Soczewica – jej właściwości oraz przepis na danie z soczewicy z puszki

Kuchnia

Dlaczego warto jeść soczewicę?

Soczewica to znana od starożytności roślina strączkowa, która w zamierzchłych czasach była wykorzystywana jako zamiennik dla mięsa. Współcześnie, uprawia się ją niemalże wszędzie na świecie i stanowi ona istotny składnik diety dla osób, którym zależy na tym by ich dieta była pełnowartościowa i zdrowa.

Wegetarianie i weganie cenią sobie w szczególności tą roślinę, głównie przez wzgląd na to, iż zawiera ona duże ilości białka będącego drugim najlepiej przyswajalnym przez nasz organizm białkiem roślinnym, mogącym stanowić cenną alternatywę dla białka zwierzęcego.

Stanowi ona również bogate źródło kwasu foliowego i witamin z grupy B, C, oraz E, fosforu, magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Jest ona również doskonałym źródłem błonnika, spożywanie soczewicy wpływa korzystnie na układ krążenia i serce, zbija poziom cholesterolu i reguluje cukier.

Ze względu na niski indeks glikemiczny, powinna ona znajdować się w jadłospisie diabetyków. Poczucie sytości pojawiające się po spożyciu soczewicy sprawia, że może być spożywana przez osoby, których celem jest redukcja wagi. Regularne jedzenie soczewicy wpływa korzystnie na stan paznokci, skóry i włosów, ma działanie detoksykacyjne i pomaga wzmocnić odporność.

Jeśli na inwentarzu Twojego domostwa znajduje się akurat soczewica z puszki przepis wybrany spośród podanych poniżej może być nie tylko pomysłem na obiad, ale i swego rodzaju inwestycją w zdrowie!

Soczewica z puszki przepis na zdrowe dania

Zupa z soczewicy – Zupa, którą można zrobić z dodatkiem soczewicy czerwonej, ale równie dobrze sprawdzi się zielona. Można podawać ją z makaronem, gotuje się ją na bulionie warzywnym z dodatkiem ziół i pomidorów. Jest sycąca i prosta w przygotowaniu.
Składniki:
– litr warzywnego bulionu
– puszka czerwonej lub zielonej soczewicy
– puszka krojonych pomidorów
– 150g cebuli
– czosnek (4-5 ząbków)
– 2 łyżki oliwy
– 150g ulubionego makaronu
– 3 – 4 łyżki koncentratu pomidorowego
– 100ml słodkiej śmietanki 30%
– garść pietruszki, tymianku i oregano
– łyżeczka pieprzu, słodkiej papryki i pieprzu
Aby zrobić zupę z soczewicy z makaronem i pomidorami potrzebujesz tylko jednego dużego garnka o pojemności minimum 3 litrów. Cebulę oraz ząbki czosnku obierz. Ząbki czosnku pokrój w plasterki, cebulę zaś posiekaj na większe kawałki. Do garnka wlej 2 łyżki delikatnej oliwy lub daj dwie łyżki masła klarowanego. Ustaw średnią moc palnika i dodaj cebulę oraz czosnek. Podsmażaj je w garnku przez około pięć minut.

Cała zupa powinna pomieścić się w jednym dużym garnku, o pojemności nie mniej niż 3 litry. Cebulę i ząbki czosnku obieramy, ząbek kroimy w plasterki a cebulę siekamy na większe kawałki. Do garnka nalej 2 łyżki oliwy. Ustawiając palnik na średniej mocy, podsmażaj je w garnku przez mniej więcej pięć minut, po upływie tego czasu wlej do garnka bulion warzywny, następnie dodaj puszkę soczewicy uprzednio zagotowaną na parze oraz puszkę pomidorów.
Zmniejsz moc palnika, dodaj przyprawy oraz zioła, by nie tracić czasu, w osobnym garnku ugotuj makaron.
Na koniec gotowania dodaj do zupy śmietankę i trzy łyżki koncentratu pomidorowego. Zupę przemieszaj dokładnie, by koncentrat ładnie się rozpuścił, pamiętaj by zupa się nie zwarzyła.
Zupę podawaj z ugotowanym al dente makaronem.

Smacznego!

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …