Należy dokładnie sprawdzić, jaki czas jest potrzebny, aby były dopieczone i w ciągu tych kilku minut nie podnosić pokrywy.

Pyszne gofry w różnych odsłonach

Przygotowane w ten sposób ciasto to świetna baza pod bitą śmietanę, na której można poukładać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, kiwi i banany. Truskawki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym, maliny świetnie smakują ozdobione świeżą miętą, a z kolei obok bananów warto ułożyć kawałki mandarynek, które przełamią nadmiar słodyczy. W wersji na słono, istnieje mnóstwo przepisów na gofry, które mogą stanowić pyszne śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości. Doskonale sprawdza się twarożek w połączeniu z wędzonym łososiem i zielonymi oliwkami. Równie dobrze smakuje włoska szyneczka, świeży pomidor, mozzarella i liście bazylii albo szynka szwarcwaldzka, pomidory suszone, rukola i czerwona cebulka. Składniki trafiające na gofra to kwestia ulubionych smaków każdego z nas, a jeśli ciasto będzie puszyste i chrupiące, z pewnością przygotujemy pysze danie.

Kuchnia
Sprawdź, jaki jest najłatwiejszy przepis na marchewkę na słodko w słoikach!

Marchewka na słodko jest uwielbiana przez wszystkich i stanowi doskonały dodatek do dan głównych różnego rodzaju. Smakowity, domowy przetwór jakim jest marchewka w słoikach na słodko smakuje wyśmienicie nie tylko dzieciom, ale również dorosłym. Jest lekkostrawna i może być również stosowana przez osoby będące na dietach wykluczających oraz świetnie nadaje …

Kuchnia
Nie masz pomysłu, co zrobić z ligawy wołowej? Sięgnij po niezawodne przepisy!

Ligawa wołowa jest to tylna część tuszy wołowej, wyróżniająca się dużymi walorami smakowymi. Ligawa, jeżeli jest odpowiednio doprawiona, to wówczas nadaje się jako danie na święta lub wyśmienita przekąska na różne imprezy okolicznościowe. Ligawa wołowa dobrze smakuje gotowana lub duszona, ale zrobisz z niej także pierwszorzędny tatar! Przeczytaj poniższy artykuł …

Kuchnia
Jak zrobić dżem z jabłek i dyni bez cukru?

Sezon na dynię powoduje, że jest to warzywo ogólnodostępne i w dodatku tanie. Z dyni można przygotować pyszne potrawy, a także różnego rodzaju: dodatki i przetwory .Jeżeli szukasz najlepszego przepisu na dżem z jabłek i dyni bez cukru, koniecznie przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź jak prosty jest przepis na doskonały …