Pomysły na dania z serkiem wiejskim – z bananem, kurczakiem i w zapiekance

Kuchnia

Serek wiejski – smaczny, uniwersalny i przede wszystkim zdrowy. Kto go nie lubi? Pierwszy raz pojawił się w Stanach Zjednoczonych, chociaż mówi się, że wzmianki o podobnym produkcie były już w Starożytnym Egipcie. Do Polski za to zawitał w 1992 i do dziś cieszy się ogromną popularnością. Tajemnicą jego sukcesu musi być jego różnorodność! Możemy jeść go zarówno na słodko, jak i na słono, a kombinacje, w których smakuje on świetnie się nie kończą! Serek wiejski z bananem, ze szczypiorkiem, czy nawet z piersią z kurczaka! Podpowiadamy kilka pomysłów na to, jak jeść ten produkt!

Serek wiejski po treningu

Po wysiłku fizycznym warto zjeść coś, co będzie miało dużą zawartość białka. Sam serek już taki będzie, ale warto dodać do niego nieco białka zwierzęcego, żeby jeszcze bardziej podkręcić działanie tego dania.
Składniki:
jeden serek wiejski
pół ugotowanej piersi z kurczaka
trochę pistacji
sól i pieprz
Przygotowanie:
zacznij od podzielenia piersi z kurczaka na małe kawałki i posiekania pistacji. Całość połącz w miseczce wraz z serkiem wiejskim i dopraw solą i pieprzem do smaku. Taka dawka białka z pewnością pomoże ci w rozbudowywaniu mięśni, nad którymi tak ciężko pracujesz na siłowni!

Serek wiejski w zapiekance

Mało osób wie, że serek wiejski może zastąpić ser żółty w zapiekankach. Będzie się on ciągnął i w połączeniu z odpowiednimi przyprawami będzie stanowił świetny sos do zapiekanek. Jak przygotować takie danie?
Składniki:
kilka ziemniaków
kawałek pora
jeden serek wiejski
sól i pieprz
przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
zacznij od pokrojenia ziemniaków na plasterki i pora w kostkę. Przygotuj naczynie żaroodporne, w którym będziesz układać warstwowo ziemniaki, pora i serek wiejski. Następnie, posyp całość przyprawami do smaku i polej serkiem wiejskim na górze. ilość wszystkich składników musisz dopasować do wielkości swojego naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane danie pieczemy przez około pół godziny. Smacznego!

Serek wiejski z bananem i płatkami owsianymi

To bardzo prosty i smaczny pomysł na śniadanie, który przygotujemy w mgnieniu oka. Doda on nam energii na cały dzień i po takim śniadaniu z pewnością damy z siebie wszystko podczas naszych codziennych obowiązków.
Składniki:
jeden banan
jeden serek wiejski
łyżka płatków owsianych
Opcjonalnie: łyżka otrębów, łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Serek wiejski przełóż do miseczki i ułóż na nim pokrojonego w plasterki banana. Do całości Dodaj płatki owsiane i otręby i pomieszaj. Jeśli lubisz jeść swoje śniadanie na słodko, możesz dodać do niego trochę miodu. Wystarczy, że skropisz całe danie miodem. Smacznego!

 

Kuchnia
Jak Technologia Poprawia Doświadczenia w Restauracjach

W dzisiejszych czasach technologia odgrywa kluczową rolę w wielu branżach, a sektor gastronomiczny nie jest wyjątkiem. Restauracje coraz częściej inwestują w nowoczesne rozwiązania technologiczne, aby zwiększyć satysfakcję klientów, usprawnić procesy i zoptymalizować koszty. W niniejszym artykule przyjrzymy się, jak technologia wpływa na poprawę doświadczeń klientów w restauracjach oraz jak rekrutacja …

Kuchnia
Wino bez alkoholu w praktyce

Czy wina bezalkoholowe mają sens? Trunki na spotkanie biznesowe, przyjęcie weselne czy kolację – bez dobrego wina trudno sobie tę kategorię wyobrazić. Walory smakowe i wykwintność odgrywają dużą rolę. A jak się do tego mają procenty? Sprawdźmy, czy wina bezalkoholowe mogą zdobyć uznanie wśród wymagających konsumentów. Smak wina bez alkoholu …

udziec wołowy przepis
Kuchnia
Co zrobić z udźca wołowego? Przepisy, pomysły

Udziec wołowy to niezwykle wszechstronny kawałek mięsa, ceniony za swoją soczystość i delikatność. Jest to idealny wybór dla miłośników czerwonego mięsa, oferujący liczne możliwości kulinarnego wykorzystania. Od tradycyjnych steków, przez bogate gulasze, aż po wykwintne pieczenie – udziec wołowy dostarcza znakomite smaki, które można dostosować do różnorodnych okazji i preferencji …