Przepis na pyszne domowe naleśniki z serem i dżemem: Słodka uczta na talerzu
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Przepis na pyszne domowe naleśniki z serem i dżemem: Słodka uczta na talerzu
Introdukcja:
Naleśniki to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych na całym świecie. Ich delikatna konsystencja i różnorodne możliwości nadzienia sprawiają, że każdy może znaleźć w nich coś dla siebie. W dzisiejszym artykule podzielimy się z Wami przepisem na pyszne domowe naleśniki z serem i dżemem, które doskonale sprawdzą się jako słodka uczta na talerzu. Przekonajcie się sami, jak szybko i łatwo można przygotować to smakowite danie!
Przygotowanie ciasta:
Aby zacząć przygodę z domowymi naleśnikami, potrzebne będą nam oczywiście składniki. Do przygotowania ciasta naleśnikowego będziemy potrzebować:
– 2 szklanki mąki pszennej
– 2 jajka
– 1,5 szklanki mleka
– 2 łyżki cukru
– szczypta soli
– 2 łyżki oleju roślinnego
Wszystkie składniki należy dokładnie wymieszać w misce, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Pamiętajmy, aby w trakcie mieszania nie tworzyły się grudki. Gotowe ciasto należy odstawić na około 15 minut, aby składniki dobrze się połączyły.
Smażenie naleśników:
Po odpowiednim odstaniu ciasto naleśnikowe jest gotowe do smażenia. Przygotujmy sobie patelnię o średnicy około 20 cm, na której będziemy smażyć nasze naleśniki. Na patelnię należy wlać odrobinę oleju i rozgrzać go na średnim ogniu.
Kolejnym krokiem jest wylewanie ciasta na patelnię. Możemy to zrobić poprzez odmierzenie około 1/4 szklanki ciasta i delikatne wylewanie go na patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron aż do uzyskania złocistego koloru.
Nadzienie naleśników:
Teraz przyszedł czas na dodanie nadzienia do naszych naleśników. Do serwowania z dżemem doskonale sprawdzi się tradycyjne nadzienie serowe. Możemy użyć ulubionego sera, np. twarogowego, ricotty lub goudy.
W kolejnym etapie, nałóżmy porcję sera na połowę naleśnika, a następnie zwińmy go na pół. Powtarzamy tę czynność dla każdego naleśnika.
Słodka uczta na talerzu:
Gotowe naleśniki z nadzieniem serowym można podawać na talerzu. Doskonale skomponują się z ulubionym dżemem – truskawkowym, malinowym lub borówkowym. Możemy polać naleśniki dżemem bezpośrednio na talerzu lub podać go osobno, aby każdy mógł dodać sobie ulubiony smak.