Jak zrobić chrupiące i puszyste ciasto na gofry?

Kuchnia

Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z nadmorskimi promenadami, gdzie latem stanowią idealną przekąskę na słodko. Miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasto stanowi bazę pod najróżniejsze dodatki ze świeżymi owocami na czele, ale przygotowane ciasto może również stanowić odmianę dla kanapek, z łososiem lub włoską szynką, odrobiną świeżych ziół i oliwek. W związku z tym, że gofrownice można kupić za relatywnie niewielkie pieniądze i przyrządzać gofry samemu, warto wiedzieć, jak przygotowuje się najlepsze ciasto na gofry.

Ciasto na gofry chrupiące i puszyste

Nawet najpyszniejsze dodatki nie uratują gofra, jeśli jego podstawą będzie nieudane ciasto. Z kolei jeśli będzie ono takie, jakie powinno być, niewiele trzeba dodać, aby rozkoszować się pysznym deserem lub przekąską na słono. Ciasto na gofry chrupiące i puszyste – właśnie takie powinno być, aby całość smakowała wybornie. Jak je przygotować? Aby przygotować dwanaście gofrów dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi, potrzebne są dwie szklanki mąki pszennej, jedna i pół szklanki mleka, jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego, trzy jajka, łyżka proszku do pieczenia, jedna łyżeczka cukru i szczypta soli. Zaczynamy od rozdzielenia żółtek od białek, które wlewamy do szklanej lub metalowej miski. Żółtka wlewamy do osobnej miseczki i dodajemy do nich olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera mieszamy wszystko na jednolitą masę, a następnie do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy trochę cukru i i mieszamy dalej. Ubitą pianę dodajemy delikatnie do masy z żółtek, mieszając stopniowo po dodaniu każdej łyżki. Chodzi o to, aby ubite białka zachowały swoją puszystość. Kiedy masa jest całkowicie jednolita, smarujemy powierzchnię gofrownicy cienką warstwą oleju, a następnie nakładamy na nie ciasto i zapiekamy gofry zgodnie z instrukcją obsługi. Tajemnicą udanych gofrów jest między innymi nieotwieranie gofrownicy w trakcie ich robienia. Należy dokładnie sprawdzić, jaki czas jest potrzebny, aby były dopieczone i w ciągu tych kilku minut nie podnosić pokrywy.

Pyszne gofry w różnych odsłonach

Przygotowane w ten sposób ciasto to świetna baza pod bitą śmietanę, na której można poukładać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, kiwi i banany. Truskawki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym, maliny świetnie smakują ozdobione świeżą miętą, a z kolei obok bananów warto ułożyć kawałki mandarynek, które przełamią nadmiar słodyczy. W wersji na słono, istnieje mnóstwo przepisów na gofry, które mogą stanowić pyszne śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości. Doskonale sprawdza się twarożek w połączeniu z wędzonym łososiem i zielonymi oliwkami. Równie dobrze smakuje włoska szyneczka, świeży pomidor, mozzarella i liście bazylii albo szynka szwarcwaldzka, pomidory suszone, rukola i czerwona cebulka. Składniki trafiające na gofra to kwestia ulubionych smaków każdego z nas, a jeśli ciasto będzie puszyste i chrupiące, z pewnością przygotujemy pysze danie.

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …