Smaczne pierogi z kapustą i mrożonymi grzybami

Kuchnia

Są takie smaki, które zawsze kojarzyć się będą z domową kuchnią babci czy jakąś uroczystością, świętami. Wśród nich występują pierogi z własnoręcznie przygotowanym ciastem i farszem, który doprawiony był wręcz idealnie, wysyłając kubki smakowe prosto przed bramy nieba. Wśród farszy wielu stawia na kapustę i grzyby, które kojarzą się z Wigilią. Czy można zrobić go, nie mając świeżych lub suszonych grzybów? Owszem, pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi polecają się przez cały rok.

Smak miłych wspomnień

Pierogi, danie, które w Polsce od wielu, wielu lat ma swoje miejsce w kartach restauracji, zdają się być odrobinę magiczne: elastyczne ciasto, które kryje w sobie nadzienie według ochoty kupującego lub twórcy – brzmi jak spełnienie marzeń. A te w tym przypadku nie potrzebują konkretnej daty, by się ziścić.

Pierogi z kapuściano-grzybowym farszem w polskiej tradycji znajdują się na liście dwunastu wigilijnych potraw i w wielu domach są co roku kultywowane, jednak nie ma żadnego zakazu, ustnego czy pisanego, który nie dozwalałby na kosztowanie ich także w innych porach roku.

By przygotować pierogi z kapustą i grzybami mrożonymi, na pewno trzeba uzbroić się – poza składnikami – w czas i cierpliwość, nie jest to bowiem potrawa, do której wystarczy pstryknięcie palcami.

Składniki:

Ciasto
– 1 kg mąki
– gorąca woda
– sól
– 1 całe jajko lub 1 żółtko
– 1 łyżka oleju

Farsz
– 70-100 dag kapusty kwaszonej
– 30-35 dag obgotowanych mrożonych grzybów (kozaczki, podgrzybki, sitaki, maślaki lub inne leśne grzyby)
– 3 cebule
– 4 łyżki oleju
– sól
– pieprz
– majeranek, bazylia
– 1-2 żółtka jaj

Wykonanie

Farsz: kapustę wypłukać, odcisnąć, ugotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody. Odcedzić, wystudzić i drobno posiekać.
Cebulę obrać, posiekać.
Grzyby lekko rozmrozić, posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i grzyby, usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodać kapustę, podgrzać, wymieszać i przyprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią, majerankiem, dodać żółtko jaja, dokładnie wymieszać.
Ciasto na pierogi: przesiać mąkę na stolnicy, wymieszać z odrobiną soli, dodać jajko lub żółtko, olej i gorącą wodę. Wody należy dodać tyle, by wchłonęła się całkowicie, a ciasto było jędrne, jednolite i błyszczące, dobrze wyrobione. Tak przygotowane ciasto rozwałkować, za pomocą szklanki wykrawać kółko. Na każde z nich nałożyć kopiastą łyżeczkę farszu, dokładnie skleić brzegi pieroga. Gotowe pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i gotować przez 3-4 minuty od chwili wypłynięcia. Podawać ze skwarkami lub podsmażoną na patelni cebulą.

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …