Jak zrobić chrupiące i puszyste ciasto na gofry?

Kuchnia

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z nadmorskimi promenadami, gdzie latem stanowią idealną przekąskę na słodko. Miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasto stanowi bazę pod najróżniejsze dodatki ze świeżymi owocami na czele, ale przygotowane ciasto może również stanowić odmianę dla kanapek, z łososiem lub włoską szynką, odrobiną świeżych ziół i oliwek. W związku z tym, że gofrownice można kupić za relatywnie niewielkie pieniądze i przyrządzać gofry samemu, warto wiedzieć, jak przygotowuje się najlepsze ciasto na gofry.

Ciasto na gofry chrupiące i puszyste

Nawet najpyszniejsze dodatki nie uratują gofra, jeśli jego podstawą będzie nieudane ciasto. Z kolei jeśli będzie ono takie, jakie powinno być, niewiele trzeba dodać, aby rozkoszować się pysznym deserem lub przekąską na słono. Ciasto na gofry chrupiące i puszyste – właśnie takie powinno być, aby całość smakowała wybornie. Jak je przygotować? Aby przygotować dwanaście gofrów dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi, potrzebne są dwie szklanki mąki pszennej, jedna i pół szklanki mleka, jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego, trzy jajka, łyżka proszku do pieczenia, jedna łyżeczka cukru i szczypta soli. Zaczynamy od rozdzielenia żółtek od białek, które wlewamy do szklanej lub metalowej miski. Żółtka wlewamy do osobnej miseczki i dodajemy do nich olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera mieszamy wszystko na jednolitą masę, a następnie do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy trochę cukru i i mieszamy dalej. Ubitą pianę dodajemy delikatnie do masy z żółtek, mieszając stopniowo po dodaniu każdej łyżki. Chodzi o to, aby ubite białka zachowały swoją puszystość. Kiedy masa jest całkowicie jednolita, smarujemy powierzchnię gofrownicy cienką warstwą oleju, a następnie nakładamy na nie ciasto i zapiekamy gofry zgodnie z instrukcją obsługi. Tajemnicą udanych gofrów jest między innymi nieotwieranie gofrownicy w trakcie ich robienia. Należy dokładnie sprawdzić, jaki czas jest potrzebny, aby były dopieczone i w ciągu tych kilku minut nie podnosić pokrywy.

Pyszne gofry w różnych odsłonach

Przygotowane w ten sposób ciasto to świetna baza pod bitą śmietanę, na której można poukładać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, kiwi i banany. Truskawki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym, maliny świetnie smakują ozdobione świeżą miętą, a z kolei obok bananów warto ułożyć kawałki mandarynek, które przełamią nadmiar słodyczy. W wersji na słono, istnieje mnóstwo przepisów na gofry, które mogą stanowić pyszne śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości. Doskonale sprawdza się twarożek w połączeniu z wędzonym łososiem i zielonymi oliwkami. Równie dobrze smakuje włoska szyneczka, świeży pomidor, mozzarella i liście bazylii albo szynka szwarcwaldzka, pomidory suszone, rukola i czerwona cebulka. Składniki trafiające na gofra to kwestia ulubionych smaków każdego z nas, a jeśli ciasto będzie puszyste i chrupiące, z pewnością przygotujemy pysze danie.

Kuchnia
Przepisy na dania do pracy z tortilli z kurczakiem i dodatkami

Przygotowanie zdrowego, pysznego i sycącego lunchu do pracy nie musi być wcale trudne i czasochłonne. Zbilansowany posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny dla naszego samopoczucia: dodaje energii, syci i poprawia nastrój. Przedstawiamy proste pomysły na dania na bazie tortilli, które możesz zabrać do pracy! Tortilla z kurczakiem do pracy …

Kuchnia
5 zdrowych pomysłów na śniadanie na słodko

Śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. Odpowiednio skomponowane pozwala na dostarczenie organizmowi nie tylko wymaganej dawki energii, ale również wielu odżywczych witamin i minerałów. Przedstawiamy 5 zdrowych i smacznych propozycji na słodkie śniadania, które przypadną do gustu wszystkim łasuchom! 1. Pomysły na śniadanie na słodko – omlety …

Kuchnia
Przepisy na żeberka – na słodko z miodem, na ostro i z grilla.

Pieczone żeberka to przysmak, który zachwyca wszystkich mięsożerców. Odpowiednio zamarynowane i upieczone lub zgrillowane rozpływają się w ustach i stanowią obowiązkowy element letniego grillowania z przyjaciółmi. Przedstawiamy 3 wyjątkowe przepisy na żeberka! Żeberka na słodko z miodem Składniki: 2kg żeberek 1 duża cebula 3 łyżki płynnego miodu (np. akacjowego lub …