Jak zrobić chrupiące i puszyste ciasto na gofry?
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Gofry kojarzą nam się przede wszystkim z nadmorskimi promenadami, gdzie latem stanowią idealną przekąskę na słodko. Miękkie, a jednocześnie chrupiące ciasto stanowi bazę pod najróżniejsze dodatki ze świeżymi owocami na czele, ale przygotowane ciasto może również stanowić odmianę dla kanapek, z łososiem lub włoską szynką, odrobiną świeżych ziół i oliwek. W związku z tym, że gofrownice można kupić za relatywnie niewielkie pieniądze i przyrządzać gofry samemu, warto wiedzieć, jak przygotowuje się najlepsze ciasto na gofry.
Ciasto na gofry chrupiące i puszyste
Nawet najpyszniejsze dodatki nie uratują gofra, jeśli jego podstawą będzie nieudane ciasto. Z kolei jeśli będzie ono takie, jakie powinno być, niewiele trzeba dodać, aby rozkoszować się pysznym deserem lub przekąską na słono. Ciasto na gofry chrupiące i puszyste – właśnie takie powinno być, aby całość smakowała wybornie. Jak je przygotować? Aby przygotować dwanaście gofrów dla całej rodziny lub na spotkanie z przyjaciółmi, potrzebne są dwie szklanki mąki pszennej, jedna i pół szklanki mleka, jedna trzecia szklanki oleju rzepakowego, trzy jajka, łyżka proszku do pieczenia, jedna łyżeczka cukru i szczypta soli. Zaczynamy od rozdzielenia żółtek od białek, które wlewamy do szklanej lub metalowej miski. Żółtka wlewamy do osobnej miseczki i dodajemy do nich olej oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Za pomocą miksera mieszamy wszystko na jednolitą masę, a następnie do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po ubiciu dodajemy trochę cukru i i mieszamy dalej. Ubitą pianę dodajemy delikatnie do masy z żółtek, mieszając stopniowo po dodaniu każdej łyżki. Chodzi o to, aby ubite białka zachowały swoją puszystość. Kiedy masa jest całkowicie jednolita, smarujemy powierzchnię gofrownicy cienką warstwą oleju, a następnie nakładamy na nie ciasto i zapiekamy gofry zgodnie z instrukcją obsługi. Tajemnicą udanych gofrów jest między innymi nieotwieranie gofrownicy w trakcie ich robienia. Należy dokładnie sprawdzić, jaki czas jest potrzebny, aby były dopieczone i w ciągu tych kilku minut nie podnosić pokrywy.
Pyszne gofry w różnych odsłonach
Przygotowane w ten sposób ciasto to świetna baza pod bitą śmietanę, na której można poukładać sezonowe owoce, takie jak truskawki, maliny, jagody, kiwi i banany. Truskawki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem czekoladowym, maliny świetnie smakują ozdobione świeżą miętą, a z kolei obok bananów warto ułożyć kawałki mandarynek, które przełamią nadmiar słodyczy. W wersji na słono, istnieje mnóstwo przepisów na gofry, które mogą stanowić pyszne śniadanie, kolację czy przekąskę dla gości. Doskonale sprawdza się twarożek w połączeniu z wędzonym łososiem i zielonymi oliwkami. Równie dobrze smakuje włoska szyneczka, świeży pomidor, mozzarella i liście bazylii albo szynka szwarcwaldzka, pomidory suszone, rukola i czerwona cebulka. Składniki trafiające na gofra to kwestia ulubionych smaków każdego z nas, a jeśli ciasto będzie puszyste i chrupiące, z pewnością przygotujemy pysze danie.