Wrapy, wygodna przekąska w domu i w podróży.
- By : Karczma-rzym.com.pl
- Category : Kuchnia
Dla wszystkich, którzy jeszcze nie słyszeli o wrapach, spieszę wyjaśnić, że są to placki, wykonane z mąki pszennej, zwane także tortillami. NA ogół kojarzone są z kuchnią meksykańską, jednak już od dawna zagościły także na naszych polskich stołach. A nawet doczekały się swoich Polskich wersji, jedną z moich ulubionych są wrapy z szynką i serem. To chyba najlepsze i najszybsze wrapy, jakie można sobie wyobrazić, a do tego smaczne i zajadają je nawet dzieci. Wykonanie ich jest bardzo proste i szybkie, taka przekąska długo zachowuje świeżość, więc można ją spokojnie zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy nawet w dłuższą podróż. Wrapy cieszą się dużym powodzeniem również jako przekąski na imprezach, gdzie ich skład można różnie modyfikować, dodawać do środka warzywa, łososia, smakowe serki, sałaty i wiele innych ulubionych składników.
Jak przygotować wrapy z szynką i serem
Przygotowanie tortilli trzeba zacząć od zakupów, jeżeli mamy już kupione placki, mogą być różne. W sklepach znajdziemy nawet tortille różnokolorowe, czerwone są z pomidorami, zielone ze szpinakiem, a klasyczne mogą być czyste lub z ziarnami, znajdziemy również pełnoziarniste.
Placki możemy posmarować swoim ulubionym serkiem, może być śmietankowy, naturalny, czosnkowy, z ziołami. Można użyć ajvara, pasty warzywnej, serowej, pasty z avocado, majonezu, a nawet keczupu. Sosy można mieszać wedle swojego gustu, ciekawie smakuje bardzo prosty dip wykonany z keczupu i majonezu z dodatkiem pieprzu i soli.
Kiedy mamy już sos, możemy przejść do układania na placu sera i szynki. Ser i szynkę najlepiej kupić już pokrojone w plasterki. W zależności od tego, czy chcemy, aby nasze wrapy były cienkie, czy bardziej sycące, dozujemy ilość produktów wedle gustu.
Już prawie koniec, zostaje jedynie zawinięcie w rulon, niby proste jednak trzeba pamiętać, aby z jednej strony zawinąć placek, aby jego zawartość nie wyciekła nam na ubranie w trakcie jedzenia.
Wrapy na ciepło czy na zimno
Wrapy z szynką i serem świetnie smakują na zimno, można je zabrać do plecaka na wycieczkę czy jako drugie śniadanie do pracy. A także można je serwować na ciepło, np. na kolację lub na imprezę. Jeżeli mamy w domu opiekacz, możemy podgrzać w nim naszą tortillę, wtedy ser się rozpuści, a cały wrap zrobi się cieniutki, gorący i chrupiący. W wersji na ciepło trochę przypominają tosty.
Jeżeli już jesteśmy przy plackach z tortilli, to jeśli znudzą się Wam wrapy, polecam zrobić pizzę z placków do tortilli, macie szynkę ser i keczup, to wystarczy, aby w 15 min przygotować kolejne ciekawe danie na szybko.