Najlepszy napój na upały – lemoniada z miętą i cytryną
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Lemoniada jest najłatwiejszym sposobem na przygotowanie pysznego i przede wszystkim orzeźwiającego napoju! Do jej zrobienia nie potrzeba specjalnych umiejętności: nawet dziecko sobie poradzi z tym zadaniem! Przeczytaj poniższy krótki artykuł i sięgnij po inspirujące porady oraz dowiedz się, jak zrobić lemoniadę z miętą i cytryną!
Jakie składniki będą Ci potrzebne do zrobienia lemoniady z cytryną?
Do przygotowania wyśmienitej, domowej lemoniady niezbędne będą:
- cztery cytryny
- limonka
- cukier
- niegazowana woda
- mięta
Do swojego napoju możesz dodać również pomarańcze oraz 4 nasiona kardamonu. Dzięki temu lemoniada będzie miała niezwykły i oryginalny smak.
Lemoniada z miętą i cytryną – jak przygotować?
Pierwszym Twoim krokiem będzie dokładne wyszorowanie zakupionych cytrusów a następnie pokrojenie ich starannie na połówki. Musisz również odkroić po jednej ćwiartce z jednej pomarańczy, jednej limonki i cytryny oraz pokroić owoce na plasterki. Teraz włóż owoce do dzbanka i zasyp je cukrem. Natomiast z pozostałych owoców wyciśnij sok. W tym celu możesz posłużyć się wyciskarką a jeśli jej nie masz, wówczas możesz to zrobić przy pomocy widelca lub małej łyżeczki do herbaty. Musisz jedynie uważać, aby do napoju nie dostały się pestki i nadmiar miąższu. Jeżeli nie masz wyciskarki i wyciskasz owoce przy pomocy łyżeczki do herbaty lub widelca posłuż się również sitkiem i przecedź sok. W dalszej kolejności sok przelej do dzbanka z owocami, dolej wodę i dorzuć gałązkę mięty. Dokładnie wymieszaj zawartość. Koniecznie spróbuj jak smakuje twoja lemoniada z miętą i cytryną i w razie potrzeby dodaj cukier lub wodę, aby polepszyć smak i uzyskać efekt orzeźwiającego napoju.
Co można dodać jeszcze do lemoniady?
Lemoniada z miętą i cytryną?Do lemoniady z miętą i cytryną można dodać kostki lodu, wówczas będzie ona świetnym napojem chłodzącym na upalne lato! Jeżeli zdecydujesz się na dodanie kardamonu, musisz roznieść i wyłuskać owoce a następnie włożyć je na rozgrzaną patelnię. W dalszej kolejności musisz podgrzewać je przez minutę aż uwolnią swój aromat. Dopiero wtedy możesz dodać je do dzbanka z cytrusami. Lemoniada zakupiona w sklepie nie smakuje tak dobrze jak ta wykonana w domu! Poza tym jest oczywiście też tańsza i zdrowsza! Do lemoniady można dodać niekiedy lekko gazowaną wodę, która świetnie gasi pragnienie. W duże upały zmniejsz proporcje cukru i zdecyduj się raczej na lekko kwaskowaty smak – taka lemoniada doskonale orzeźwi i ochłodzi każdego z domowników, nie tylko najmłodszych!